Different seasons – Stephen King

SeasonskingŞtiu că ar trebui să scriu despre Glen Cook sau măcar despre George R.R. Martin dar, într-un week-end, am pus mâna pe “Different seasons” a lui Stephen King şi am zis să mă uit puţin prin ea, să văd cum este. Şi m-am tot uitat prin ea preţ de vreo două zile, până când am realizat că am terminat-o de citit. Ceea ce a fost frustrant, pentru că aş fi ţinut-o tot aşa.

Pentru cei care strâmbă din nas şi îl reduc pe King la “un scriitor comercial de horror, acolo“, culegerea de faţă, care cuprinde patru povestiri, este cel mai bun contraargument. Cu excepţia ultimei bucăţi, supranaturalul nu apare aproape deloc. Accentul cade pe caractere şi pe psihologie, oroarea rezultând, ca şi în “Misery”, pur şi simplu din ceea ce sunt în stare oamenii să-şi facă unii altora. Rezultatul – patru povestiri captivante, cu personaje solid construite, de soarta cărora îţi pasă, fie că îţi plac, fie că nu.

Trebuie menţionat că această culegere de povestiri a fost publicată în 1982, adică îl avem pe King la începutul carierei sale, când scria la obiect, fără să se repete şi fără să bată apa în piuă pe sute de pagini. (După ce am terminat-o de citit, dornică să mai zăbovesc în această atmosferă, am încercat cu “Just after sunset”... nu că ar fi complet nereuşită dar primele câteva povestiri nu se ridică nici pân la jumătatea nivelului “Different seasons” aşa că am pus-o deoparte pe moment).

Cea mai reuşită mi se pare povestirea “Apt Pupil”, aşa că am să încep cu ea. Un copil model dintr-o familie model dintr-un orăşel american descoperă că, recent, în oraş s-a stabilit fostul comandant al unui lagăr nazist. Bătrân şi obosit să se tot ascundă, Dussander nu vrea decât să fie lăsat în pace să-şi vadă de bătrâneţe. Că acesta este începutul unei frumoase relaţii bazate pe şantaj nu e o surpriză, surpriza este în ce constă şantajul: puştiul este fascinat de atrocităţile din lagărele de exterminare, prin fascinat, aici, a se citi atras. Ca urmare, îl obligă pe Dussander să retrăiască şi să-i povestească despre experienţele făcute, despre camerele de gazare, despre relaţiile cu alţi ofiţeri nazişti faimoşi. Ba, la un moment dat, îi aduce bătrânului o uniformă de carnaval, de nazist, fireşte, şi-l obligă să mărşăluiască prin propria bucătărie. Problema este că nu poţi să zgândăreşti tigrul, fie el şi bătrân, fără să-i trezeşti temperamentul de fiară şi, încet-încet, Dussander îşi regăseşte vechea personalitate. Inversarea raporturilor celor doi are loc cu o gradaţie subtilă, tensionată. King reuşeşte să surprindă foarte bine – şi fără să fie deloc demonstrativ – amestecul de sentimente şi impulsuri, adesea de semn contrar, dintre nazist şi tânărul său torţionar şi felul în care, în cele din urmă, ajung să se încurce atât de tare în iţele pe care le-au ţesut, încât eliberarea devine imposibilă.

O poveste cu doi protagonişti absolut dezgustători dar al cărei curs este imprevizibil şi care se citeşte cu fascinaţie. Şi, în acelaşi timp, o meditaţie asupra naturii răului: oare unii oameni sunt răi de la natură,  chiar dacă au avut dintotdeauna cele mai bune condiţii de viaţă? sau poate că răul e ascuns în fiinţa umană sub o pojghiţă atât de subţire încât oricine se poate trezi, în anumite circumstanţe, alunecând dedesubt?

Într-o ordine a mea, personală, următoarea povestire ar fi “The Body”. Patru prieteni în vârstă de 12 ani, fiecare cu problemele lui acasă – părinţi alcoolici şi rataţi în cazul a trei dintre ei, un frate mai mare decedat care pare să fi monopolizat toată afecţiunea familiei, în cazul celui de-al patrulea – pornesc într-o expediţie prin pădurea din jurul oraşului. Scopul lor este să vadă cadavrul unui copil dispărut de acasă şi apoi lovit de tren, de care află din întâmplareanotimpuri înaintea poliţiei. Călătorie iniţiatică şi ritual al maturizării, aventura va separa apele în cadrul grupului de prieteni. King surprinde extrem de bine atmosfera copilăriei (varianta needulcorată) şi senzaţia de nebunie şi de lucru interzis pe care toţi am simţit-o când ne-am aventurat prin locuri pe unde ne ziseseră părinţii să nu punem piciorul.

“Rita Hayworth and The Shawshank Redemption” este povestea unui bancher condamnat pe nedrept pentru uciderea soţiei sale, care îşi foloseşte inteligenţa şi cunoştinţele pentru a câştiga un statut de natură să-i facă viaţa mai uşoară în închisoare, în timp ce plănuieşte meticulos o evadare. Portretul omului care nu cedează în faţa nenorocirii este impresionant în sine şi bine construit doar că, dacă stau să raţionez puţin,  nu mi se pare plauzibil, iar finalul l-am găsit cam siropos. (Deşi astea sunt constatări făcute după aia, cu cartea închisă. În momentul lecturii am înghiţit toată povestea pe nerăsuflate). În schimb, este genială ideea evadării.

“The Breathing Method” este o poveste în ramă. Într-un soi de club al povestitorilor, într-o casă care este ea însăşi o enigmă cu o mie de straturi, se deapănă la un moment dat istoria unei tinere însărcinate şi părăsite, cândva în perioada interbelică: aceasta este iniţiată de medicul ei în “metoda respiraţiei” care, era, pe vremea aceea, revoluţionară de-a binelea. Este singurul text din acest volum  în care suspansul este dat de elementul supranatural şi nu de psihologia şi relaţiile dintre personaje. Povestea femeii nu m-a dat pe spate, pentru că nu e o noutate, dar aura de mister ţesută în jurul casei în care se adună povestitorii şi în jurul întregului ritual al povestirii sunt suficiente pentru ca “The Breathing Method” să poată sta onorabil în compania celorlalte trei.

Culegerea a apărut anul acesta şi în România, la editura Trei.

PENTRU CINE VREA SĂ ŞTIE

Trei dintre cele patru povestiri au fost ecranizate:

“The Body” – film: Stand by me (1986) , regia Rob Reiner, cu River Phoenix în rolul lui Chris Chambers, ceea ce mi se pare o ironie a sorţii

“Rita Hayworth and The Shawshank Redemption” – film: Shawshank Redemption (1994), regia Frank Darabont, cu Tim Robbins şi Morgan Freeman

Apt Pupil “- film: Apt Pupil (1998), regia Bryan Singer, cu Ian McKellen în rolul lui Dussander

20 Comments

 1. ce mult imi place coperta de la varianta din 1982…faina!… povestirile le stiu din filme 😀 da,da stiu..filmul nu e acelasi lucru cu textele originale… 🙂

 2. dreamingjewel

  @kyodnb
  Merită să le citeşti, pentru că sunt rare ecranizările reuşite după King. De exemplu, “Apt pupil”, din câte am citit pe IMDB, a fost modificat faţă de povestire (că probabil n-au avut curajul să o ecranizeze ca atare). Eu pe ăsta aş vrea să-l văd, sunt curioasă ce a făcut Ian McKellen din Dussander.

 3. incredibil!!! habar n-aveam ca filmul meu preferat EVER este facut dupa King!!! Ce jena mi-e! (vorbesc de Shawshank Redemption – nu l-ai vazut, DJ? este extraordinar!)

 4. Hai cu Cook, pariu ca sunt inaintea ta 😉

 5. mie ‘apt pupil’ mi s-a parut cea mai reusita din volum. in rest… niste povesti interesante si cam atat. nu am vazut ecranizarea de la ‘apt pupil’ (dar mckellen mi se pare potrivit in rol de nazist), in schimb celelalte doua mi-au fost cam la fel de indiferente ca si nuvelele pe care sunt bazate. niste filme placute si atat. scuze capricorn 😀

 6. dreamingjewel

  @ capricornk 13
  Nu, nu l-am văzut, eu sunt mai mult cu cărţile şi mai puţin cu filmele. Cred că ar trebuie s-o citeşti, e scrisă foarte mişto.

  @ Assassin
  Păi cu cititul stau bine, că am terminat de citit primul omnibus de când am pus recenzia despre primul roman. Cu scrisul recenziilor sunt mai leneşă, după cum se vede. Dar oricum am început “The Books of South” aşa că, dacă tot revin în lumea aia, poate îmi mai ies şi din lene şi scriu ceva şi aici.

  @ Jen
  “Apt pupil” e îmtr-adevăr peste celelalte. Sunt convinsă că McKellen trebuie să fi fost foarte tare în rol de nazist,de aia şi vreau să văd filmul (deşi nu mă aştept să fi ecranizat ca atare povestirea, că e mult prea dură pentru standardele cinematografiei actuale).

 7. @DJ: sa stii ca si filmul facut dupa “rita hayworth & etc” e foarte misto. daca vrei, ti-aduc dvd-ul cind vin in bucuresti. si pentru mine e in top 10. asa cum e si “stand by me”.

 8. Pai nu degeaba The Shawshank Redemption e numarul 1 in topul userilor IMDB.

 9. dreamingjewel

  OK, am înţeles, trebuie să-l văd…

 10. Varianta romaneasca s-a numit “Inchisoarea Ingerilor”, … parca.

 11. dreamingjewel

  @Aspoiu
  Exact. Nu prea reuşesc să pricep de ce, că nu era nimic angelic pe acolo.

 12. masterofdoom

  Filmul Shawshank Redemption rules!

  Stiti ce a povestit King? S-a intalnit cu o batranica care l-a apostrofat in legatura cu cartile oribile pe care le scrie. El i-a spus “stiti, eu am scris si cartile dupa care s-au facut Shawshank Redemption si The Green Mile.”. La care batranica i-a raspunds “Am vazut filmele alea, sunt frumoase, sunt sigura ca nu ai scris tu cartile!” 🙂

 13. dreamingjewel

  @masterofdoom
  Hahaha, bietul King! Îmi aduc aminte de faza asta, cred că a scris-o şi în vreo prefaţă la nu mai ştiu ce roman. Ce-nseamnă să ai o reputaţie!

 14. @dreamingjewel
  Hai ca eu am inceput deja a treia carte din The Books of the South. Yummi-yummi 😀

 15. Eu am vazut toate 3 ecranizarile si sunt excelente. Apt Pupil e nemaipomenit poate si pentru ca pustiul care-i da replica lui Ian McKellen e foarte talentat – e cel care s-a lansat in CLIENTUL ;). Iar incursiunea in lumea copilariei si -mai ales – a grupurilor de baieti din STAND BY ME poate sta fara sa se rusineze alaturi de paginile din IT ;))

 16. @ Assassin
  Hihihihi, ]ntre timp presupun că ai şi terminat The Books of South. Şi eu, şi eu. De fapt, am terminat şi următorul omnibus, “The return of the black company”. Cook ăsta parcă se citeşte singur…

  @ ionuţ
  Deci, cum am zis, am ceva filme de văzut.

  @ whiteadi
  Fata ca fata, dar comentariile de sub poză sunt totale!

 17. si sa nu mai zicem si de pozele din urma 😀 😀

 18. e un site ok pt plictiseala la lucru 😉

 19. aseara a fost la tv filmul “stand by me” dupa nuvela “the body”. foarte fain, un film deosebit. m-a facut sa vreau sa citesc colectia asta de povestiri, mai ales ca mi-a placut enorm de mult si “shawshank redemption”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu