SFContario 2010

SFContario_convention_logoDaca tot nu am ajuns la Gaudeamus, am zis ca ar fi bine sa gasesc ceva de facut macar in weekend. Intimplator sau nu, am fost la SFContario impreuna cu vajnicii ‘consateni’ Costi si Catalin.
SFContario este o conventie inca in frageda pruncie, aceasta fiind prima editie. Inca de la inceput fundatia organizatoare si-a exprimat intentia de a concentra conventia pe literatura si mai putin pe alte forme de arta ce folosesc teme SF. In mare parte au reusit ce si-au propus. Primul efect vizibil a fost lista de participanti plina de nume sonore: Michael Swanwick, Rob Sawyer, Peter Watts, Karl Schroeder, Jo Walton, James Alan Gardner, cuplul Teresa si Patrick Nielsen Hayden, John Robert Columbo, Robert Charles Wilson etc. Al doilea efect vizibil (foarte placut ochiului meu) a fost lipsa mascatilor – am vazut doar vreo doi rataciti, insa am aflat ca tipii respectivi se ocupa cu confectionarea si vinzarea de costume, practic ei isi etalau marfa.
O noutate (pentru mine) au fost si asa numitele  kaffeeklatsches, care sint in fapt un fel de ‘suete la cafea’ in cerc mai restrins, facilitind astfel o interactiune mult mai calda si directa intre autorii / editorii consacrati si public. Din pacate eu nu am ajuns decit la ‘cafeaua’ Juliei Czerneda (pentru ca in afara de suete, mai ‘rulau’ inca vreo trei paneluri in acelasi timp, asa incit alegerile au fost foarte grele – o continua sursa de frustrare), insa fost foarte instructiva, discutia purtata oferind o imagine asupra procesului de selectie si editare al antologiilor din punctul de vedere al antologarului (Czerneda in cazul de fata), precum si citeva tip-uri utile celor care trimit texte pentru asa ceva.

Din categoria surprizelor placute:
John Robert Columbo – un tip sofisticat si plin de viata (la cei 74 de ani), polivalent (poet, editor de antologii, prozator, folclorist, om de radio si TV, plus umorist), cu titluri academice onorifice decernate de catre un numar de universitati ce nu pot fi numarate pe degetele de la o singura mina. L-am urmarit in cadrul panelului despre antologii si am fost fermecat de acest om.

Michael Swanwick

Michael Swanwick

Michael Swanwick – un om deosibit de cald si blind; foarte amabil dar cu opinii clar conturate si documentate, da senzatia unui perfectionist aplicat in tot ce spune, scrie sau face. As putea sa-l ascult zile in sir.
Au fost si ceva aspecte negative, iar cel mai trist a fost interviul cu public al lui Swanwick. Organizatorii, in minunata lor gindire, au stabilit ca partenerul de dialog al autorului (adica omul cu intrebarile) sa fie un mos de 84 de ani, mare matematician cu mari realizari academice. Toata stima si respectul pentru venerabilul cavaler al ecuatiilor, insa … Cind zic ca a fost o faza trista, inchipuiti-va ca dupa prima jumatate a interviului (cu intrebari putine, anemice, chiar aiuristice), Swanwick s-a apucat sa-si puna singur intrebarile.
Una peste alta a fost o conventie nici prea-prea, nici foarte-foarte, a fost medie spre buna. Sper ca organizatorii au tras concluziile ce s-au impus, iar la anul o sa faca o treaba si mai buna.

PS. Cu ocazia asta am aflat cu mare bucurie ca World Fantasy Convention 2012 o sa se desfasoare la distanta de 5 minute de casa noastra 😀

Patrick Nielsen Hayden

Patrick Nielsen Hayden

Wilson & Swanwick

Wilson & Swanwick

Swanwick, Jo Walton, Teresa Nielsen Hayden, Ed Greenwood, James A. Gardner

Swanwick, Jo Walton, Teresa Nielsen Hayden, Ed Greenwood, James A. Gardner

7 Comments

 1. Uhaaa! Pai cred ca in afara de naturalizatul William Gibosn a fost prezenta toata floarea literaturii SFF canadiene: Wilson, Walton, Sawyer, Schroeder, Watts! Ce fain de tine si cu World Fantasy-ul din 2012..am inteles ca de fapt e o conventie mult mai interesanta de Worldcon-ul.

  Pacat ca la noi Swanwick nu a patruns pentru ca scrie foarte bine orice gen abordeaza..si am impresia ca le-a cam abordat pe toate.

 2. Multumim de poveste 🙂

  P.N. Hayden e cel mai influent editor din lumea sff-ului acum, cred.

 3. @masterofdoom
  Nu am participat nici la worldcon, nici la WFC… inca. Dar WFC este o conventie literara, pe cind Worldconul are mai multe chestiuni amestecate.

  @rreugen
  Da, Senior Editor and the Manager of Science Fiction la Tor Books. Dar sa nu uitam ca este casatorit, deci cel mai influent editor este… 😀

 4. Mda… tocmai s-a anuntat cine o sa fie GoH la anul: John Scalzi, Gardner Dozois, Karl Schroeder. Io zic ca se putea si mai bine.

 5. Tocmai s-a anuntat cine o sa fie GoH la anul, unde? La SFContario?@Aspoiu

 6. @Costi
  Scuze pentru scapare. Da, la SFContario

 7. Pingback: Si urmatoarele… « CostiGurgu's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu