Diverse adunate

Chestii care s-au intimplat deja

Un articol entuziast despre Steampunk: A doua revolutie semnat de Horia Girbea, si preluat de SRSFF (at last! :D)… si inca unul in noul numar Nautilus, semnat de Ovidiu Petcu. Cel din urma pare a fi un foileton cu multe episoade (sezoane?). Me happy.

Deci a aparut si Nautilus-ul de mai, unde Marian Truță semneaza un editorial interesant despre premii, premii se ce vor “intimpla” in aceasta primavara…

Chestii ce se vor intimpla

Premiile Galileo merg mai departe, spre o decernare la BookFest, cred. Mai aproape in timp o sa se intimple Colocviul “Ion Hobana”, in cadrul caruia se vor decerna si premiile create in memoria maestrului.

Lecturi

Yellow Blue Tibia – Adam Roberts, o satira amuzant-amara, bine scrisa si interesanta. Asa cum am spus si prin alte locuri, cartea nu are nici o treaba cu rusii sau cultura rusa, este fabula – fabulatie – fabricatie 100%, dar asta nu-i taie din vigoare. Recomandata.

Downbelow Station – C.J. Cherryh, incepe bine, urmeaza cam 200 pagini foarte incete, dupa care finanlul ‘apoteotic’ pare cam grabit si neconvingator. Personaje cam chinuite, nu foarte ‘reale’ in actiuni si motivatii, de ex. Mazian, villainu’ de serviciu, cred ca autoarea l-a vrut carismatic (tot zice de respectul celorlalti), dar mie mi s-a parut un contopist psihopat si grandoman. In sfirsit, o carte medie si prea lunga.

Oryx and Crake – Margaret Atwood, mda, o carte care reuseste mai tot timpul sa-mi taie orice ce elan creator, chiar si la re-citire (ma pregratesc de The Year of the Flood). Dar tot sint multumit, am descoperit ca macar in materie de speculatii autoarea nu le-a prins chiar pe toate, m-am lovit de DVD si de inca o chestie (nu-mi amintesc acum) care sint deja depasite… Deci dragi autori de SF, cind vine vorba de tehnologie incercati sa nu fiti prea specifici.

PS. Fac curatenia de primavara in biblioteca, adica am niste carti asupra carora am dubii si am zis ca ar fi bine sa ma lamuresc daca le pastrez ori ba. Prima victima pare a fi Jay Lake 🙁

 

3 Comments

 1. masterofdoom

  Pai daca te iei dupa coperta, nu poti sa nu te astepti sa aiba mare “treaba cu rusii sau cultura rusa” 🙂 Totusi pentru cine are chef de o “treaba” din asta recomand cu caldura recenta nominalizata la premiul BSFA – Red Plenty de Francis Spufford.

  Incerc si eu de ceva timp sa-mi fac curaj si sa incep sa citesc din C.J. Cherryh. Cred totusi ca ma voi apuca de Cyteen. Mai lunga decat Downbelow Station, dar cica ar fi mult mai reusita, chiar “cea mai buna carte despre clonare care s-a scris vreodata”. Oricum subiectul clonei crescuta pentru a fi identica cu originalul din toate punctele de vedere, de la fenotip si pana la gandirea de adult, suna tare bine.

 2. @masterofdoom
  Fata de alte Space Opera, Cherryh a lucrat mult asupra personajelor. Din pacate, par un pic cam naive fata de setup-ul general care este destul de serios si gri.
  Cyteen este in acelasi univers, dar a scris-o citiva ani mai tirziu, poate se simte o evolutie…

 3. Pingback: Început de roman – Corespondent de Război | VERONICISME

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu