Ultimul Amazonfail: Kindle vs. Macmillan

A fost un weekend interesant pe blogurile autorilor de SF. Sau, cum a ajuns cunoscut, inca un Amazonfail.

Putina istorie:
1. In aprilie 2009, rankurile multor carti LGBT au disparut misterios de pe Amazon. Problema de baza de date, excludere intentionata? Nici macar reprezentantii Amazon n-au parut sa fie de acord, iar blogosfera si Twitter au explodat de indignare.
Detalii aici (pe scurt) si aici (pe lung).
2. In iulie 2009, Amazon a sters de pe Kindle-uri o anumita editie a unei carti. Aveau dreptate, intr-un sens, pentru ca e-bookul fusese incarcat pe platforma self-service de cineva care nu avea drepturi de autor pentru el, dar ironia face ca respectiva carte sa fie chiar 1984, de George Orwell. Oamenii si-au primit banii inapoi, dar multi au fost iritati de ideea ca Amazon poate oricand sa-ti stearga textele pe care le-ai cumparat. Pe care le-ai inchiriat, mai degraba.
Mai multe detalii aici.

Vinerea trecuta, toate cartile Macmillan au disparut brusc de pe Amazon. (Printre altele, grupul Macmillan cuprinde si Tor Books, editura la care publica numerosi autori SF apreciati (si cunoscuti pe internet) – lista completa aici). S-a speculat ca e o eroare; altii s-au inflamat instantaneu; s-au discutat teorii ale conspiratiei. Ceva mai incolo, am aflat cu totii care era explicatia: Amazon si Macmillan nu s-au inteles in legatura cu pretul si data la care e-bookurile editurii vor aparea pe Kindle. Amazon vroia sa impuna un pret maxim de $9.99, Macmillan vroia ca noile aparitii sa porneasca de la $14.99 si sa scada in timp. Nimeni n-a cedat, asa ca Amazon a refuzat sa mai vanda vreo carte de la Macmillan – fie ea electronica sau pe hartie.

Rezultatul a fost… multa galagie. Autori ca John Scalzi, Tobias Buckell si Charlie Stross au bloguit mai mult sau mai putin nervosi, lumea a injurat, alternativ, site-ul si editura… iar noi am chibitat de pe margine.

Intr-un final, “razboiul” s-a terminat cu doua declaratii: una a CEO-ului Macmillan, care a explicat putin situatia si a spus ca nu cedeaza, apoi alta a celor de la Amazon care au acceptat preturile impuse.
(Partea mea preferata e “[W]e will have to capitulate and accept Macmillan’s terms because Macmillan has a monopoly over their own titles”. Duh?!)

Dreptatea e, probabil, undeva la mijloc. Macmillan nu are dreptul decat sa stabileasca la ce pret cumpara cineva cartile de la ei, nu si la ce pret le vinde (daca ies in pierdere, problema lor); Amazon si-a atras injuraturile tuturor cu miscarea de “nu va place, teapa, nu va mai listam cartile”. Pe noi nu ne afecteaza foarte mult, dar putem sa ne facem o idee despre cum functioneaza industria cartilor intr-o tara mult mai dezvoltata in aceasta privinta. Si sa ne distram – cel putin eu – citind numeroasele reactii pro si contra.

O postare echilibrata si care explica situatia cu mai multe detalii decat mine (sau decat ceilalti bloggeri) poate fi gasita aici, pe blogul lui Scott Westerfeld. Poate din cauza ca Macmillan nu ii publica decat o parte din carti… 😀

4 Comments

  1. Simpaticii de ei, cum se mai lupta 🙂 Si inca nici nu s-a lansat Google Editions. Amazonul vad ca e foarte slab la capitolul comunicare, n-ar fi iesit atat de sifonat daca ar fi spus ce naiba se petrece.

    Am gasit aici un articol mai lung despre intreaga afacere:

    http://www.guardian.co.uk/books/2010/feb/01/amazon-macmillan-ebooks-apple

  2. There is more than meets the eye… much more.

  3. exactly: MONEY, lot’s of MONEY 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu