Radio Romania Cultural promoveaza Bookcrossing in Romania

“Radio România Cultural lansează Bookcrossing în România!” scrie mare pe site-ul radioului, si eu inca nu m-am hotarat daca sa ma mir sau sa ma bucur.

Pentru mine, Bookcrossing e “old news”. Contul meu dateaza din 2003 si la un moment dat am fost destul de implicata in miscare. [Cea mai placuta surpriza a venit cand o persoana complet necunoscuta mi-a trimis o carte din wishlist, o carte pe care mi-o doream foarte mult si al carei tiraj se terminase in urma cu ani buni. Inca ii sunt recunoascatoare australianului sau australiencei care m-a gasit fix pe mine.] In conditiile astea, ideea ca RRC “lanseaza” BC in Romania e ridicola – cum adica lanseaza? Proiectul a fost lansat de Ron Hornbaker si oricine era liber sa se inregistreze pe site… inclusiv romanii, care au si facut-o.

O sa presupun ca formularea se vroia a fi “RRC promoveaza BC in Romania” ca sa putem sa trecem mai departe si sa ajungem la partea buna: “Veţi găsi cărţile Bookcrossing la Târgul Gaudeamus, în spaţiile partenerilor noştri – Metrorex şi RATB – şi la Muzeul Ţăranului Român.” Prin asta, banuiesc, se intelege ca respectivele locuri au devenit “official Bookcrossing zones” sau OBCZ-uri, locuri in care administratia cunoaste si aproba “abandonarea” cartilor. Fenomenele tip bookcrossing nu sunt noi in Romania, avem Schimb de carti, am vazut deja cateva cafenele cu mini-bibilioteca proprie obtinuta din donatiile clientilor, dar nici una nu era legata de conceptul BC, asa ca initiativa RRC mi se pare foarte buna.

Exista o pagina speciala pt Bookcrossing pe site-ul RRC, care pare macar sa contina niste informatii utile, desi nu inteleg de ce ar fi nevoie de un intermediar cand oricine poate scrie adresa site-ului-mama in browser… in orice caz, sa spunem ca va fi un ajutor pentru cei care nu vorbesc engleza.

Per total, cred ca ma bucur. Desi RRC pare sa se implice mai mult decat e necesar in relatia dintre cititor si site-ul BC, promovarea nu are cum sa fie negativa. Poate, intr-un viitor nu prea departat, o sa eliberez niste carti si gasitorul chiar va lasa un mesaj pe BC… Pentru Gaudeamus o sa imi scot de la naftalina teancul de etichete printate acum 5 ani si o sa scotocesc prin rafturi. Daca gasiti o carte de-a mea, lasati un mesaj 🙂

P.S. Detalii despre BC se gasesc pe site-ul oficial sau pe cel al Radio Romania Cultural, dar daca aveti intrebari in plus, feel free. Nu am mai fost activa in comunitate de cativa ani, dar nu cred ca s-au schimbat multe lucruri.

5 Comments

  1. Exista avantaje multe la ceea ce fac RRC. Desi pentru noi nu este un concept nou, majoritatea oamenilor nu au auzit BC 😛 Si vezi, ne ajuta si pe noi astia mai “vechi” pentru ca ne hotaram sa stergem praful de pe profilele de Bookcrossing, si incepem iar sa punem carti in miscare 🙂

  2. acum citva ani-5 sau 6- am dat si eu peste un site romanesc la care te logai si apoi puteai imprumuta carti de la diverse persoane…”open” ceva parca se numea …de acolo am citit Weaveworld in english, David Eddings- considerat maculatura de unii :)- si inca cateva ale caror nume le-am uitat…intre timp persoana de contact a plecat in Anglia parca, si nu am mai tinut legatura… a fost o perioada frumoasa 🙂

  3. Era http://biblioteca.bynet.ro si momentan este in… pauza permanenta, sa zicem, pentru ca Andra e (sau era?) in Anglia, iar eu nu mai am timp si energie de trimis carti prin posta. Intamplator, una dintre cartile pe care le-am dus acum, la targ, de acolo venea.

    Si da, Florin, macar atata lucru 😛 Din pacate am trecut pe la RRC de 3 ori si n-am gasit niciodata pe cineva la stand, asa ca am “eliberat” 2 carti direct la prieteni si pe 2 le-am lasat prin targ (unde cred ca inca se afla, n-au parut prea receptivi oamenii…)

  4. da, asta era…si de Andra ziceam…wow!..ai fost inscrisa si pe acolo :)…mai, tu esti peste tot! 😛

  5. Intotdeauna… Claudiu (tipul care e initiat biblioteca) a fost sursa mea de carti o gramada de vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu