Adio bah!

Dragii mei,

Se pare ca am ajuns la punctul spre care m-am indreptat in ultimele luni. The point of no return.

Pe scurt, cele intimplate si adunate in ultima vreme m-au convins ca problemele politico-administrative cu care se confrunta sf-ul si fandomul romanesc nu pot fi rezolvate. Clasa “politica sf” sufera de aceleasi boli precum surata sa mai mare, “adevarata” clasa politica. Lipsa de caracter, demagogie, idei fixe, “dujmanii” declarate sau aparente, abandonarea bunului simt in focul schimburilor de focuri nu ne lasa timp si loc de colaborare si dezvoltare. Ce se intimpla acum in fandom seamana foarte mult cu primele zile ale FSN-ului, cind un numar de oameni mai “intreprinzatori” urlau unii la altii, se injurau si in general faceau un circ de zile mari intr-o camera inchisa, pretinzind ca lucrau pentru binele poporului, in realitate incercind sa traga spuza pe turta lor.

Din pacate lucrurile sint la fel de complicate si in sf – nu exista rai si buni. As fi vrut sa fie asa, dar nu e. Adevarul e ca toate acestea fac rau sf-ului si in momentul de fata, fiecare flexare a bunului simt intr-o directie, atrage o flexare in directia opusa, de obicei mai puternica, creind un cerc vicios care se auto-amplifica prin rezonanta.

In virtutea bunelor intentii m-am lasat si eu atras in acest vertij – fara sa intru in camera respectiva am strigat de pe margine, devenind una din “cotzofenele sf”. Acum sint convins ca am facut rau, participind la amplificarea turbulentzelor, chiar daca intentiile au fost bune. Cer scuze cititorilor blogului si colegilor de site.

Din pacate mi-a luat cam mult timp sa inteleg: unii oameni nu se schimba niciodata, grupurile nu se schimba daca contin oameni care nu se schimba, iar grupurilor acestora le place in cercul vicios.

Dar stiti ce? Este doar un cerc cu numar limitat de oameni. Cercul si oamenii din cerc capata importanta in masura in care cei aflati in afara cercului sint dispusi sa le-o acorde. Si le-am acordat-o, si eu, si altii, fie sub forma articolelor si comentariilor, sub forma voturilor sau prezentei pe liste de “membri” fara importanta (dar folosite pentru a legitima te miri ce).

Azi am ajuns la concluzia ca am ametit de atita invirteala in cercul asta, care, ca orice traiectorie circulara nu are sanse sa ajunga la un capat, singurul rezultat fiind totala pierdere de vreme. No more! Prin urmare, Aspoiu a hotarit sa-si administreze un auto-delete, asta dupa ce a efectuat o “epurate” a posturilor din 2010-2011 ce faceau referiri la sus-mentionatele rahaturi politico-administrative. Aceasta decizie probabil va fi prezentata o mare victorie de catre o parte a oamenilor de bine ce pedaleaza in micul lor cerc, dupa bunul obicei conform caruia se flutura marile “realizari” in ochii “dujmanilor”, minimalizind in acelasi timp posibilele “merite” ale “celorlalti”. Nu pot decit sa le urez spor la cresterea productiei de ridicol. Eu unul nu vreau sa-mi mai pierd nici un minut cu prostioare din astea…

De aici inainte CititorSF se va ocupa numai cu discutii legate de arta (sf si conexa), adica film, comics, grafica, si mai ales carti.

Asadar, adio Aspoiu! And see you, readers, on the other side.

21 Comments

 1. În principiu, polemicile sînt efemere şi interesează un public foarte restrîns. Cărţile tipărite au o speranţă de viaţă de 200-300 de ani şi interesează un public mult mai larg. Astfel, o oră folosită pentru crearea unei cărţi tipărite este de preferat unei ore irosite într-o polemică. “My two cents,” cum se spune dincolo de Atlantic.

 2. Nu le am cu politica, dar sper ca asta nu inseamna ca zice adio si editorul Adrian Craciun.

 3. Pingback: Demisii « Mircea Pricăjan

 4. well… it was phun while it lasted 😀

 5. Gone and back 😉

 6. Finally! Sa curga cartile, filme si…comics-urile lui Alan Moore. Stiam eu ca “ziua de nastere” va aduce decizii bune 🙂

 7. pe moment am crezut ca inchizi siteul. 😀 bine ca m-am inselat. Mult succes in continuare, si ai dreptate e doar o pierdere de timp sa te angajezi in “flame-uri” inutile si fara sens, chiar daca sa fiu sincer nu stiu la cine si la ce discutii te referi 😕

  Mult articole in continuare si poate nu o sa fiu de acord mereu cu tot ce o sa publici, dar am sa citesc cu placere

 8. Mai, si eu zic ca unele chestii sunt pierdere de vreme:). Hai sa ne ocupam de carti!

 9. Eeehee, eu de când spun asta! Dar cine să m-asculte…

 10. Regele a murit! Traiasca regele! 🙂 Astept cat mai multe recenzii si recomandari.

 11. Ce e cu comics-urile lui Alan Moore? Alea mai bine le lasam in engleza 🙂

  Eu am observat mai putine carti sf bune traduse si na…aparute in ultimele luni. Poate gresesc.

  Pe site(-uri) ca nu am mai dat pe acasa de 1 an.

 12. Mai bine zis: welcome back!

 13. Cum a inceput cineva mai sus, la fel si eu am simtit in primul moment ca ai sa inchizi site-ul. Si m-am bucurat. Devenise altceva si nu mai dadeam pe aici, pentru ca nu mai era ceea ce ma facusem sa devin cititor al CititorSF. M-am gandtit ca defunct, va fi plans site-ul si ca e mai bine asa decat pastrarea cararii gresite.

  Acum, ca nu l-ai inchis si vrei sa revii/doriti sa reveniti, intreaga echipa, la ceea ce ne place sa vedem pe aici, e o treaba misto.

  Multa bafta!

 14. @Resboiu
  Am fost tentat sa-ti raspund, dar mi-am amintit ce am scris in post…

 15. @Aspoiu
  Deci… ce ai mai citit bun? 🙂 Fa-ne pofta cu ceva…

 16. @Aspoiu – 1. Discutabila decizie.
  2. Recenzie: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/sf-pa-opti-ti

 17. @A. Buzdugan
  Multumesc pentru link.
  Iar decizia o fi discutabila, dar mai bine nu o discutam. Dupa cum ai vazut, am tot discutat inainte de decizie, si am discutat dejeaba…

 18. Ma bag si eu ca musca in lapte, dar contextul (abandonarea polemicilor si revenirea la carti)pare potrivit; ce se intampla cu rubrica “Liste 2011”?? Chiar imi lipseste mult! Sau apare pe undeva sub alt nume/forma si nu o gasesc eu?

 19. s-a renuntat momentan la ea

 20. mmm… juicy!

  “vorbeste-i”, monser! neuita-i! ai asistat la magarii, nemernicii, fite? expune-le intr-un blog entry, sau si mai bine, intr-o serie. e viata care bate cartea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu