Ce aşteptăm în 2012

SCIENCE FICTION

 

Alastair Reynolds – Blue Remembered Earth (Ianuarie)

După un an în care ne-a fost dor de un roman scris de Reynolds, acesta revine cu prima carte dintr-o nouă trilogie – Poseidon’s Children, care va descrie evoluţia umanităţii de la colonizarea Sistemului Solar până la Civilizaţia Galactică. Faptul că Africa este cea care dă tonul în viitorul lui Reynolds, nu face decât să ne intrige şi mai mult, iar trailer-ul fenomenal sigur nu strică.

 

Paul McAuley – In The Mouth of the Whale (Ianuarie)

In The Mouth of the Whale este a treia carte din seria începută cu The Quite War şi continuată cu Gardens of the Sun, o space opera în care Sistemul Solar pare mai mare, mai divers şi mai interesant decât multe dintre galaxiile în care se desfăşoară acţiunea altor romane. De aceasta dată povestea se petrece în primul sistem solar străin colonizat de oameni, Fomalhaut, locul în care se vor ciocni mai multe civilizaţii postumane.

 

Ben Marcus – The Flame Alphabet (Ianuarie)

În The Flame Alphabet, Ben Marcus construieşte o apocalipsă pornind de la una dintre cele mai tulburătoarea idei pe care mie mi-a fost dat să le aud: ce s-ar întâmpla dacă vorbirea copiilor ar îmbolnăvi şi ar ucide adulţii? Dacă ar fi să ne luam după trailer, această carte nu va fi deloc o experienţă uşoară.

 

Will McIntosh – Hitchers (Februarie)

După un debut mai mult decât reuşit cu Soft Apocalypse, Will McIntosh ne oferă un roman la graniţa dintre SF şi fantasy: după ce un atentat terorist în Atlanta ucide jumătate de milion de oameni, cei rămaşi par să înceapă a fi posedaţi de sufletele unor persoane apropiate decedate. Este oare isterie în masă sau morţii chiar au ajuns să se agaţe de cei vii?

 

Kim Stanley Robinson – 2312 (Mai)

Space Opera în Sistemul Solar a adus un suflu nou unui gen care la începutul anilor 2000 părea îmbătrânit şi nerealist. După The Quite War-Gardens of the Sun, Leviathan Wakes sau Blue Remembered Earth, e rândul lui Kim Stanley Robinson să-şi aşeze următoarea carte într-un Sistem Solar extrem de interesant, acţiunea începând cu o descoperire în oraşul Terminator de pe planeta Mercur, a ceva care va schimba cursul istoriei omenirii.

 

James S.A. Corey – Caliban’s War (Mai)

Cuplul Daniel Abraham – Ty Franck ne-a dat, după părerea multora, cea mai bună carte SF a anului 2011 – Leviathan Wakes, prima carte din seria The Expanse. În centrul acţiunii din Caliban’s War, va fi tot Jim Holden, fundalul fiind războiul iminent şi misterul a ceea ce protomolecula construieşte pe Venus.

 

David Brin – Existence (Iunie)

Primul roman după 11 ani, al unuia dintre cei mai mari scriitori de SF. Pare o combinaţie mai mult decât interesantă între Rendezvous cu Rama şi scrierile near-future ale lui William Gibson şi Charles Stross. David Brin nu prea dezamăgeşte.

 

Hannu Rajaniemi – The Fractal Prince (Septembrie)

După un debut fulminant cu The Quantum Thief, scriitorul finlandez îşi continuă misiunea de a duce Hard SF-ul în zone neumblate până acum. În The Fractal Prince, Jean le Flambeur va încerca să pătrundă în mintea unui zeu postuman. Aşteptaţi-vă la un fel de Inception, dar de 100 de ori mai ciudat şi mai complex.

 

Alte cărţi SF:

Greg Egan – The Eternal Flame – A 2-a carte din inedita trilogie Orthogonal, în care Egan, pornind de schimbarea unui singur semn într-o ecuaţie, construieşte un univers în care lumina nu are viteză finită. Nimic nu vă poate pregăti pentru minunăţiile pe care scriitorul australian le face în aceste romane.

Christopher Priest – The Adjacent – Priest publică 2 cărţi în 2 ani consecutiv! Faptul că devine prolific ar fi una dintre cele mai bune veşti din 2012.

Adam Roberts – Jack Glass – Un roman SF despre un criminal; Roberts ştie ca nimeni altul să dialogheze cu istoria SF-ului.

 

 

FANTASY

Caitlin R. Kiernan – The Drowning Girl (Martie)

Cea mai horror dintre scriitoarele de mainstream. Cea mai mainstream dintre scriitoarele de horror. Povestirile şi romanele lui Caitlin Kiernan sunt o delicatesă; proza ei, minunat de frumoasă dar şi absolut răscolitoare, este unică.

 

Daniel Abraham – The Kings Blood (Mai)

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu abia aştept să mă reîntâlnesc cu personajele din Dragon Path şi cu lumea construită de Abraham, în care economia are un rol mai important decât războaiele. Daniel Abraham a fost prezent peste tot în 2011 iar publicarea de către el a 6 romane de calitatea primelor 2 în 3 ani (3 space opera şi 3 epic fantasy) va putea fi considerată una dintre marile realizări ale literaturii SFF.

 

Graham Joyce – Some Kind of Fairy Tale (Iunie)

Un roman despre zîne şi misterul care le înconjoară. Atenţie la proza lui Joyce – creează dependenţă.

 

YOUNG ADULT

China Mieville – Railsea (Mai)

O nouă revărsare de idei şi de cuvinte marca Mieville. O reluare a poveştii din Moby Dick, dar cu calea ferată în loc de mare. Abia aştept!

 

Paolo Bacigalupi – The Drowned Cities (Mai)

A doua carte din seria începută cu nominalizata la National Book Award – The Ship Breaker. Mahlia şi Mouse îşi continuă aventurile în lumea post-petrol.

 

Alte cărţi YA:

Ian McDonald – Everness – Continuarea lui Planesrunner, un YA foarte bine primit atât de critică, cât şi de cititori. Nu cred că un alt scriitor a fost mai constant în ultimii ani, din punctul de vedere al calităţii cărţilor decât Ian McDonald.

 

DEBUT

Saladin Ahmed – Throne of the Crescent Moon (Ianuarie)

Un epic-fantasy inspirat din 1001 de Nopţi. Un suflu nou în fantasy ce era aşteptat de multă vreme.

 

Karen Thompson Walker – The Age of Miracles (Iunie)

O apocalipsă lentă, povestită din punctul de vedere al unei fete şi care porneşte de la o idee mai mult decât interesantă: ce s-ar întâmpla daca Pământul ar începe să se rotească tot mai încet, dacă atât zilele cât şi nopţile ar fi din ce în ce mai lungi? Eu sunt total intrigat, iar faptul că după copertă, pare să fie publicată ca şi o carte mainstream, nu face decât să-mi sporească interesul.

 

 

COLECŢII DE POVESTIRI

Kage Baker – The Best of Kage Baker (Mai) – bestof-ul unei excelente scriitoare, plecată prea devreme dintre noi.

Robert Reed – Eater-of-Bone (Mai) – o nouă colecţie Robert Reed este întotdeauna un eveniment.

Robert Silverberg – The Best of Robert Silverberg (Iunie) – un nou best-of, publicat de Subterranean, care va fi mai mult ca sigur primul în topul colecţiilor din 2012.

Kij Johnson – At the Mouth of the River of Bees (August) – Kij Johnson este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de proză scurtă din ultimii ani, iar acestă carte este cu siguranţă cea mai aşteptată colecţie a anului. Faptul că se va lansa în preajma premiilor Hugo, unde Johnson mai mult ca sigur că va câştiga cu nuvela The Man Who Bridged The Mist, nu va face decât să-i crească popularitatea.

 

 

Cam acesta ar fi lista cărţilor care mi-au făcut cu ochiul, influenţată de faptul că prefer să citesc mai mult SF decât fantasy. Oricum, 2012 pare un an cel puţin la fel de bun ca şi precedentul. Numai timp de citit să fie! Voi ce aşteptaţi să citiţi în acest an?

13 Comments

 1. Bun venit, Tudor! Uite, in 2012 eu asteptam sa se-apuce CititorSF din nou de treba. Acuma, ca s-a intimplat, keep going!

 2. Hopaa, un nou Cititor SF. Bine ai venit!

 3. Buna treaba, abia astept sa le citesc.

  Felicitari pentru articol.

 4. Super! Bravo Tudor! In sfarsit iarasi suflu pe acest blog foarte drag mie.

  Ai putea face acelasi tip de articol si pentru 2011 de care zici ca a fost super?

  P.S. Ai cont goodreads? 😀

 5. Multumesc pentru primire si pentru aprecieri 🙂

  @Skandalouz
  Urmeaza sa fac un articol si pentru 2011 dar posibil in vreo 2-3 saptamani dupa ce trimit nominalizarile la Hugo. Atunci va fi un moment bun sa vorbesc atat despre cartile aparute in 2011 cat si despre topul meu. Inca nu m-am hotarat.
  Oricum pe majoritatea cartilor citite si aparute in 2011 le-am recenzat in ultimele luni pe Galileo Online.
  Cauta pe goodreads “Tudor Ciocarlie” sau “masterofdoom” 🙂 . Am acolo si topul pe 2011 “my-best-of-2011”.

 6. @ Tudor
  Bun venit!

  Eu aștept de la 2012:
  – cel de-al optulea roman din seria Dark Tower a lui Stephen King, The Wind Through The Keyhole,
  – cel de-al doilea roman al lui Justin Cronin din seria cu vamprii, pre numele lui The Twelve
  – următorul roman al lui Peter V Brett din seria începută cu The Painted Man
  – The Forge of Darkness, primul roman al lui Steven Erikson din seria menită să dezvăluie istoria Tiste Andii
  – următorul roman din seria ASOIAF a lui GRRM…. ok, just kidding! adică știu că nu o să-l scrie în următorul cincinal probabil, dar eu îl aștept, na! 🙂

 7. @dreamingjewel
  Pe King si Cronin i-am avut pe lista, dar cum nu am citit nici un Dark Tower nu puteam sa spun ca-l astept, iar despre Cronic ce sa zic… parca as citi 3-4 carti de 300 de pagini in loc de cele 1000+ ale lui The Twelve

  Eu sper ca SPOILERS!SPOILERS!SPOILERS! …acum ca Tyrion (care e un Targaryen, tatal lui nu e Lannister) se va intoarce pe Dragon sa-l recupereze pe al 3-lea calaret care e Jon reintors (care e si el Targaryen si care tocmai a scapat de juramintele de slujit zidul pana la moarte), drumul lui inapoi in Westeros nu o sa dureze din nou 1000 de pagini si poate o sa avem si noi urmatorul roman mai curand 🙂

 8. Eu nu astept nimic. Nu stiu de ce, dar n-am avut niciodata rabdare sa citesc despre noutati sau sa ma entuziasmez despre ele. O sa fie dragut daca o sa apara urmatorul Dark Tower (de care nici nu mi-as fi adus aminte fara DJ) si daca mai scrie Pratchett ceva. In rest… probabil, ca si in anii trecuti, o sa citesc tot vechituri.

 9. @Tudor: ah, se pare ca eram deja friends 😀

 10. Tudor (Ciocarlie) = masterofdoom – am retinut 😀

 11. Eu astept doar noua carte al lui K.J. Parker. Nu am fost curios sa caut ce carti vor fi publicate in 2012 si asa am destule carti ce vreau sa le citesc si ce au fost deja publicate, insa nu prea am avut timp de ele. Totusi, si noua trilogie al lui Alastair Reynolds suna destul de bine.

 12. Pingback: Cititor SF » Nominalizările mele la Hugo plus cărţile citite şi necitite din 2011

 13. Pingback: Ce aşteptăm în 2013 » Cititor SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu