The Dragon Factory – Jonathan Maberry

The Dragon Factory UKThe Dragon Factory este o lectura antrenanta si decenta, fara pretentii exagerate si fara prea multi neuroni consumati, mai ales daca si stii exact la ce sa te astepti cand pui mina pe carte.

Inca din primele pagini se observa ca scheletul pe care s-a construit cartea este asemanator (ca sa nu zic aproape identic) cu cel din mult mai inspiratul volum Patient zero. Adica aceleasi schimbari rapide de decoruri si de spatiu, trecandu-se rapid dintr-un colt al globului in altul, aceiasi raufacatori geniali si putred de bogati, plini de idei “constructive” despre cum sa distruga lumea, dar si nelipsita echipa de luptatori de elita, Echo Team, pusa pe picioare de The Department of Military Science si avand drept obiect principal al muncii contracararea  si anihilarea tuturor tipurilor noi de terorism. Si poate ar fi fost o adevarata problema ca o mina de oameni sa reprezinte un adversar serios pentru terorismul mondial daca nu ar fi fost ajutati in stradaniilor lor de un software sofisticat, cu mult inaintea vremii sale.

Daca in plan general, comparativ cu volumul trecut, lucrurile sunt neschimbate, totusi motivatiile, viziunile si modalitatile de a actiona ale mintilor cenusii din volumul de fata au evoluat radical.

Astfel aversiunea arabilor (sau cel putin a elementelor extremiste) fata de interventia americana si fata de tot ce reprezinta acest popor este de acum un subiect depasit. Acum se “mizeaza” pe o gama de personaje desprinse de-a dreptul din elita nazista, cum altfel decat macinate de aspiratii foarte “inocente” de purificare etnica. Un pic cam neverosimila ideea, pentru ca totusi sunt ani buni de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, insa daca ar fi sa ne gandim ca genetica este o stiinta in plina ascensiune totul este posibil. De altfel, si multe dintre personajele volumului de fata sunt experte in acest domeniu si nu se multumesc doar cu acest statut ci obtin si rezultate incredibile, desprinse de-a dreptul din cartile de istorie ( avem ceva fiinte mitologice, oameni de Neanderthal, clone umane, mercenari upgradati la propriu, dar si la figurat si multe, multe alte surprize).

Eroul Joe Ledger ramane acelasi personaj carismatic, iubitor de actiune si dreptate si dispus sa faca orice pentru a-si indeplini misiunea si a salva lumea de nelipsitii bad guys. Ca tot veni vorba de acestia,  se poate observa ca autorului ii plac perechile de personaje negative, existand tot doua grupuri de cate doi bad guys  si in cartea de fata, la fel ca si in Patient zero. Si, coincidenta sau nu, unul cuprinde doi barbati, celalalt o femeie si un barbat. Ca sa va demonstrez ca similaritatiile nu se opresc aici, din cel de-al doilea grup femeia este cea care domina si care are viata mai lunga, ca sa zic asa, in ambele volume. “Coincidentele”, din pacate, nu se opresc aici, dar din ce am vazut nu prea au mai sarit altcuiva in ochi.

Intriga mi s-a parut destul de liniara, tipica romanelor de actiune, si  pe deasupra fara prea multe surprize sau artificii tehnice,  valurile de adrenalina pura si  actiunile contracronometru fiind cele ce fura de cele mai multe ori prim-planul. Si totusi, ca sa nu fiu acum rautacios pina la capat, exista si ceva constructii de personaje mai amanuntite ce, alaturate unor niscaiva  sentimente de corazon mai elaborate si unui final incendiar (si cam dramatic), mai salveaza din aparente.

In final, daca ar fi sa tragem linie, as ajunge la aceeasi idee ca la inceputul articolului. Maberry se foloseste de un amalgam de idei si aspecte mai mult sau mai putin la moda, de la bioterorism, intrigi inspirate din ura  rasiala, societati secrete malefice sau, dimpotriva, organizatii americane ascunse ochiului public, dar subordonate dreptatii, pina la gadget-uri de ultima generatie sau inventii “imposibile”, mostre de experimente genetice reusite sau nu plus, plus multe, multe altele. Toate acestea asigura un entertainment sigur, dar doar pentru cei ce-si doresc o carte de weekend si nimic mai mult. (Desi exista si ceva subiecte care te pun pe ganduri, si ma refer aici mai ales la unele dintre mijloacele teroriste folosite de personaje de-a lungul cartii.)

Pentru amatorii de  Maberry sfatul meu este sa inceapa cu Patient Zero si apoi, daca mai sunt curiosi, sa treaca si la The Dragon Factory. Nu au legatura, dar privind inapoi prima carte pare mult mai “proaspata”.

  • GOODIES

Short stories free: “COUNTDOWN”, prequel la Patient Zero si “DEEP, DARK”, cu actiunea inainte de The Dragon Factory.

De amintit si ca in The Living Dead 2 a lui John Joseph Adams va mai aparea si povestirea Zero Tolerance, o continuare  la primul roman din serie, Patient Zero.

3 Comments

  1. ok, o sa il comand si pe asta, cum zici daca e ca si Patient Zero, o lectura antrenanta si far apretentii… cateodata merg astea

    cat despre purificarea etnica… eu cred ca e inca actuala… faza ca sunt destui ce clocesc ceva, ce sa zic nu mai departe de ieri seara la milan-real zicea comentatoru ca nushcare de la milan a declarat ca e adeptul ideologiei naziste visavis …

  2. Pingback: Galileo Online » Intermeci (19)

  3. Pingback: Cititor SF » Rot & Ruin – Jonathan Maberry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu