Ziua SF-ului şi a sefiştilor

Dacă, pentru unii, sâmbăta, la Târgul de Carte Gaudeamus a fost ziua Mihaelei Rădulescu şi a Andreei Marin – zic asta după ce mi-am croit drum cu coatele pe lângă standurile unde se lansau cele două dive – pentru alţii a fost, în mod cert, Ziua SF-ului. Într-o tradiţie începută astă vară, la BookFest, editurile care publică SF şi fantasy şi-au programat lansările în aceeaşi zi, astfel ca fanii să poată ajunge la cât mai multe dintre aceste evenimente. Cu o oarecare întârziere, o să vă povestesc câte ceva.

Primul eveniment a fost acordarea premiilor SRSFF pe 2009, găzduit de standul librăriei mele preferate, Nautilus. Eveniment la care, din păcate, am ajuns la spartul târgului. Presupun că ştiţi deja premianţii, dar îi reamintesc:

Premiul pentru autor – Florin Manolescu

Premiul pentru teorie şi critică literară – Mircea Opriţă

Premiul pentru promovarea literaturii science fiction – Michael Haulică

Premiul pentru cel mai bun periodic science fiction – Revista Helion

Premiul pentru cea mai bună editură de science fiction – Millennium Press

Premiile, pentru cine vrea să ştie, sunt sub forma unei plachete aurite, gravate, într-o cutie îmbrăcată în catifea albastră. Sunt stilate şi de efect şi dau foarte frumos pe un birou sau într-o vitrină. (Ştiu, pentru că Horia Nicola Ursu şi-a pus-o pe a lui imediat pe masa Millennium Press).

A fost lansată şi prima antologie marca SRSFF. Intitulată “Alte ţărmuri“, aceasta este prima din cadrul Colecţiei Survol, prin care SRSFF îşi propune să promoveze autorii români de gen. Antologia conţine povestirile Titanic, de Silviu Genescu, Ari de Liviu Radu, A şaptea zi a vânătorului de Sebastian A. Corn, Moartea domnului Teodorescu şi Bing, bing, Larissa de Cristian M. Teodorescu, Switch de George LazărRestricţia de Balin Feri, A doua venire de Marian Truţă şi Ultimul mesaj e veşnicia de Dănuţ Ungureanu. Unele dintre aceste povestiri au fost citite în cadrul Cenaclului ProspectArt.

La premiere şi la lansarea cărţii au fost prezenţi şi au luat cuvântul criticii Paul Cernat şi Angelo Mitchievici; faptul că tinerii critici acordă atenţie şi genurilor SF şi fantasy a fost salutat de membrii SRSFF, nemulţumiţi de modul în care această literatură este expediată, în general, de critica literară românească. În final, participanţii la lansare au primit antologia cadou, câte un exemplar de căciulă.

De aici, am plecat la standul Tritonic, pentru o “După-amiază cu bere şi zâne“, de Liviu Radu, cel de-al treilea roman din seria Waldemar. Modest şi bine dispus ca întotdeauna, Liviu Radu a declarat că eroul său mai are multe aventuri dar că nu va continua să scrie romane cu Waldemar, ci mai degrabă povestiri legate de acest univers. A mai mărturisit că a publicat până acum 11 cărţi dar că are de gând să ajungă la 30 şi că îi vin ideile de povestiri mai repede decât le poate scrie. După care a fost asaltat de fane dornice de autografe, printre care şi eu.

Am ratat lansarea “Drumului” lui McCormack, la Humanitas, din motive de târguieli dar am ajuns la cea de la Paralela 45, a romanului fraţilor Arkadi şi Boris Strugaţki, Valurile liniştesc vântul“, continuarea poveştii din “Scarabeul în muşuroi“. Liviu Radu a vorbit de data aceasta în calitate de admirator al creaţiei altora, spunând că romanul fraţilor Strugaţki, în ciuda subţirimii sale, nu este o lectură facilă, că pune cititorul pe o pistă numai pentru a-l face apoi să creadă că e vorba despre cu totul altceva, pentru a se dovedi, în final, că nu este vorba nici despre acest lucru, ci de un cu totul altul şi că nu a descoperit încă un roman al celor doi ruşi care să nu-i placă.

La trei, toată suflarea sefistică se adunase la standul Nemira, pentru lansările romanelor lui Stephen King, Blaze (scris sub pseudonimul Richard Bachman) şi Alegerea celor trei (din seria Dark Tower), în prezenţa traducătorului, Mircea Pricăjan,  şi a lui Mihai Dan Pavelescu. După părerea mea, MDP a livrat speech-ul târgului, nu cred să mai fi fost cineva atât de nostim şi de plastic în expresii ca el, în timp ce încerca să ne convingă că verbele ar trebui să aibă genuri, pentru că verbul “a trage” ar trebuie să fie de gen masculin, iar a împinge de gen feminin.

După care ne-am mutat cu toţii la Paralela 45, unde s-au mai lansat vreo patru cărţi, printre care singura care mă interesa pe mine, cea a lui Serge Brussolo, “Pelerinii întunericului“, un thriller medieval dar nu mai puţin teribil (cititorii lui Brussolo ştiu de ce) despre care a vorbit Mike Haulică.

De aici, ne-am mutat la Millennium Press, unde a fost o lansare atipică, pe scări – care s-au umplut de lume. Horia Nicola Ursu a prezentat antologiile Millennium Press, “Dansând pe Marte” (o selecţie din povestirile de pe Atelier Kult, făcută de Mike Haulică) şi “Millennium – Şase ani de ficţiuni” (o selecţie din povestirile apărute în revista “Ficţiuni” pe care a editat-o la un moment dat). Citirea numelor din cuprinsul acesteia din urmă a fost ca o strigare a catalogului la o reuniune de clasă, una la care, din păcate, mulţi nu au mai răspuns prezent, fiind fie dispăruţi din peisaj, fie plecaţi prea departe pentru a putea veni la lansare. I-a revenit lui Liviu Radu sarcina de a prezenta alte două noi apariţii, “Între bariere“, antologie cu povestirile lui Doru Stoica, pe care l-a certat că este leneş şi scrie atât de rar, şi romanul lui George Lazăr, “Îngerul păzitor“.

A mai fost o lansare la Leda dar din păcate la aia n-am mai putut să ajung.

Şi, în afara ramei acestui tablou dar la fel de importanţi, căci fără ei degeaba lansări, au fost fanii, adunându-se la fiecare lansare şi împrăştiindu-se prin târg, care la cumpărături, care la o ţigară, apoi adunându-se din nou şi tot aşa, cu o consecvenţă de care numai fanii pot da dovadă.

Ar fi mai multe de scris dar după atâtea lansări nici eu nu mai ţin minte tot. Am făcut şi poze dar aparatul meu foto nu e prea dotat pentru fotografia de interior şi nici eu pentru fotografiatul în condiţii de înghionteală, aşa că mi-au ieşit nişte hidoşenii de vederea cărora vă scutesc.

14 Comments

 1. Pingback: Gaudeamus falimentur… « Biblioteca Babel

 2. hmm.. de antologia cu 6 ani de Fictiuni nu stiam :D..

  pacat ca la tvr cultural ne-au aburit cu ceva lansari de la Rao privitoare la revolutia din `89 🙁

 3. cum nu stiai de antologia cu Ficiuni? tu nu citesti blogul lui horia? ca a tot scris despre ea.

 4. Nu ai mentionat ca SRSFF ne-a facut o surpriza si ne-a dat cartea cadou 🙂
  Plus insignele 🙂

 5. Daaa! Eu m-am si plimbat o vreme prin targ cu insigna mea in piept 🙂

 6. @michael

  nu am dat importanta cind a aparut coperta pentru ca tot apar versiuni si versiuni si chiar nu am procesat pe moment.

  @jeje , @Loredana

  bravo lor! dar si voua ca ati ajuns ;)!

  si multumiri si lui jewel ca a reusit sa scrie despre targ 🙂

 7. Recenzie la “Dansind pe Marte…” in curind… Ma rog, un fel de recenzie.

 8. da… in fine. daca se schimba versiunile de coperta se presupune totusi ca ramin e continutul. sau macar ideea ca o sa apara. important e ca a aparut.

 9. @ kyo
  TVR Cultural este un poste destul de prăfuit şi de scorţos, în ciuda faptului că dă uneori filme bune. NU te puteai aştepta decât la o prezentare scorţoasă şi oficială a evenimentelor târgului. În plus, cum ar putea ceva intititulat “Cultural” să dea un material despre SF, când la noi SF-ul e etichetat în bloc de către USR şi alţii ca ei drept “literatură pentru copii şi tineret”?

  @ jeje
  Na că am uitat să scriu despre cadou, deşi când m-am apucat de făcut materialul îmi fixasem asta în minte, laolaltă cu alte chestii (pe care chiar le-am scris). O să adaug.

  @ Aspoiu
  Haideee, pune osu la treabă că e lumea curioasă!

 10. Am citit si eu aseara din ea; sunt curios ce o sa scrii

 11. @michael

  da, nu am zis nimic cu rautate, doar ca uneori e derutant si eu, se stie, ca le mai comit 🙂 adun multe informatii si, cum n-am impamantare, mai pot pierde din date la o eventuala furtuna 😀

  @dreamingjewel

  totusi la cate tvr-uri s-au facut in ultimul timp puteau da live mai multe lansari ca, pina la urma, nu cred ca au fost asa multe simultan sa nu le poti televiza. dar nah, vorba ta cu etichetarea. Suntem prea putini si mult prea “mititei ” 😀

  si eu sunt foarte curioooosss ce o sa scrie 😀

 12. kyo, stai linistit, nu m-am gindit ca ai zis-o cu rautate.

 13. In schimb eu o sa zic, cand o sa zic, cu fffff multa rautate 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu