The Collected Stories of Roger Zelazny – Volume one: Threshold

Roger Zelazny - ThresholdMega-antologia operei lui Zelazny nu a castigat Locusul, asa ca m-am enervat si m-am mobilizat in sfarsit sa scriu recenziile restante. In episodul de azi, primul volum din The Collected Stories of Roger Zelazny, Threshold.

Daca intrebi pe cineva “Cine e Zelazny asta?”, probabil o sa spuna ceva despre seria Amber sau Lord of Light. Cu putin noroc, o sa-si aduca aminte si de cateva alte romane – la noi au mai aparut Damnation Alley si This Immortal. Cu toate astea, probabil punctul forte al lui Zelazny a fost si a ramas intotdeauna proza scurta. Desi povestirile lui au fost colectionate in cateva volume, mai vechi si mai noi, foarte multe au ramas pe dinafara. Din acest motiv, acum cativa ani NESFA Press au anuntat ca intentioneaza sa adune toate povestirile lui Zelazny intr-o serie de 6 volume. Suna prea ambitios si prea frumos, asa ca m-am entuziasmat pe moment si am uitat peste cateva zile… pana la inceputul anului trecut, cand s-au tinut de cuvant si au publicat primul volum.

Ca sa fie clar de la inceput, The Collected Stories of Roger Zelazny nu e pentru oricine. La $29 volumul, o suma de $174 plus taxe postale nu e tocmai din categoria “bani de buzunar”. Pentru cei care sunt curiosi privind proza scurta a lui Zelazny, eu as recomanda The Doors of His Face, The Lamps of His Mouth. Pentru fani si colectionari in schimb, colectia de la NESFA Press e extraordinara.

Ca structura generala, fiecare volum contine povestiri, poezii, note (ale editorilor si ale autorului), articole ale altor scriitori care l-au cunoscut/au fost influentati de Zelazny, cateva curiozitati, plus cate o parte a unei biografii extinse.

Acest prim volum cuprinde:
* doua articole: Out of Nowhere, de Robert Silverberg, despre opera lui Zelazny, si Before Amber, de Carl B. Yoke, despre inceputurile “carierei” sale. Yoke a fost prieten si coleg cu Zelazny inca din scoala generala, si a colaborat cu el in adolescenta la o serie de povestiri despre doi monstri (Yok si Zlaz) care au diverse aventuri.
* 29 povestiri, de la cele cunoscute, ca A Rose for Ecclestiastes, la cateva scrise sub pseudonim
* 32 de poezii, printre care Braxa (poezia din A Rose for Ecclesiastes) si “the most famous prayer in science fiction and fantasy”, asa cum o numesc editorii, The Agnostic’s Prayer din Creatures of Light and Darkness.
* un articol scrise de Zelazny, Sundry Notes on Dybology and Suchlike, despre arta scrisului – putin cam haotic pentru gustul meu.
* prima partea a biografiei …And Call Me Roger, anii 1937 – 1964
* curiozitati: o jumatate de povestire publicata intr-un fanzin (al carui numar urmator nu a mai aparut, deci povestirea a ramas neterminata), o povestire (tot fara final) nepublicata, un scenariu de cateva pagini, tot neterminat, si una dintre povestirile din seria celor scrise cu Carl B. Yoke.

Pe langa pret, mai e un motiv pentru care spun ca aceasta colectie e pentru fani: chiar si un autor ca Zelazny mai da rateu. Chiar deseori. Iar cand scopul declarat al unui volum e sa adune abosolut toate scrierile dintr-o perioada, e inevitabil ca printre ele sa se strecoare si unele de calitate mai slaba. Threshold are multe povestiri experimentale; uneori experimentele reusesc, alteori nu. De exemplu, o povestire SF bazata pe actiunea unei piese de teatru (The Revenger’s Tragedy de Tourneur) suna interesant, dar in practica nu prea functioneaza. Merita mentionat totusi faptul ca, si in cele mai plictisitoare povestiri, se simte talentul de scriitor. In definitiv, faimoasa A Rose for Ecclesiastes a fost scrisa la inceputul carierei sale, chiar inainte sa isi faca debutul ca profesionist (cu doua povestiri mai slabe). Motivul pentru care nu a trimis A Rose spre publicare? Simtea ca planeta Marte pe care o folosise in nuvela devenise prea improbabila in contextul anului 1962. Dupa parerea mea, asta il face pe Zelazny atat de bun ca scriitor: desi science-ul din science fictionul lui e complet fals, povestirile functioneaza perfect.

Daca mare parte a Threshold a fost cel putin inedita, daca nu chiar remarcabila, sfarsitul volumului nu a fost foarte propice pentru mine. Editurii au ales sa reproduca nuvela (de mare intindere) He Who Shapes si… nici de data asta nu mi-a placut. Citisem The Dream Master, romanul in care a fost extinsa povestirea, in urma cu cativa ani, si impresia a ramas aceeasi – indiferenta spre plictiseala. Cei care i-au dat Nebula n-ar fi de acord cu mine, dar asta e.

Per total, Threshold nu aduce opere de arta (nici A Rose for Ecclesiastes nu e printre preferatele mele), dar e o introducere perfecta in opera si viata lui Zelazny. Are si povestiri bune, si povestiri slabe, dar impreuna chiar creeaza o privire de ansamblu asupra lui Zelazny-scriitorul din anii ’60. Cat despre textele de non-fictiune… mi-au placut cel putin la fel de mult ca cele de fictiune. Daca scrierile lui Zelazny pot fi gasite (mai greu sau mai usor), amintirile celor care l-au cunoscut sau fragmentele de scrisori ar fi ramas bine ascunse pentru majoritatea fanilor sai. Probabil ca pe majoritatea cititorilor nu ii intereseaza decat partea literera; pentru mine, viata autorului conteaza la fel de mult.

Nu o sa va spun sa fugiti sa comandati cartile. Motivele sunt mai sus. Dar daca vreun colectionar sau fan citeste aici… da, merita. Cu siguranta.

Note:
1. Un pic de informatii “istorice”, in caz ca cineva e curios pe ce imi bazez parerile: am citit majoritatea romanelor lui Zelazny, cred ca am toate colectiile de nuvele care se gasesc in momentul de fata, si am citit toate nuvelele (colectionate sau nu) care se gaseau acum cativa ani pe nemuritorul canal #bookz. In total sunt multe texte, si totusi in The Collected Stories am dat peste cel putin 25% povestiri noi.
2. Stiu ca o parte din povestiri au fost traduse si in romana, dar o sa ma refer la toate cu numele in engleza. Pentru o lista completa a traducerilor in limba romana, postul asta al lui Nicu este foarte, foarte bun.
3. Nu rezonez cu poezia. Nici macar cand e vorba de Zelazny. Recenziile din aceasta serie se vor referi strict la proza.

P.S. Pe 26 iunie Roger Zelazny a fost introdus in Science Fiction Hall of Fame.

7 Comments

 1. Am observat lately ca review-urile sunt din ce in ce mai rare in ciuda faptului ca numarul de “recenzori” s-a marit. Why is that?

 2. in cazul meu, pentru ca din ianuarie am un job nou care imi ocupa mai mult timp, iar din martie am si niste colegi cu care mai trebuie sa interactionez in pauzele de masa in care mai scriam recenzii. din aprilie am o ghilda in world of warcraft de care sa am grija, chestia care ia ceva timp.

  (si lenea, intotdeauna lenea.)

 3. “Ca sa fie clar de la inceput, The Collected Stories of Roger Zelazny nu e pentru oricine. La $29 volumul, o suma de $174 plus taxe postale nu e tocmai din categoria <>.”

  Vad ca sunt si pe BD, cam la acelasi pret, plus free shipping.

 4. @assassin: nu toate. sau nu erau toate imediat dupa aparitie. eu le-am adunat de pe bookdepo (2), de pe b&n (3) si amazon.com (1).

 5. Ideea e ca tre’sa prezinte modalitatile cele mai ieftine, chit ca iese o combinatie BD + B&N + Amazon 🙂

 6. cand le-am luat eu, pe bookdepository existau doar doua (3 si 4), si trebuiau sa ajunga toate la data fixa (au fost cadou de ziua mea). prietenul meu a preferat sa le ia pe toate de la ‘sursa’, fara complicatii… am asteptat sa apara toate 6 pentru ca taxele postale erau identice pt 4 si 6 volume (36 dolari).

 7. Pingback: Galileo Online » Intermeci (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu