The year`s best science fiction 5 (ep. II)

gardnerIan Mcdonald – Sotia Djinului

Cea mai buna nuvela din 2007 in viziunea Hugo, situata in acelasi univers ca romanul  River of Gods, m-a lasat mai mult decat rece. Daca un autor nu reuseste sa-mi trezeasca interesul dupa cel mult 2 pagini nu mai stau la discutii si renunt rapid fara a-mi face prea mari procese de constiinta. Ian Mcdonald nu s-a dovedit capabil sa sa patrunda in imaginatia mea, desi si opusul ar putea fi foarte valabil, pentru ca nu am putut vizualiza niciuna dintre imaginile textului asa ca… next one.

Michael Swanwick – Mlastina de cositor

De data asta nu mai e cazul sa fiu dezmagit. Nu este un text genial, insa suficient de antrenant si de scurt incat sa te poata prinde. Intr-un viitor incert planeta Venus este “populata” de prospectori dornici de inavutire. Textul de fata urmareste destinul a doi asemenea cautatori de metale si elemente rare intr-o perioada mai putin fasta a “carierei”.

Interesant este ca omul nu poate rezista conditiilor de pe aceasta planeta si prospectorii sunt dotati cu echipamente speciale setate din fabrica cu anumite restrictii comportamentale peste care utilizatorul nu poate trece. Este vorba de conditionari asemanatoare robotilor lui Asimov in directia pastrarii integritatii corporale a partenerului de echipa. Acestea fiind spuse, va puteti imagina cam in ce directie se evolueaza actiunea.Benjamin Rosenbaum – Casa de dincolo de cerul vostru

De obicei imi placea Rosenbaum. De data asta nu prea. Ceva despre un Creator, despre alte dimensiuni. Nimic atragator pentru mine aici.

Kage Baker – Acolo unde cresc merele aurii

Autoare care, din pacate, nu mai este printre noi. Romane de Baker nu am citit pina acum asa ca nu pot avea o parere clara despre munca ei, insa povestirile nu-mi displac, dar nici nu ma entuziasmeaza. Cum este si cazul de fata de altfel. Parca a tras prea mult de text, diluandu-l mai mult decat era cazul. Pe un Marte recent colonizat si implicit dominat de o rigoare fireasca a situatiei si o dramuire atenta a vietii, baiatului unui camionagiu este plictisit de monotonia vietii de zi cu zi,si viseaza cu ochii deschisi la momentul in care va ajunge in orasul-destinatie Mons Olympus, de unde poate admira cu usurinta Pamanurile Lungi, zona agricola a planetei, puternic irigata si inverzita, in contrast total cu restul arid si uscat al planetei. O povestire despre ideile preconcepute la care ajungem doar privind la suprafata un lucru sau o situatie, fara a avea la dispozitie vreo informatie concreta din interior asupra starii reale a acelui element, despre echilibrul fragil din viata unui copil crescut de un singur parinte usor boem sau pericolul pe care-l reprezinta un tata mult prea protector si posesiv cu odraslele sale.

Una peste alta povestirea lui Baker se poate vizualiza usor si are atuul ca a fost construita cu un cadru atragator ce mai salveaza o evolutie fara prea mari surprize si necunoscute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu