MP: Steampunk made in RO

SteamVMillennium Press continuă proiectul antologiilor MILLENNIUM, care s-a bucurat de succes în rîndul iubitorilor literaturii F&SF. MILLENNIUM 1 a concentrat în paginile sale autori publicaţi de Millennium Press, iar MILLENNIUM 2 a avut povestiri apărute iniţial în paginile revistei Ficţiuni.

Seria va continua cu o antologie pe temă dată, grupînd texte româneşti originale. Selecţia este deschisă oricărui autor – debutant sau consacrat – în măsura în care textele trimise întrunesc criteriile impuse şi calitatea literară dorită.

Editorul antologiei va fi Adrian Crăciun, bun cunoscător al literaturii F&SF şi creatorul unuia dintre reperele de prim rang de pe harta virtuală a literaturii F&SF de la noi, blogul CititorSF (www.cititorsf.ro). Tema antologiei este

ROMÂNIA STEAMPUNK

Căutăm texte cu poveste / acţiune ce se desfăşoară în spaţiul geografic/cultural românesc, încadrabile în definiţia curentului steampunk. Steampunk-ul e un curent al literaturii de ficţiune speculativă care a început să se dezvolte la jumătatea anilor optzeci ai secolului trecut. Termenul se referă la ficţiuni ce-şi desfăşoară acţiunea în epoci istorice (sau lumi imaginare) în care puterea aburului este încă forma de energie cea mai utilizată – cele mai uzitate repere fiind secolul XIX şi Anglia victoriană – dar apar elemente fie de science fiction, fie fantastice, fiind prezentate tehnologii avansate aşa cum ar fi putut fi ele imaginate de trăitorii în epoca sau lumea respectivă. Tehnologiile acestea pot fi imaginare, precum cele prezente în opera lui H.G. Wells sau Jules Verne, sau unele care au apărut în realitate (computerele, de pildă), dar prezentate ca şi cum ar fi fost descoperite la o dată anterioară. În unele cazuri, ficţiunile steampunk pot fi istorii alternative, înfăţişînd puncte de divergenţă în dezvoltarea tehnologică faţă de realitate, cum ar fi utilizarea pe scară largă a dirijabilelor sau a maşinilor analitice (computere mecanice).

În principiu sînt dorite texte cu lungimi între 20.000 şi 60.000 de semne (spaţiile incluse). Pentru a fi luate în considerare lucrările trimise trebuie să fie culese cu  caractere Times New Roman şi diacritice şi salvate în format DOC sau RTF. Textele vor fi expediate via e-mail la adresa next@millenniumpress.ro pînă cel tîrziu la data de 15 decembrie 2010, ora 24.00.

Millennium Press oferă:

 • un răspuns fiecărui participant, pînă la data de 31 decembrie 2010;
 • drepturi de autor pentru prima publicare, în cuantum de 2 euro (echivalentul în lei) / pagina standard (2000 semne cu spaţii) pentru textele publicate;
 • un număr de 2 exemplare de autor (şi posibilitatea achiziţionării unui număr nelimitat cu discount de 50%) pentru fiecare text publicat.

Vă aşteptăm cu interes!

MILLENNIUM PRESS

15 august 2010

11 Comments

 1. Pingback: ROMÂNIA STEAMPUNK | VERONICISME

 2. Daca tot pomenisi de jocuri, sa ne aducem aminte de Final Fantasy VI si de Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura. 🙂

 3. ia lasati jocurile si scrieti! 🙂

 4. @Loredana
  Imi amintesc foarte bine titlurile astea. Si altele. Candva, am facut excese.
  Acum insa nu prea ma mai joc, dar sigur ca urmaresc ce apare nou. Fiindca acolo se fac niste exercitii extraordinare de imaginatie.
  P.S. pentru ASPOIU: Half Life 2 a fost si jocul meu favorit. Poftim, ne potrivim sub acest aspect. Si eu cred ca Half Life 2 e cel mai.

 5. AbraGham, eu le-am mentionat pe alea doua ca se inscriu in tema :).

 6. Ai dreptate, dar eu m-am cam lenevit si nu am mai dus acel P.S. despre HL2 la locul lui, la anuntul despre filmuletul facut de fani.

 7. Pingback: Veşti excelente pentru SF-ul românesc « capricornk13

 8. @Aspoiu – Hm… Romania Steampunk… E umoristica?

 9. Pingback: Steampunk.ro: fochiștii-fruntași « Ugly Bad Bear's

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu