Kelly Link & Gavin J. Grant – Steampunk! An Anthology of Fantastically Rich and Strange Stories –

Antologie YA,  Steampunk! An Anthology of Fantastically Rich and Strange Stories   reuneste in paginile sale un numar de 14 povestiri, dintre care unele sunt semnate de autori chiar in voga la momentul de fata.Din scurtul cuvant inainte am retinut doar ca Jules Verne este cel care a pus bazele steampunk-ului acum mai bine de o suta de ani, lucru logic de altfel, insa  a fost o noutate sa aflu ca K.W. Jetter a folosit pentru prima oara acest termen acum mai bine de 25 de ani, intr-o scrisoare trimisa revistei Locus. Se mai subliniaza si o serie de autori ce ar fi crescut decisiv popularitatea recenta a steampunk-ului si anume: Philip Reeve si Philip Pullman, Cherie Priest, Alan Moore si Kevin O`Neill cu The League of Extraordinary Gentlemen in zona benzii desenate, Gail Carriger– ce se pare ca a introdus si ceva vampiri in peisaj-, si antologatorii Jeff si Ann VanderMeer cu Steampunk si Steampunk II, volume ce nu le am inca in portofoliul cartilor parcurse.

“Balul” din culegerea de fata este deschis de Cassandra Clare cu Same Fortunate Future Day, o poveste despre o dragoste obsesiva, dar/si, neimpartasita. Un razboi crancen, inca in desfasurare, a devastat intreaga planeta. Rose, fata unui inventator precoce, a ramas dupa moartea acestuia, nu doar  in compania robotilor specializati in munca domestica, dar si cu inventii pentru care timpul nu mai are nicio bariera. Iar cand un strain aterizeaza ranit in gradina ei, toata viata ei se va schimba radical. Un text bun pentru debutul antologiei, cu accent mai mult pe personaje si trairile lor,  elementele steampunk asigurand cu succes decorul povestirii.

In The last ride of the Glory Girls, Libba Bray ne trimite in Vestul Salbatic, acolo unde o banda de femei jefuieste in serie trenuri folosindu-se de un gadget nemaintalnit pina atunci. Tinand cont de numele autorului care nu-mi spune nimic as spune ca povestirea a fost chiar o surpriza placuta.

Urmatorul pe lista este nimeni altul decat maestrul povestirilor in care elementul tehnologic si informatic depaseste intotdeauna barierele conventionalului, Cory Doctorow. Clockwork Fagin urmareste experienta tragica a unor copii ce au suferit diferite accidente muncind pentru Computers si apoi au fost trimisi la Saint Agatha`s Home – Centrul de Reabilitare pentru copii cu handicap. Insa situatia lor fara iesire se schimba total cand pe usa centrului intra Monty Goldfarb, un tanar cu un picior de otel, insa cu o minte brici. Un text excelent si inovator ca de obicei.

Seven days beset by demons este o banda desenata scurta in care un tanar inventator este confruntat cu deziluziile aferente iubirii neimpartasite.

Trei crime. Un autor necunoscut. In Hand in Glove, Ysabeau S. Wilce detaliaza o poveste politista care, surprinzator, nu dezamageste.

Singurul text din antologie ce nu m-a prins si pe care nu l-am citit integral este The Ghost of Cwmlech Manor de Delia Sherman.

Nici cu Gethsemane de Elizabeth Knox nu a mers mai bine. Se imbina un pic cam prea multe elemente necunoscute cititorului in debut, pentru ca apoi, pina la final, povestea, personajele si actiunile lor, sa ma lase cu totul rece.

O serie de idei asemanatoare celor din The borrower Arriety gasim in The summer People de Kelly Link. Un text mai abordabil decat majoritatea textelor cu care m-am obisnuit la Link, ce urmareste povestea unei fete obligate sa aiba grija de niste fiinte invizibile misterioase, aciuiate in casa de vara a familiei. Daca de obicei antologatorii care-si promoveaza textele in propriile culegeri de texte nu prea le nimeresc, de aceasta data povestirea lui Link se potriveste ca o manusa, atat ca si constructie literara cat si context, antologiei de fata.

Cel care a fost odata The Grand technomancer, Most Mighty Mechanician si Highest of the High Artificier Adepts se vede supus unui interviu (posibil) mortal, in Peace in our time de Garth Nix. Un virus necrutator a curatat aproape in intregime planeta Pamant lucru cu atat mai neobisnuit cu cat populatia sa era supusa deja unor modificari mecanice aproape extreme. Unul din textele forte alea antologiei.

Christoper Rowe si  Nowhere fast nu mi s-a parut a fi ceva mai mult decat o povestire banala.Aparitia unui vehicul motorizat starneste panica printre locuitorii unui orasel. Pe cat de inovatoare pare aceasta inventie pe atata de inversunati sunt acestia in distrugerea ei.

Finishing School de Kathleen Jennings este  o banda desenata ce nu prea m-a inspirat in vreun fel.

O alta perla a antologiei mi s-a parut a fi Steam Girl a lui Dylan Horrocks. Talentul de narator al unei colege noi il subjugheaza total pe eroul nostru si pune bazele unei  prietenii neasteptate. Intrebarea este, chiar daca povestirile par deprinse din cartile de science-fiction, poate exista ceva samanta de adevar in spatele lor? Un text cu si despre suflet.

Este capabil un robot de dragoste? Sau doar asa este el conditionat sa se comporte in preajma stapanei sale. Cam asta e povestea si dilema din spatele textului lui Holly Black, Everything Amiable and Obliging. Si el deasemenea la inaltimea antologiei.

Mi-as fi dorit eu ca antologia sa se incheie in forta, insa nu s-a intamplat chiar asa. Oracle Engine a lui M.T. Anderson are o prima jumatate sclipitoare. Se inspira din fapte reale din timpul Imperiului Roman, unde lupta pentru putere si suprematie in sinul Romei era la ordinea zilei. Poate finalul mai neconventional lasa un pic impresia ca povestea s-a dus in jos, insa ramane un text cu premise si constructie interesanta.

Daca ar fi sa trecem in revista numele autorilor curpinsi in aceasta antologie se observa cu usurinta ca predomina numele mai putin cunoscute decat cele consacrate. Daca nu va deranjeaza aspectul asta eu cred ca puteti avea parte de surprize placute. Mie mi s-a parut a fi pe departe una dintre cele mai echilibrate si mai reusite antologii tematice citite in ultima vreme.

This exceptional anthology does great service to the steampunk subgenre and will do much to further its audience.

School Library Journal (starred review)

An excellent collection, full of unexpected delights.

Kirkus Reviews (starred review)

Link and Grant serve up a delicious mix of original stories from fourteen skilled writers and artists.

Publishers Weekly (starred review)

One Comment

  1. Pingback: Zepeline | Galileo Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu