“Confreria Pisicilor Negre” premiata la Salonul BD de la Bucuresti

album SuperCostel 2“Confreria Pisicilor Negre”, albumul bd despre care am vorbit aici, a fost premiata la Salonul BD de la Bucuresti, cand s-au decernat premiile ”Sandu Florea“, chiar in prezenta fondatorului lor. Evenimenul a avut loc vineri 12 noiembrie 2010.

Sandu Florea a venit tocmai de la New York la invitaţia Institutului Cultural Român. El şi-a prezentat activitatea artistică pe plaiurile americane, împreună cu un film realizat de el însuşi despre Comics Convention de la New York, unde a si participat, ca autor „Marvel”, luna trecută. In imagini nu par chiar sute de entuziasti, dar si cele cateva zeci de interesati mi se par o prezenta decenta.

Lista completa a castigatorilor este:

 • Octav Ungureanu – trofeul pentru debut
 • Lucian Amarii – JUP – trofeul pentru cel mai bun album:„Conjuraţia Pisicilor Negre
 • Vali Ivan – trofeul pentru cea mai buna BD realistă istorică: „Iancu Jianu” apărut în Jurnalul de Duminică
 • Marian Mirescu – trofeul pentru cel mai bun fanzin: Ah BD
 • Alexandru Ciubotariu şi Dodo Niţă – trofeul pentru lucrarea „Istoria Benzii Desenate Româneşti” – editura Vellant
 • Puiu Manu – trofeul pentru întreaga carieră artistică: 55 de ani de benzi desenate.

Pe site-ul artistului Jup la rubrica Arhiva BD veti descoperi o noua publicatie digitala: GLORY DAYS, care contine peste 50 de benzi desenate din perioada 1998-2000.

Smouckie-trofeul-Sandu-Florea-2

Marele Serrenissim al Confreriei Pisicilor Negre 😀

14 Comments

 1. Cred că nici voi, nici cei de la SalonBD nu vă dați seama cât vătămați reputația domnului Florea sugerând că ar fi adus vreun aport în conceperea multor dintre benzile la care a lucrat. Din nefericire, de cele mai multe ori nu a făcut altceva decât să tușeze desenele altor artiști(în câteva cazuri după părerea mea salvând ce se putea salva din aspectul benzii).

 2. te referi la ” a si participat, ca autor „Marvel” ?…eu am preluat de la ei de pe site…daca spui ca exprimarea nu este in concordanta cu adevarata indeletnicire a domnului Sandu eu o pot scoate.

 3. Hmm, am fost si eu la salonul BD in seara aia. Imi apare si ceafa in poza :).

  Cred ca Engineered se refera la faptul in ultimul timp Sandu Florea s-a specializat în trasul în tuş (“ink”) al desenelor creionate de alţi desenatori.Dar asta s-a spus in toate prezentarile care i s-au facut.

 4. Uite aici cam se inseamna activitatea de inker
  http://en.wikipedia.org/wiki/Inker

 5. pai citesc si eu benzi si cam stiu ce inseamna, si chiar daca nu stiam, oricum as banui dupa intelesul cuvantului…dar nu vad unde am vatamat eu reputatia autorului. aici era buba.

 6. @kyodnb

  Titlul de autor, ar sugera că el produce benzile alea după cum vrea el. Ceea ce din nefericire nu s-a întâmplat, oricât de mult ne-am fi dorit lucrul acesta.

  Pentru cei ce nu știu, companiile americane de benzi desenate lucrează în principal în studio. Adică editorii(sau cei de la marketing, dar asta e neoficial) cer anumite povești sau să se întâmple anumite lucruri în universul în care activează personajele, acest ordin este predat unui scenarist, scenariul ajunge la un ”penciler” care îl desenează în creion, acestă schiță ajunge la un ”inker” care conturează și umbrește, poza alb-negru ajunge la un colorist și apoi la un letter.
  Fiecare dintre sarcinile acestea, executate prost, pot strica o bandă, însă pentru a ieși pozitiv în evidență depind mult de cea precedentă și au un impact din ce în ce mai subtil asupra producției finale.

  Domnul Florea în principal doar a tușat, atât la Marvel cât și la DC, unde a avut nenorocul să lucreze la niște benzi abismale(cu excepția lui Batman, care a avut o poveste faină și Conan) după părerea mea, nedemne de potențialul dânsului.

 7. @jeje

  S-o fi spus la salon, dar pe site n-am văzut și suntem unii care nu prea stăm în București.

 8. Ok, cum pușca mea functionează replyul?

 9. pai apesi pe reply-ul care apare la comentariul persoane la care vrei sa raspunzi 😉

  in fereastra ta de comentariu…am modificat un pic 😉

 10. Mersi, m-am grăbit când am scris. În ciuda aparențelor, nu sunt chiar agramat. A și nu vreau să se înțeleagă că sunt răutăcios sau agresiv, deși cred că așa pare. Pur și simplu nu am deloc ”skills” în comunicare.

  I se pare cuiva că e ceva în regulă cu poza asta?(e din Batman #678, creioane de Tony Daniel, cerneală Sandu Florea)
  http://www.flickr.com/photos/icankickmyownass/5189749315/

  Ce e trist e că așa desenează Tony Daniel când face tot el cerneala(Batman #701, artist Tony Daniel).
  http://www.flickr.com/photos/icankickmyownass/5189755911/

  Că a transformat arta lui Daniel în ceva la care să te poți uita, e lucru mare într-adevăr, dar dacă e să o luăm așa, și Joe Matt a colorat niște benzi cu supereroi(iar în cazul lui chiar erau bune, a câștigat și un Eisner), dar tot nu prea vrea să se asocieze cu ele pentru că în final nu se compară cu ce face pe cont propriu.

  Și nu știu, îmi pare un pic inconsistent când ne bucurăm că avem un român atât de prolific, chiar dacă subapreciat, care a lucrat până și la MARVEL, vezi doamne`, dar în rest ne(mă rog, acest ne, probabil că nu include multe dintre persoanele de față) cam doare în cot de ce fac ăia acolo.

 11. pare cam prea stridenta 😀 …nu prea ma atrage stilul artistului si nici continutul ..

 12. Pai mie Sandu Florea imi place pt ca a desenat Coltii Sacalului si La sud de Rio Bravo si mi-a incantat copilaria. Activitatea lui la Marvel ma lasa rece 🙂

 13. Brrrrr!!! Tocmai am terminat The Walking Dead. Durere! Serialu’ TV e comedie pe linga BD.

 14. da? atunci nici nu ma mai uit 🙂 mai bine recuperez cu banda d. ca am ramas in urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu