Doua, pe scurt…

Tim Lebbon – Bar None

O sa o spun din capul locului – Bar None este o carte foarte frumos scrisa. Merita citita chiar si numai pentru asta.

Personajele sint foarte bine construite si particularizate iar dialogurile sint excelent sincronizate cu atributele subiectilor. Descrierile, motivatiile, sentimentele si trairile sint toate acolo unde trebuie si cu cine trebuie. Totul curge foarte natural, nimic nu fractureaza lectura (cel putin in primele 70% ale cartii).

Toate cele de mai sus se integreaza excelent in tabloul post-apocaliptic zugravit de Lebbon. Imagininile prezentului impreuna cu flashback-uri bine plasate contribuie din plin la atmofera deprimanta, alimentind din plin psihozele supravietuitorilor.

Un eveniment neasteptat ii forteaza pe acestia sa paraseasca relativa siguranta a locului unde s-au ascuns de realitatile post-apocaliptice. Calatoria catre Bar None este o calatorie de re-initiere, o initiere in ciudata lume lasata in urma de disparitia civilizatiei umane.

Pentru mine, primele doua treimi ale cartii au fost pur si simplu exceptionale. Din pacate, ultima parte pare un pic grabita (doar un pic), dar adevarata problema (iar pentru mine) a fost ca autorul trece de la proza foarte puternic ancorata in ‘realitatile’ post-apocaliptice, la o chestie suprarealista destul de bizara si neconvingatoare (tot pentru mine). Privind in urma, cred ca tot romanul a fost contruit pentru a ajunge la acel moment metafizic. Din pacate, astfel de finaluri mie nu-mi plac, mi se par scoase din burta si imi dau impresia ca autorul nu a gasit nici un final ‘real’ bun si prefera sa recurga la un astel de artificiu. Desi Lebbon nu pare sa fi facut asta (am spus ca volumul a fost scris cu gindul la acel final, asa cum a fost el), tot nu amelioreaza gustul amar al relativei dezamagiri.

La cit de frumos este scrisa cartea, cred ca daca ar fi a avut un subiect / final mai putin suprarealist, ar fi putut sa se ridice destul de aproape de “The Road”. Lebbon are talent in mod clar, sper pe viitor s-o lase mai moale cu suprarealismul si sa inchida cercurile la fel de frumos cum le deschide.

Max Brooks – World War Z

Nu stiu daca Brooks de gind sa scrie “THE Zombie Novel“, important este ca i-a reusit.

Cartea este construita ca o serie de interviuri cu diverse personaje implicate activ in WWZ, din primele zile, pina la declararea victoriei (and beyond).

Marea mea surpriza a fost sa constat cum aceste interviuri acopera multiple zone geografice si cam tot ce se poate scrie despre zombi. Primele zile, raspindirea infectiei, panica cu specificul multor culturi, lupte de toate felurile (de la batalioane specializate, pina la samurai moderni ce vineaza zombi in izolare deplina, lupte in catacombele Parisului, in Siberia si un multe alte locuri), eroi, profitori, victime etc.

Practic aceste interviuri ar putea constitui proze scurte ce ar putea fi publicate separat fara probleme – asa ar fi si normal sa fie avind in vedere ca fiecare bucata in parte acopera o alta sub-tema, o alta zona si o alta cultura. Treaba asta devine cu atit mai impresionanta cu cit o gramada de autori, plus un editor de succes, au reusit sa produca pe aceeasi tema o antologie grosuta (The Living Dead 2) dar mediocra (intre noi fie vorba, unul din putinele texte bune este semnat de Brooks).

O carte recomandata tuturor celor care gasesc placere in a consuma pop zombilistic – dupa aceasta lectura s-ar putea sa vedeti un pic cu alti ochi alte incercari mai putin reusite.

Yonkers

 

 

4 Comments

  1. hei hei in sfarsit un review despre WWZ 🙂

    ma bucur ca ai citito in sfarsit si ca o lasat o impresie buna, mie imi pare ca in afara lecturii placute cartea a fost bine lucrata, cam ca un documentar, si ca e o critica a slabiciunilor sistemelor moderne, de la guverne la administratii locale si in general o critica a defectelor umane ce pot duce la asa ceva

  2. Buna! Propun un concurs pentru saptamana asta aici. Poate te intereseaza. Succes!

  3. Pingback: Max Brooks – World War Z » Cititor SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu