Plague Year – Jeff Carlson

plague-year1 Dupa cum bine au observat si altii, cu romanul Plague Year, Jeff Carlson pare la o prima vedere sa continue traditia lui Michael Crichton in ceea ce priveste tehno-thrillerele futuristice. Desi este relativ nou pe piata scriiturii, Jeff Carlson a reusit sa ma impresioneze cu acest prim roman al sau, care a creat furori si in Statele Unite atunci cind a fost lansat, ca sa nu mai vorbim de bataia pe drepturile de autor dintre editori. Cartea de fata abordeaza deja clasicul scenariu al omenirii aflate in pragul distrugerii, scriitorul recunoscand ca a fost impresionat de mic copil de Ultimul Tarm a lui Nevil Shute si de alte asemenea texte.

Un laborator clandestin de cercetari scapa de sub control un experiment nanotehnologic, rezultand in contaminarea intregii regiuni aflate sub  bariera de 3000 de metri. Singurii supravietuitori sunt norocosii care au apucat sa se refugieze la altitudini considerabile,  nevoiti acum sa se lupte din toate puterile pentru a depasi  amenintarea molimei invizibile. In ciuda acestei grele lovituri, o mica parte din populatia americana reuseste sa se organizeze si, sub atenta indrumare a unor factiuni, de acum independente, ale armatei, reuseste sa se puna pe picioare. Din pacate, nu toata lumea impartaseste idealurile si sentimentele nobile ale doctorului Ruth Ann Goldman ce se trezeste aruncata intr-o cursa contracronometru pentru obtinerea unui vaccin. Si astfel ne trezim aruncati intr-o calatorie plina de peripetii, de-a lungul careia protagonistii vor descoperi cine se face responsabil de lansarea experimentului si cine le sunt cu adevarati aliati.

Daca pina acum am avut parte de sfarsituri de lume inlesnite de genetica (Oryx si Crake), de dezastre rezultate in urma razboaielor nucleare (Ultimul tarm), de invazii de organisme necunoscute sau de actiunea unor factori externi surprinzatori (Turbion, Ziua trifidelor), de aceasta data o serie de organisme artificiale nascute din imaginatia creativa a omului distrug orice misca. Nanotehnologia este un subiect relativ nou si a fost interesant sa ma familiarizez cu abordarea si viziunea absolut originala a scriitorului asupra acestui subiect.

Trebuie sa recunosc ca stilul abordat nu este asemanator cu cel a lui Dan Simmons sau Gene Wolfe, de exemplu, care fac trimiteri literare si se folosesc de numeroase elemente stilistice, insa in mod cert Jeff Carlson reuseste sa compenseze aceasta incarcatura cu o actiune continua si frenetica, putine momente adevarate de respiro si un scenariu foarte reusit. Ne sunt pregatite multe situatii surpriza si deseori eroii sunt nevoiti a se confrunta cu diverse obstacole, cele nanotehnologice, piedicile naturale sau firea umana fiind doar cateva dintre ele. Scriitorul urmareste evolutia mai multor personaje, situate in planuri si locatii diferite, ce odata confruntati cu noul adevar al cataclismului vor lupta din rasputeri pentru a supravietui cu orice pret. Asa cum e de asteptat, unii vor mai si pieri pe parcurs, spre – evident – parerea de rau a cititorului  Desi s-a spus ca nu s-a concentrat suficient de mult asupra personajelor sale, totusi ele mi s-a parut ca sunt indeajuns de bine construite si puse in scenariu incat pot trezi cu usurinta simpatie imediata.

Nu cred ca se vor gasi cititori care sa nu-l considere atractiv pe Jeff Carlson si sa nu se indragosteasca la prima vedere de romanul sau. Dar, desi Plague Year este un roman reusit din multe puncte de vedere,  continuarea sa, Plague War, din primele 60-70 de pagini nu se ridica deloc la nivelul acestuia. Si chiar imi pusesem mari sperante. Parca scriitorul  si-a pierdut din fler si indemanare si am trait cu impresia ca stagneaza pur si simplu cu ideile si actiunea ajungand intr-un punct de unde nu mai poate evolua spre o serie de intamplari cu adevarat interesante. Posibil sa ma insel, insa chiar mi s-a parut plictisitor si am renuntat in final  sa ma mai chinui in continuare.

In ciuda acestei situatii speciale, Plague Year ramane o carte suprinzatoare, numai buna de savurat intr-un weekend.

“Frightening, plausible and action-packed, Plague Year is one of the best debut novels in years…Jeff Carlson packs riveting storytelling with a lot of fresh ideas.”

David Brin, New York Times bestselling author of Kiln People

“Plague Year proposes a frightening new nanotech catastrophe, and uses it as a crucible to explore the best and worst of human nature. Tightly written and well-told.”

Robert Charles Wilson, Hugo and Aurora Award-winning author of Axis and Spin

6 Comments

 1. 12.000 metri cred ca e un pic cam mult, erau toti haliti de nano-chestii. Nici Everestul nu are atit.
  Parca era 10.000 feet, adica vreo 3.000 metri.

 2. upsy!… :D…merci…

 3. Romanul asta nu trebuia sa apara la Millennium Press?

 4. sa inteleg ca apare in sfarsit? Ca nu cred ca ti-ai adus tu aminte sa scrii recenzia dupa 2 ani 🙂

 5. jeje :

  … Ca nu cred ca ti-ai adus tu aminte sa scrii recenzia dupa 2 ani :)

  ba exact asta s-a intamplat :P… am inceput Plague war-ul… si daca tot aveam cate ceva scris la primul…

  @jujuman, ar fi trebuit, dar nu a mai aparut.

 6. Pingback: Galileo Online » Intermeci (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu