The stars my destination – Alfred Bester

the-stars-my-destination_bantam_1970.2

Versiunea Bantam (1970), artist Paul Lehr

The Stars my destination sau Tiger! Tiger! incepe in forta, reusind sa-mi atraga interesul chiar de la prima pagina. Romanul se deschide cu un capitol introductiv din care aflam ca dupa ce s-a descoperit ca unii oameni ar avea ascunsa in gene capacitatea de a se teleporta singuri,sau impreuna cu alte obiecte, izbucneste un razboi total intre planetele locuite (Venus, Marte, Luna si Pamant) si satelitii lor. Pe fondul acestui razboi, Gully Foyle, o persoana fara vreo motivatia aparenta de a trai, se trezeste singurul supravietuitor de pe nava comerciala Nomad, atacata in spatiu de armata Satelitilor. Timp de 6 luni este nevoit sa se descurce singur, fiind foarte aproape de a-si pierde si ultima farama de umanitate. Totusi, in momentul cand o nava pamanteana apare la orizont, Gully isi pune toate sperantele ca va fi salvat si isi semnalizeaza pozitia cu toate mijloacele ramase. Spre uimirea sa, naveta ii ignora apelul disperat si trece mai departe. De acum inainte Foyle devine un alt om, jurandu-si ca daca va scapa intreg din aceasta incercare isi va inchina viata pedepsirii celui care a dat ordin ca el sa nu fie recuperat.

Cartea are o evolutie sinusoidala, cu multe urcusuri si coborasuri, si il urmareste indeaproape pe Gully, pentru care nimic nu mai conteaza si caruia nimeni nu-i poate sta in cale in a-si duce misiunea de razbunare pina la capat. Totusi drumul este lung si adversarul se dovedesti a fi unul de calibru, naveta Vorga, cea care l-a lasat de izbeliste fiind proprietatea corporatiei Prestein, unul dintre cele mai puternice conglomerate economice de pe pamant. Si pentru ca situatia sa devina si mai “simpatica” se pare ca pe Nomadul lui Gully s-ar fi transportat, clandestin evident, cantitati impresionante dintr-o substanta secreta, despre care multi stiu, insa nimeni nu vorbeste, singurul lucru cert fiind ca valoreaza milioane.Actiunea este mereu febrila, avem parte de putine momente in care eroul isi trage sufletul, considerandu-se angajat intr-o cursa contracronometru pentru prinderea vinovatilor.

Mi s-a parut interesant ca indiferent de cat de violent, brutal si necioplit poate fi Gully, el reuseste sa atraga atentia doamnelor, pe care le si cam lasa cu ochii in soare, manipulandu-le doar ca sa-si atinga scopul. Totusi, pina la urma  se gaseste si ac de cojocul lui, insa ca un facut iubirea pe care o nutreste pare sortita esecului inca din start. In mare parte, nimic nu este ceea ce pare la prima vedere, secretele asteapta sa fie dezvaluite la tot pasul si pozitia pionilor de pe tabla de sah a autorului se schimba in fiecare moment.

Ca bogatie a cadrului de desfasurare a actiunii,  The Stars My Destination mi-a adus aminte de volumul lui David Marusek. Avem un razboi interplanetar pe fundal, corporatiile multinationale care domina Pamantul si au la dispozitie tot ce le doreste inima: telepati, garzi si servicii secrete specializate in teleportare, androizi inteligenti si navete comerciale – si astea pe linga puterea si faima propriu-zisa,  secte care mai de care mai ciudate si mai izolate pe asteroizi si planete, o evolutie tehnologica uimitoare – capabila sa transforme o persoana intr-o adevarata masinarie de lupta care, asemenea generalului Teg din Dune, sa se miste cu o viteza imposibil de urmarit cu ochiul liber-, inchisori izolate in adancul muntilor Pirinei, unde lumina este mereu stinsa pentru ca prizonierii sa nu se poata teleporta, oameni de stiinta iradiati in urma accidentelor nucleare si, din fericire, lumea colorata si uimitoare a lui Bester nu se opreste aici.

Textul a aparut pentru prima data in 1965 sub forma de serial in revista Galaxy, iar ca roman a fost publicat pentru in Marea Britanie sub numele de Tiger! Tiger! dupa poemul “The Tyger” al lui William Blake. Un fragment din acesta deschide romanul si aproape ca il incheie, insa intr-o forma usor schimbata, dar semnificativa pentru evolutia psihologica a eroului.

Gully Foyle is my name

And Terra is my nation

Deep space is my dwelling place

And death’s my destination.

Se pare ca ambele fragmente sunt bazate pe o forma poetica specifica Angliei si Statelor Unite din secolul 18 pina in 20 prin care o persoana isi prezenta numele, tara si orasul de bastina, incheind discursul cu o fraza religioasa, deseori fiind vorba de “Heaven’s my destination”.

Umbla vorba ca The Stars My Destination ar fi o adaptare SF a povestirii lui Alexandre Dumas Contele de Monte Cristo. Mie nu prea mi s-a parut. Desi incearca din greu, lui Gully nu prea ii reuseste sa-si ascunda adevarata identitate, drept dovada ca in anumite momente este recunoscut foarte usor de unele dintre personaje. Poate doar sub aspectul evolutiei sale, am putea vorbi de vreo asemanare. Si asta pentru ca daca la inceput actioneaza mai mult din instinct, cu violenta si brutalitate, fara a-si concepe un plan de bataie, ulterior, dupa ce isi da seama ca asa nu are sanse de izbanda, incearca sa invete cum trebuie sa se comporte, sa se echilibreze psihic si sa se imbogateasca cultural, pentru a-si duce misiunea la bun sfarsit.

Se spune ca scenariul naufragiatului ignorat de navele care ii trec prin preajma ar fi fost preluat de Bester dintr-un numar al revistei National Geographic in care se povestea cum un marinar a reusit sa supravietuiasca pe o pluta in urma unui naufragiu si multe dintre navele care l-au vazut nu au oprit pentru ca le era teama ca ar fi fost doar o momeala pentru a-i atrage in gura submarinelor japoneze.

Pana la un anumit punct cartea pare lipsita de mesaje din partea autorului, desi ele exista la un alt nivel, dar pe final el renunta total la a-si mai camufla ideile si dezbate anumite principii si situatii pe care le considera primordiale in viata omului. Un aspect ar fi ca omul, inainte de toate, este un membru al societatii si abia apoi o individualitate. Si, chiar daca uneori suntem constienti ca alegerea este gresita, suntem obligati sa mergem pe drumul pe care il urmeaza societatea, fie el corect sau distructiv. Bester se mai intreaba in acelasi timp de ce ar trebui sa hotarasca unii oameni in locul nostru, de ce ar trebui sa existe secrete ascunse de noi, de ce nu ne putem hotari singuri calea spre viitor? Aceste intrebari si framantari marcheaza si evolutia lui Gully spre o cu totul alta treapta, spre un mod diferit de a vedea insasi viata si de a intelege motivatia din spatele dorintei de a trai.

Romanul este in mod cert unul de neratat, atat prin diversitatea cadrului ce invaluie intreaga actiune, cat si prin scoaterea in evidenta a unor personaje puternice, creionate real, atat cu bune cat si cu rele. Nu este usor sa construiesti un echilibru din acest punct de vedere, insa Bester a reusit. Si nu numai atat. Dupa cum incepe, mai precis dupa primele propozitii, iti dai seama ca modul in care istoriseste autorul este unul care atrage si pur si simplu nu ai sanse sa poti lasa prea devreme cartea din mina cartea. Lucru de care m-am convins si la Demolished Man, de altfel. As putea continua la nesfarsit cu laudele, insa o sa ma temperez si o sa mai adaug doar ca este bine sa nu-i uitam pe clasici pentru ca merita cititi negresit si pe mine pina acum nu prea m-au dezamagit.

De salutat decizia editurii Leda de a publica volumul de fata. Acum ramane de vazut spre ce coperta vor opta.

Si cateva cuvinte de bine despre volum :

one of the great sf novels of the 1950s,

Thomas M. Disch

Our field has produced only a few works of actual genius, and this is one of them,

Joe Haldeman

the book is considered by many to be the greatest single SF novel,

Samuel R. Delany

the book is on everybody’s list of the ten greatest SF novels,

Robert Silverberg

7 Comments

 1. Apropo de coperta, prima din linku’ celor de la Leda e identica cu cea pentru “Gheorghe, un om special”

  http://www.ledabooks.ro/blog/?p=166
  http://www.dandobos.ro/index.php?mod=article&cat=Noutati&article=54

 2. Ilustratia nu e chiar catastrofa, dar designul e slabut rau.

 3. @Assassin

  da, stiam de imaginea aia…

  @Aspoiu

  daca aia e coperta reala chiar ca e cam ” brinzita” treaba 😀

 4. (facepalm) Fara suparare, dar coperta de la Leda e aproape oribila.

 5. coperta asta e mai cool: http://www.sfsite.com/03a/smd99.htm

  asha am citito eu acum cateva luni shi ce sa zic o carte super, mai mult de aventura, dar una dintre cele care te lasa fara suflare, decat un sf “veritabil”

  oricum o carte de vacantza excelenta 🙂

 6. Gully Foyle is my name
  And Terra is my nation
  Deep space is my dwelling place
  The stars my destination

  Inteleg de ce in original lipseste virgula din titlu, dar in versiunea romaneasca cred ca nu e indicat sa o omita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu