Crema SF 2006

Science Fiction, The Best of the Year, 2006 Edition – Edited by Rich Horton

Chiar daca in tiltul cartii scrie 2006, este totusi vorba de proza scurta publicata in 2005. In total 15 texte, selectia este realizata de catre Rich Horton pentru Prime Books (John Betancourt) si este doar cu texte SF – pentru horror si fantasy fiind editate volume separate. Scurta introducere semnata de editor nu seamana cu ce gasim in antologiile lui Dozois, ci are rolul de a prezenta textele si autorii volumului. In cele ce urmeaza sint si ceva spoilere usurele.

Triceratops Summer – Michael Swanwick (****)

Text cu dinozauri (in siajul “Bones of the Earth”) ce are ca tema principala ce ar face oamenii normali daca ar avea la dispozitie o scurta perioada de timp ce poate fi apoi ‘resetata’. Scriitura foarte placuta, fluida, insa o dezvoltare mai putin profunda sau pretentioasa.

“Bank Run” – Tom Purdom (*)

Cyberpunk obosit, fara idei, fara personaje, actiune liniara si previzibila, un text luuung… si foarte plictisitor. Nu ofera nimic.

“A Coffee Cup / Alien Invasion Story” – Douglas Lain (****)

Text / experiment literar reusit despre perceptie, extraordinar vs. comun si obisnuinta. O incercare reusita, transcendenta dickiana modernizata si serioasa.

“The Edge of Nowhere” – James Patrick Kelly (*****)

Text cu idei proaspete, scriitura foarte faina, dozare a de indiciilor si detaliilor foarte buna, o lectura interesanta cap-coada.

“Heartwired” – Joe Haldeman (***)

Fabula foarte scurta despre comportamentul sexual uman, cu urmari neasteptate.

“The Fate of the Mice” – Susan Palwick (*****+)

In viziunea mea cel mai bun text al antologiei, un tribut foarte sensibil pentru Keyes si al sau “Flori pentru Algernon”, ce face trimiteri la faptul ca unii parinti mai retarzi din fire au cerut retragerea textului clasic din bibliotecile scolare pe motivul temelor sexuale prezente in carte. Excelent – autoare de urmarit.

“The King of Where-I-Go” – Howard Waldrop (*****)

Poveste de familie cu sentimente de vinovatie si remuscari, calatorii neasteptate si rezolvari ‘din greseala’. Personaje foarte faine, constructie mai putin obisnuita dar foarte reusita. Autor de urmarit.

“The Policeman’s Daughter” – Wil McCarthy (***+)

Nuvela in universul Queendom of Sol, in care oamenii sint nemuritori, isi pot stoca personalitati la diverse momente ale vietii, pot invoca respectivele personalitati/persoane atunci cind au nevoie de ajutor si apoi persoana ‘reala’ fuzioneaza cu ‘dublurile’ pentru a prelua informatiile acumulate de catre acestea. Ce te faci insa cind o dublura nu prea are chef sa ‘fuzioneze’ inapoi si vrea sa-si vada de viata sa? Din pacate multe explicatii ca la scoala care creeaza un inceput greoi si stingaci, actiunea prinde viteza in partea a doua insa raul e deja facut.

“Bliss” – Leah Bobet (****)

Text despre dorinte, dependente si ce poate creea dependenta pentru persoane foarte diferite. Tema inteligenta si executie buna, cu feeling.

“Finished” – Robert Reed (****+)

Daca vrei poti apela la tehnologie ca sa devii nemuritor. Desigur, sint si neajunsuri, de exemplu s-ar putea ca pentru tot restul vietii tale de nemuritor sa fii in aceeasi dispozitie ca atunci cind ai fost ‘finalizat’. Si costul procedurii il platesti in rate… si ai tot timpul din lume sa tot platesti. Indubitabil, Reed este un maestru al prozei scurte.

“The Inn at Mount Either” – James Van Pelt (****)

Asa cum sugereaza titlul, povestire cu turism universuri paralele. Treaba nasoala e ca pasajele intre universuri nu sint stabile decit pentru o perioada scurta de timp, asa incit daca intirzii ‘peste program’ s-ar putea sa te ‘intorci’ in alt loc decit ai vrea, unde te asteapta ‘altcineva’ decit crezi.

“Search Engine” – Mary Rosenblum (****)

Cyberpunk despre supraveghere eletronica dusa la extrem, conspiratii guvernamentale si musamalizari murdare, un bun manifest impotriva colectarii de date cu caracter personal.

“You, by Anonymous” – Stephen Leigh (**)

Un experiment mai vechi, adus la zi. Din pacate dupa primele fraze te prinzi despre ce este vorba, prin urmare autorul nu prea mai obtine efectul scontat.

“The Jenna Set” – Daniel Kaysen (****)

Povestire umoristica reusita despre progresul tehnologic si incurcaturile in care putem ajunge datorita acestuia. Pure fun.

“Understanding Space and Time” – Alastair Reynolds

Huh, asta e complicat pentru ca e scris in doua parti distincte:

Partea I (*****) este despre ultimul om in viata din intregul univers, blocat intr-o baza pe Marte dupa ce Pamintul a fost distrus de un virus artificial, colegii au murit din diverse cauze naturale sau au comis suicid din cauza depresiilor. Am fost impresionat de nivelul literar la care a ajuns Reynolds

Partea II (***) a fost dezamagitoare in ciuda temelor ingramadite (astrofizica, primul contact, evolutie etc). Din pacate autorul o da in diverse cu high scale space opera, infodump major, iar personajul principal o ia pe aratura. Finalul salveaza ce a mai ramas de salvat.

Per total, o selectie reusita ce ofera o lectura densa, generoasa in idei, teme si stiluri. Un singur flop major (“Bank Run”), celelalte texte cu doua sau trei stelute find net peste (si mult mai scurte).

De dragul comparatiei am verificat sa vad in ce masura selectia de fata se suprapune cu selectia lui Dozois – am gasit doar “Triceratops Summer” si “Search Engine”. Textele care mie mi-au placut cel mai mult insa apar doar la mentiuni (minus puncte Dozois). Oricum, pentru o comparatie cit de cit serioasa ar trebui sa citesc si volumul cules de cel din urma, si asta nu o sa se intimple prea curind.

De retinut ca volumul de fata contine doar texte SF, pe cind caramida lui Dozois are si o doza serioasa de fantasy.

PS. Hulitul “Bank Run” apare si el la mentiuni 🙁

5 Comments

 1. Doua observatii 😛

  Pe coperta cartii scrie SF The Best of the Year si apoi 2006 Edition. Asta nu implica in vreun fel ca trebuie sa contina texte din 2006. Si a doua e ca mi-ar fi placut si o enumerare a publicatiilor din care au fost selectate textele.

  Eu credeam ca e invers, ca Dozois e doar pe sf, si ceilalti antologatori scapa si fantasy. Cred ca eu sunt mai pe zona literaturii fantastice, si caut antologii mai eclectice, oricum cele pur-sf ma plictisesc destul de rapid.

  Nu e nimic steampunk, intre laureatele lui 2005? 😀 Ai vazut discutia despre steampunk de pe Torque, de la Short-story club-ul de anul asta? Ce zici, e semnul ca se intoarce sf-ul spre fantastic, si ne lasa cu stiintele grele si info-dump-urile de 6 pagini? 😀

 2. Majoritatea sint din Asimov’s, urmeaza Analog si Strange Horizons.
  Steampunk nu e deloc, daca or fi fost probabil editorul le-a considerat Fantasy si le-a pus in celalalt volum.
  Multumesc pentru link, din pacate inca nu am avut timp sa citesc materialu’.

 3. Pingback: Galileo Online » Intermeci (12)

 4. Pingback: polimedia.us/fain/

 5. Pingback: Intermeci (12) | Galileo Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu