Chris Wooding – Retribution Falls: Tales of the Ketty Jay

retfalls1-220x336Retribution Falls: Tales of the Ketty Jay, romanul lui Chris Wooding (cine mai e si nenea asta?!) a fost o surpriza foarte placuta pentru mine. Este o carte bine pusa la punct, construita in jurul unei idei obisnuite si des intalnite, dar imbogatita cu o serie de parametri si elemente ce-i sporesc cu mult farmecul si credibilitatea. Inainte de a-i incerca pe Brent Weeks, Jay Lake sau Cherie Priest eu v-as sfatui sa incercati sa faceti rost de Wooding si apoi mai discutam. Din punctul meu de vedere Chris Wooding a reusit sa bifeze toate capitolele pe care ceilalti colegi de breasla fie le-au neglijat, fie le-au omis, fie nu au stiut cum sa le exploateze, lipsindu-le indemanarea autorului de fata. Retribution Falls este un roman care m-a uns pe suflet si a reusit sa ma emotioneze pe de o parte, in dese momente, dar si sa ma tina conectat la actiunea propriu-zisa. Desi in prima instanta pare un roman de aventuri, cu suisurile si coborasurile de rigoare, in fapt avem parte de o adevarata radiografiere a complexitatii fiintei umane. Fiecare personaj are cate un secret bine tainuit, un motiv intemeiat si dureros, in cele mai mult cazuri,  pentru care a ajuns la bordul navei Ketty Jay.

Nava ce apartine capitanul Darian Frey, un aventurier aparent fara constiinta pentru care scopul scuza mijloacele si banul face lumea sa se invarta. Membrii echipajului sau, putini la numar, apartin unor lumi cu totul diferite si sunt personaje ce in alte conditii nu prea s-ar fi putut inghiti unul pe altul. Insa nevoia de a socializa si de a scapa de fantomele trecutului, dupa cum stim, face minuni intotdeauna. Crake provine dintr-o familie instarita si este un daemonist (demonist oare?), Jez, navigatoarea, poseda anumite insusiri ce depasesc cu mult abilitatile unei fiinte umane normale, Malvery este un doctor care si-a pierdut abilitatea de a opera si acum isi ineaca amarul in bautura, Silo, omul bun la toate, face totul fara sa cracneasca, din motive numai de el stiute, Harkins, pilotul mai in varsta, mai temperat, se simte in largul lui doar in avionul de lupta al navei, avand o adevarata fobie fata de contactul cu celelalte fiinte umane, iar Pinn, al doilea pilot de lupta, mai tanar decat Harkins, pare lipsit de la natura de o parte importanta a intelectului sau, compensand insa din plin prin eroismul si curajul de care da dovada in misiunile sale.

Actiunea se desfasoara pe un fagas principal in care Darian Frey, impreuna cu echipajul de ocazie al navei sale Ketty Jay, se gaseste aruncat intr-un complot meschin si mortal. Pentru o suma exorbitanta acesta accepta misiunea de a intercepta si a jefui o nava cu un transport secret, si, chiar daca miroase ca ceva nu este in regula, nu pregeta (decat poate doar o secunda) sa se arunce cu capul inainte si sa descopere ca de fapt situatia il cam depaseste. In tot acest timp autorul se concentreaza si asupra echipajului sau, dezvaluind incet si cu pricepere elemente ascunse din trecutul fiecaruia si multe dintre motivatiile sau aspiratiile acestora. Exista situatii limita in care eroii trebuie sa-si demonstreze lor insisi, dar si noua, ca se poate depasi intr-adevar orice obstacol daca se lasa la o parte orice prejudecati si se intelege necesitatea de a te baza pe ajutorul celor din jur. Intr-o mare familie cum este un echipaj al unei asemenea nave nu este loc de ranchiuna sau neincredere, insa pina la a se constientiza aceste aspecte drumul este lung si presarat de numeroase obstacole.

Nici Wooding nu-si iarta personajele, insa nu se arunca la gratuitati singeroase, totul are un ritm sustinut si bine conectat la intreg, situatia evolueaza nu neaparat previzibil (un alt plus al volumului) si atmosfera steampunk amestecata cu un usor iz victorian ar spori interesul oricui.

Si in plus, ca un conflict de fundal, dar cu radacini adanci in cel de capatai, avem disputa dintre Awakeners, o secta religioasa foarte raspandita inVardia, si daemonistii lui Crake, oameni inchinati misticismului, cu abilitati nebanuite, ce pot captura si folosi dupa cum le este voia demoni ai lumii de dincolo. Si acest lucru nu este lipsit de pericolele evidente. In plus, la ingredientele prezentate anterior se mai adauga lupte crancene cu pirati ai aerului si orase-fantoma vestite (vezi Retribution Falls), vanatori de recompense, un razboi in doua volume ce a macinat tinuturile Vardiei, plus cateva specii interesante de locuitori si multe multe alte suprize.

Volumul de fata se vrea a fi primul dintr-o serie mai mare, insa toate romanele sunt de sine statoare si nu trebuie citite neaparat in vreo ordine, neavand legatura unul cu altul decat prin cadru si personaje. Urmatorul roman se va numi The Black Lung Captain si va aparea pe 15.07.2010 in UK …

Darian Frey is down on his luck. He can barely keep his squabbling crew fed and his rickety aircraft in the sky. Even the simplest robberies seem to go wrong. It’s getting so a man can’t make a dishonest living any more. Enter Captain Grist. He’s heard about a crashed aircraft laden with the treasures of a lost civilisation, and he needs Frey’s help to get it. There’s only one problem. The craft is lying in the trackless heart of a remote island, populated by giant beasts and subhuman monsters. Dangerous, yes. Suicidal, perhaps. Still, Frey’s never let common sense get in the way of a fortune before. But there’s something other than treasure on board that aircraft. Something that a lot of important people would kill for. And it’s going to take all of Frey’s considerable skill at lying, cheating and stealing if he wants to get his hands on it …Strap yourself in for another tale of adventure and debauchery, pilots and pirates, golems and daemons, double-crosses and double-double-crosses. The crew of the Ketty Jay are back!

Chris Wooding este un autor britanic care pina la varsta de 32 de ani a publicat peste 16 volume ce au fost traduse in nu mai putin de 20 de limbi.

A cam trecut de inceputul lui 2010, insa probabil cartea de fata va ramane unul dintre cele mai bune volume citite in anul curent, daca nu cel mai bun dintre toate. Cel putin la capitolul fantasy cu accente de steampunk si multa, multa aviatie .

Retribution Falls is the kind of old fashioned adventure I didn’t think we were allowed to write any more, of freebooting privateers making their haphazard underhand way in a wondrous retro-future world. But Chris has dusted off the format and given it a sharp modern edge that makes for a fast exhilarating read’ — Peter F. Hamilton

“What’s not to love in this book – fast action, great characters, great setting and superb one-liners? Highly, highly recommended and another notable sff novel of 09 for me.” FANTASY BOOK CRITIC

Anyone who likes to sympathise with rogues and shady characters, such as fans of Scott Lynchs Locke Lamora, will surely enjoy the reprobates of Retribution Falls. I am certainly looking forward to their continuing adventures’ — Simon Appleby BOOKGEEKS

9 Comments

 1. eram tare curios cum e cartea…

 2. daca ti-a placut Lamora…ca parca asa am vazut, nu? asta zic eu ca o sa-ti placa si mai mult 😀 😀 mult, mult de tot 😀 sau cel putin asa cred 😀

  nu mi s-a parut deloc ca are timpii morti a lui Weeks sau ca e inegala in actiune si ca autorul sare niste cai, cand te prinde cand nu, sau ca e fara miza vreo intamplare…totul e calculat si programat sa ofere un vector functionabil si distractiv cititorului.. 😀

 3. Tocmai a fost nominalizat la Clarke Award. Alaturi de Jones, Roberts, Robinson, Theroux si Mieville (care am impresia ca va cam curata premiile in 2010).

 4. a, thanks kyo! chiar ca suna interesant.

 5. @masterofdoom

  da, am vazut si eu aseara..inseamna ca e ceva adevar in spusele mele, nu? 😀

 6. Pingback: Sunday Bookporn-ul de luni: Gollanczării « Ugly Bad Bear’s Blog

 7. deci da 🙂
  m-am apucat de ea pina sa-mi adoarma fetele si am toooot citit. chiar seamana cu “firefly”, dar e misto scrisa, asa ca asemanarea nu deranjeaza. thumbs up, uite un autor pe care o sa vreau sa-l citesc integral.
  merci pentru ca mi-ai facut pofta, kyo 🙂

 8. Pingback: Noutăţi: Nominalizări, premieri şi reviste | bookblog.ro

 9. Pingback: Fragment din The Iron Jackal de Chris Wooding » Cititor SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu