Mai mult decat oameni – Theodore Sturgeon

Mai-mult-decat-oameni copertaTheodore Sturgeon ramane unul dintre autorii clasici si un reprezentant de seama al Epocii de Aur a SF-ului, pe care-l citesti cu interes chiar si atunci cind descoperi ca modul in care-ti prezinta faptele nu e tocmai pe placul tau. Pina acum nu am avut probleme de genul asta, insa pe la jumatatea lui Mai mult decat oameni am observat o batere in piua destul de enervanta. Lucru curios de altfel, pentru ca More than Human se afla in colectia SF Masterworks, la numarul 28. Pe de alta parte, este de inteles, pentru ca idea cartii este deosebita si cel putin doua treimi de volum, respectiv inceputul si finalul, sunt mai mult decat agreabile. Renumit mai mult pentru povestirile sale aproape fara cusur, nici in romanul de fata autorul nu se dezminte si il construieste pe scheletul a trei povestiri interconectate intre ele. Este vorba de Idiotul fabulos, Bebe are trei ani si Morala. Mai trebuie adaugat ca Baby is Three a fost publicata pentru prima oara in  revista Galaxy si este cea de la care a pornit totul. Curios lucru, tocmai “pricina” nemultumirilor mele.

Avem o mina de personaje cu puteri telepatice, telekinetice, hipnotice sau pur si simplu cu abilitatea de a se teleporta sau de a actiona mental asupra lucrurilor si care reusesc sa se intalneasca si sa convietuiasca impreuna. La prima vedere nu pare mare lucru, insa scriitorul stie cum sa povesteasca si ce sa insereze in povestire pentru a stimula cititorul sa mearga mai departe, aproape fara oprire. Poate si pentru ca multe dintre abilitati sunt descrise  intr-un mod autentic, bine gandit si parca cat se poate de real. De exemplu mi-a ramas intiparita in minte capacitatea unor surori de a se teleporta oriunde isi doresc, insa aceasta actiune o realizeaza doar trupurile lor, nu si hainele de pe ele. Este un aspect pe care nu  l-am mai observat exploatat sau adus in discutie prin filme sau alte romane. “Beam me up Scotty” si hop cu tot cu ţoale pe planeta. Sau poate era  vorba de o tehnologie bine pusa la punct si nu neaparat de o abilitate dobindita la nastere de o fiinta umana. Oricum ramane un aspect interesant.Intrebarile ce-l macina pe Sturgeon sunt legate de moralitatea si actiunile pe care le-ar intreprinde aceste personaje dotate cu puteri peste limita omeneasca daca ar fi puse la un loc. Daca ar putea sa formeze o noua fiinta, cu o cu totul alta organizare decat vedem noi, oamenii, lucrurile si in care cineva sa fie creierul, cineva mainile, altul picioarele etc. O entitate-fenomen pe care autorul a botezat-o Gestalt. Un intreg bine sudat in care fiecare, incapabil in plan personal sa se adapteze la viata normala, isi stie locul si sarcinile, insa acest aspect nu elimina numeroasele intrebari privitoare la scopul si rolul in societatea omeneasca al unei asemenea “organism” extraordinar.

Aceasta idee a Gestaltului nu este singulara acestui roman, ci a mai fost exploatata de scriitor si in alte povestiri ale sale. De aceasta data, se pare ca a analizat mai in amanunt trasaturile psihice ce stau la baza acestei entitati, miezul fiind disecat si intors pe toate fetele tocmai in povestirea care mi s-a parut mie ca e rupta de restul cartii. Si asta pentru ca relatarea pe care o face  Gerry psihiatrului este confuza, cu rasturnari de situatii nu chiar evidente (cel putin pt mine) si cu o incarcatura emotionala ridicata. Este posibil ca tocmai neinteresandu-ma subiectul in mod special sa am impresia ca este o parte slaba a povestii, pe cand cineva mai in tema sau chiar pasionat de asa ceva ar putea descoperi ca are un farmec aparte.

Personajele sunt puternic conturate, iar actiunea, impreuna cu suisurile si coborasurile evidente, completeaza tabloul din Mai mult decat oameni. Evolutia acestora este una gradata si corespondenta cu fiecare dintre povestiri, trecand de la copiii (aproape) normali, cel putin la nivel psihologic, insa oarecum inconstienti de inzestrarea genetica extraordinara, si ajungand pina la apartenenta la Homo Gestalt, entitatea suprema a Pamantului. Autorul incheie volumul tot cu Homo Gestaltul in prim plan, insa de aceasta data constient ca niciodata, parca, de umanitatea si fragilitatea sa in contrast direct cumore2 superioritatea si indiferenta fata de restul societatii umane – indiferenta nascuta si din lipsa de contact cu anumite aspecte specifice evolutiei individului, atat din punct de vedere al apartenentei sale la societatea omeneasca, dar si ca elemente de evolutie personala.

Tragand linie, nu pot fi “suparat” pe Theodore Sturgeon pentru o mica scapare, pentru ca celelalte doua povestiri sunt deosebit de antrenante si captivante si, pina la urma, chiar si  Bebe are trei ani isi are rolul sau bine definit in derularea intamplarilor si te face sa intelegi mai bine fragilitatea si caracterul inchis a lui Gerry.

Volumul de fata este considerat ca fiind cel mai renumit roman al autorului, fiind si rasplatit in 1954 cu  International Fantasy Award, oferit in acea perioada si lucrarilor de science fiction. A mai fost nominalizat in 2004 pentru un premiu Retro Hugo pentru anul 1954. Cu alte cuvinte, locul din galeria SF Masterworks nu este chiar intamplator, lucru de altfel de asteptat.

6 Comments

  1. cory doctorow – little brother in curand la nemira

  2. misto 🙂 deci ei erau aia care luasera exemplarul de lectura de la agentie…

  3. @kyo
    scrie in ultimul dozois aparut la ei

  4. aa..de acolo.. am fost tentat sa mi-o cumpar, dar mi-am dat seama ca as mai fi luat una doua pe linga si am pus picioru`n prag 🙂 pina la urma daca tot am investit in ereader ar trebui si sa-l “exploatez” cum trebuie. nu sa-mi pierd cumpatul la fiecare aparitie mai interesanta 🙂 o sa vina si vremea lor.

  5. O vreau pdf 🙁 someone help meee 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu