Patient zero – Jonathan Maberry (una calda, chiar fierbinte)

patient_zeroRomanul de fata a fost pentru mine o surpriza placuta. Spre rusinea mea, prea multe nu stiam pina acum de Jonathan Maberry, castigator al premiului Stoker in 2007 cu romanul de debut Ghost Road Blues, primul volum al trilogiei Pine Deep, si un scriitor profesionist implicat activ si in predarea de cursuri pentru cei doritori a se scoli in arta scrierii. A mai cochetat cu benzile desenate, poezia, scenariile de videoclipuri si piese de teatru, artele martiale – despre care a si scris cateva carti – si lista de activitati in care este implicat autorul se intinde considerabil.

In Patient Zero, autorul a reusit sa combine o serie de amenintari cu substrat cat se poate de real, si tocmai acest grad de autenticitate si realism crescut poate soca, in primul rand, cititorul. Pe scurt, aflam ca o celula terorista de ideologie musulmana, pusa, cum altfel, pe distrugere si haos in numele atotputernicului si unicului Allah, reuseste sa puna mina pe o finantare ilicita. Finantarea de fapt are in spate alte interese decat cele ale fanaticilor teroristi, insa ghidandu-se dupa deviza “scopul scuza mijloacele” si scopul in cazul nostru fiind puterea, diferenta existenta la nivelul ideologic nu-i afecteaza prea mult pe cei in cauza. Pentru a dobandi aceasta putere, se planuieste cu atentie si in detaliu un atac in forta asupra natiei americane aflata inca sub urmarile socului atentatelor de la 11 septembrie.De data aceasta arma folosita este una biologica, un virus ce inoculat intr-o gazda o transforma rapid intr-un fel de mort umblator capabil sa infecteze pe oricine in urma unei muscaturi banale. De partea cealalta a baricadei se afla ofiterul de politie Joe Ledger, fost militar, un individ cu aptitudini deosebite,recrutat de o agentie guvernamentala puternic secretizata, in sensul ca cel care o conduce primeste ordine direct de la presedintele Americii avand libertate de miscare si financiara totala si neconditionata. Formand o echipa de duri si profesionisti ai armelor si tacticilor armate diverse, Joe incearca sa gaseasca o solutie pentru a anihilia celula terorista si pentru a le dejuca planurile sinistre.

Este o intriga bine pusa la punct, cu elemente component clasice, insa autorul a stiut cum sa se foloseasca de poveste, de personaje si subiect pentru a pune bazele unui roman solid ce te tine cu sufletul la gura in fiecare moment. Nu cred ca am simtit in vreun moment ca sunt plictisit sau ca vreau sa las cartea din mana. Personajele nu puteau fi construite mai credibil decat atat, autorul trecand cu usurinta de la eroul nonconformist Joe confruntat cu proprii demoni ai trecutului, la conducatorul de organizatie secreta misterios, cu o personalitate taioasa si acida, capabil de orice, la teroristii dedicati trup si suflet cauzei (cum altfel?!), la patronii avuti de companii ce tot mai tanjesc la si mai multa putere, la cercetatori geniali care-si irosesc insa cunostintele in activitati cu efecte nocive pentru omenire, la mortii umblatori insetati de singe si total lipsiti de viata, si lista continua.

Totul este cat se poate de real si de actual, comploturile ce se tes in roman putand avea oricand corespondenta si in viata de zi cu zi a omenirii. Este un roman electrizant dominat de actiunea frenetica si cursa cronometru a americanilor de a identifica amenintarea reala si de a evita un nou 11 septembrie. Referindu-ne la acest 11 septembrie,  autorul detaliaza cu punct si virgula multe dintre efectele acestui eveniment tragic asupra constiintei americane. Unul interesant, si poate mai putin cunoscut romanilor, este construirea unui entitati specializate in evitarea si identificarea potentialelor amenintari teroriste la adresa Americii, intitulata sugestiv Homeland Security. Ne sunt oferite astfel o serie de detalii usor picante si cu un caracter foarte apropiat realitatii, alaturi de o actiune punctata de dese rasturnari de situatii si multe elemente necunoscute, dar asupra caruia cititorul este avertizat din timp cu indicii atent plasate, totul intr-un melanj caruia putini cititori ii vor putea rezista.

Eu unul chiar am fost impresionat si entuziasmat de modul in care a concentrat autorul actiunea si s-a folosit de personajele sale. Uneori acesta si-a mai gasit timp si sa glumeasca, fie facand haz de necaz, fie atragand atentia asupra anumitor detalii la care un cunoscator nu s-ar putea abtine sa nu zambeasca. Printre altii avem si un cercetator chinez, pe numele sau Hu (pronuntat who) ahtiat dupa benzile desenate Marvel Zombies ce au in prim plan, culmea, mortii umblatori – de fapt supereroii Marvel metamorfozati in zombie heroes. Si trimiterile nu se opresc aici.

Indiferent daca aveti aceleasi gusturi cu mine sau nu, cred ca Patient Zero are capacitatea de a va tine cu sufletul la gura pina la final si dispune de toate atuurile pentru a va antrena intr-o aventura cum putini scriitori sunt capabili sa construiasca.

Din fericire autorul nu s-a oprit aici, si volumul de fata are parte si de o continuare deja aparuta pe piata, The Dragon Factory. Si o alta veste, buna sau nu, va decide fiecare, este ca primele 3 carti din serie au fost deja preluate din partea Sony de producatorul Michael De Luca (Se7en, Magnolia, Blade).

Abia astept sa puna mina si pe continuare. Sper doar sa fie la fel de buna ca si Patient Zero si sa nu mai am parte de alta dezamagire ca ar fi grav. Pina data viitoare va urez spor la citit si o saptamana reusita ! 🙂

8 Comments

 1. Daca tzi-a placut, try Lee Child, the Reacher series. Most excellent thriller series. Junk literature, of course, but most excellent junk 🙂 😉

 2. m-ai convins. după ghost road blues, ăsta va fi următorul maberry.

 3. Tot in categoria romane pe care nu le poti lasa din mana, desi nu e SF: Child 44 – Tom Rob Smith. Sfarsitul e slabutz, dar pana acolo lucrurile merg struna.

 4. Seria cu Reacher e chiar tare. Pacat ca Humanitasul a tradus doar 3 carti.

 5. acum vad si eu…ca a aparut ceva la Humanitas…nu stiam de el…suna intr-adevar interesant…junk we love Turambar 😀

  Mircea Pricajan, ai terminat ghost road blues? sau acum o citesti? cica e interesanta, dar cu ceva fisuri 😀

 6. cred ca o sa o citesc si eu
  dar
  vad ca multa lume recomanda si world war z in conexiune cu asta
  nu stiu cum e patient zero, decat banuiesc din descriere, dar world war z e
  scrisa ca literatura serioasa despre un subiect aparent ne-serios, DAR, bineinteles,
  de fapt, e o critica a societatii blabla, oricum e super faina si a devenit una dintre favorite
  asha ca si eu o recomand in conexiune ori ba, o super recomand
  world war z, o super carte :d

 7. de wwz am auzit si eu..la un moment dat lasasem un link la ea prin tab-urile de la opera si cind le-am pierdut am cautat disperat numele cartii ca uitasem cum se intitula 😀 …pina la urma am reusit sa-l aflu, dar nu am apucat si sa citesc cartea 🙂

 8. Pingback: Cititor SF » Rot & Ruin – Jonathan Maberry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu