Vinatoare de Tachyoni (II)

Partea a doua e cu antologii tematice, sau in orice caz, cu selectii menite sa scoata in evidenta ceva.

Acum de jos in sus…

tematic

The Secret History of Science Fiction – adunata de catre Kelly si Kessel (K&K), se doreste un manifest, un demo a ce ar fi putut sa fie SF-ul daca premiile SF (mai ales cele jurizate) ar fi dat cistig de cauza scrierilor cu certa valoare literara… Antologia asta vine intr-un moment delicat cind scriitori care nu sint cunoscuti drep autori de SF cistiga teren (adica succes de critica si bani) cu scrieri ce folosesc la un nivel literar superior teme si motive SF.

The Secret History of Fantasy – adunata de Peter Beagle, este cam in aceeasi vina, prezinta 19 proze de fantasy literar, plus doua eseuri foarte interesante semnate de Ursula K. Le Guin si David Hartwell. Am citit doar prefata si pot sa spun ca sint foarte multumit de achizitie – sa citesc cum Beagle il numeste pe Terry Brooks imitator de mina a zecea al lui Tolkien deja face toti banii. In mod clar nu este o carte recomandata celor ce indragesc serii fantasy ce numara zeci de volume si mii de pagini.

The Very Best of Fantasy&ScienceFiction – este exact ce spune ca este, o selectie a tot ce a dat mai bun revista respectiva intre 1951 si 2007 (evident, in opinia lui Van Gelder). Toate numele mari sint prezente, de la Bradbury la Chiang.

Darkness, two decades of modern horror (1984-2005) – numai nume si nume, Barker, King, Simmons, Straub, Shepard, Martin… and more. 25 de texte de speriat,… si daca nici Datlow nu stie cum e cu horror-ul…

Rewired, the post-cyberpunk anthology – (K&K) pe coperta 4 scrie altceva: Cyberpunk is dead! Ei bine, mai toti exponentii sub-genului vin cu texte ce indica nu doar ca nu este asa, ci si ca cyberpunk-ul s-a maturizat, a trecut prin copilaria furios-nerabdatoare si a ajuns la o virsta inteleapta (si mai lenta). Cele 16 proze sint asezonate cu fragmente de corespondenta purtata in anii ‘furiosi’ intre editorii volumului si tatuca Sterling.

Cu exceptia volumului editat de Beagle, autorii si textele respective benficiaza de mici introduceri asa cum imi place mie (pe Beagle il iert pentru ca a avut o introducere cu coaie plus doua eseuri critice), iar designul interior o minunatie numai buna de admirat pe hirtia crem ce-ti imbie ochii la citit…

12 Comments

 1. Mama ce curios sunt de antologia lui Beagle. Mie mi-a placut decizia (autorului…) de a nu baga “introduceri” in interiorul Lucrarii Artistice. Apreciez informatia si (ocazional) umorul din casetele ce preced povestirile in antologiile obisnuite, dar intotdeauna ma impiedica sa percep o antologie ca pe o opera artistica inchegata si coerenta – casetele de info nu sunt tocmai un liant estetic intre secvente, nu?

  Ma rog, sunt mai curios de cum si-a aranjat textele – ordine cronologica, sau alta?

 2. @Rreugen – Nu este o anumita ordine, pare mai degraba o ‘dezordine organizata’ in asa fel incit povestirile ce au oarece puncte comune sa fie cit mai departe una de cealalta. Interesant e ca Beagle nu vine cu texte vechi, gen ‘stramoshu lu’ fantasy… Toate textele sint scrise dupa 1977. anul critic cind a aparut prima carte “Shannara”, considerat de multi momentul ce a marcat nasterea fantasy-ului ‘modern’, ala mult si la fel (care a facut victime si la noi)… Omu’ vrea sa arate ca s-a mai scris si altceva, original si mai bun, decit nesfirsitele imitatii a la Tolkien.
  Eu nu vad antologiile drept “opere artistice inchegate si coerente”. Dimpotriva, vreau sa vad chestii cit mai diferite, variate… coerenta o caut la nivel de text scurt care poate sta in picioare si in afara antologiei. Overall ma intereseaza ca selectia sa serveasca tema sau scopul volumului. Spre exemplu ar fi fost aiurea ca Beagle sa bage un text ASOIAF aici, chit ca pierde un nume foarte popular intre fanii fantasy – ne place sau nu, seria lui Martin isi radacinile ‘inspirationale’ tot in zona Tolkien, dar cu o executie net superioara fata de restul turmei. Dealtfel convingerea mea personala e ca Martin s-a apucat de seria asta pentru bani, un fel de rau necesar. Poate d-aia nici nu prea are tragere de inima cu finalizarea ei si, in loc de asta, se implica in tot felul de alte proiecte…

 3. Foarte tare, trebuie sa pun mana si eu pe antologia asta.

  In privinta conceptiei despre antologii, drept sa-ti spun eu nu ma pricep, adica nu am studiat in nici un fel meseria asta a alcatuirii de antologii. Cred ca stii cu mult mai multe decat mine aici. Eu vorbeam mai mult din punctul de vedere al celui din public; apreciez imersiunea pe care o colectie de autor, ca Fragile Things, mi-o ofera, deoarece am senzatia ca percep mai bine intentia estetica a autorului daca literatura nu e intrerupta periodic de “momente informative.” Pe de alta parte, la o culegere de texte mai dificile, si care necesita spatiu intre pentru meditatie, sau chiar eliberare emotionala, cum e Best Of-ul lui Wolfe, am apreciat tocmai acele intreruperi… Iar antologiile sunt oricum diferite de culegeri. As I said, not my expertise 🙂

  Eu nu cred ca Martin s-a apucat de ASOIAF pentru bani, am alta teorie 😛 Cred ca s-a apucat sa scrie chiar cartea pe care o vroia… dupa care au venit banii si proiectul s-a marit intai la 4 carti… si dupa aia porcu’ a crescut iar… si eu am impresia ca GRRM nici nu mai stie unde sa se duca cu treaba, nici nu mai are chef sa se gandeasca 🙂 (si nici nu conteaza, pentru prozele frumoase pe care le-a scris inainte de ASOIAF, merita sa primeasca bani fara sa mai faca nimic)

 4. Voi mai credeti ca va reusi sa o termine? Eu nu prea. Omu are deja 61 de ani si ultimul ASOIAF a iesit acum 5 ani. Poate fiul lui Brandon Sanderson sa-i dea de capat. Doamne fereste! 🙂

  Si pe mine ma tenteaza antologia lui Beagle. A mai scos ceva ca si editor? Nu reusesc sa-mi aduc aminte de o alta antologie a lui. Hmmm. Cred ca ma duc pe bookdepository sa vedem cat costa.

 5. @Rreugen – Totusi prozele alea nu ai nici macar o umbra de asoiaf… Nu stiu zau daca e chiar cartea care vroia sa o scrie.
  @MD – A scos ceva cu unicorni dar e out of print acum. Insa volumele sale de autor sint faine.

 6. Da, teoria mea e mai romantica 🙂

 7. Pingback: Galileo Online » Intermeci (11)

 8. Ultima licorna/Un loc placut si numai al lor/romane/Polirom.

 9. @bebe
  Bravos! Habar nu am avut 😐

 10. …iar ultima licorna a aparut intii la Univers, prin 90 si ceva catre 2000.

 11. A aparut de prin anii ’70 la noi, dar nu avea o coperta “fantasy” asa ca se pare ca lumea noastra sefista nu prea l-a bagat in seama pe atunci. Eu am avut cartea aia de la 6 ani, si am citit-o de cel putin 50 de ori 😀 e cartea copilariei mele.

 12. misto alegere pentru titlul de “cartea copilariei”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu