Pandemonium – Daryl Gregory

PandemoniumCover_WebLarge

Prima reactie pe care o ai cind dai cu ochii de romanului lui Daryl Gregory este sa te intrebi de la ce vine titlul acestuia, Pandemonium. Desi nu este neaparat necesar sa parcurgi romanul poti specula ca ar putea fi tradus foarte usor drept, Pandemia de demoni (Pan + demonium, easy right?). Daca am avut  pina acum parte de aviara, de porcina, pina la urma de ce sa spunem “nu” si unei infestari generale cu demoni?! Si totusi, chiar daca traducerea se potriveste foarte bine, Pandemonium-ul reprezinta cel mai important oras al Iadului, construit de ingerii decazuti la sugestia lui Mammon, “capitala Satanei si a acolitilor sai”, in poemul Paradise Lost al poetului englez din secolulul 17, John Milton.

Dupa cum v-ati dat seama este o carte in care se vorbeste foarte mult despre demoni si manifestarile acestora. Ne gasim in America, intr-o perioada in care posedarea de catre un demon a omului nu mai este considerat un eveniment iesit de comun ( s-au raportat sute de cazuri regulat de cel putin 60 de ani) si nu cred ca se mira nimeni ca pe linga gazdele intamplatoare exista si zanatici care isi doresc din tot sufletul sa gazduiasca o asemenea entitate si se pregatesc cu atentie sa corespunda tiparului fiecarui demon. Asta pentru ca acestia din urma nu poseda chiar pe oricine si astfel se ghideaza in alegerea gazdei dupa anumite caracteristici ale individului. Printre arhetipurile demonilor din roman ii putem intalni pe, The Captain, care apare cind plutonul sau corpul de armata este in pericol si salveaza situatia si nu numai,  The Painter, care induce individul sa deseneze anumite teme si motive ce se repeta obsesiv dupa cum constata ulterior personajele, Kamikaze, care e in general prezent la cei de origine japoneza, The Truth, care ii pedepseste pe cei de au savarsit fapte de o gravitate iesita din comun, Little Angel, Hellion, chiar si un alter ego (de fapt, vedeti voi exact ce este) al scriitorului Philip K. Dick, si lista continua.

Romanul este structurat interesant cuprinzand printre capitolele propriu-zise si interludii in care se prezinta caracteristicile si modul de a actiona al fiecarui demon.

Cazul lui Del Pierce este, insa unic in istorie. Acesta a fost posedat de celebrul Hellion pe cind avea doar cinci ani si, se pare, ca in ciuda aparentelor acesta inca nu l-a parasit. Nemaisuportand calvarul zilnic la care este supus Del alearga disperat dupa un specialist pentru a-i realiza o exorcizare sau a-i oferi o solutie salvatoare, insa nici prin cap nu-i trece (si, de altfel, nici noua) ca va trebui sa se confrunte cu un adevar care il va rascoli din adancul fiintei. Cartea are cel putin un twist al actiunii, o rasturnare de situatie care este binevenita si te cam umple de respect pentru autor. Pentru ca nu multi sunt in stare sa reuseasca o asemenea “miscare” care ridica la un nivel superior miza romanului.

800px-Pandemonium_-_John_Martin

Pandemonium - a print.- John Martin, 1825, Louvre, Paris, France

Cartea nu abunda neaparat in actiune, insa ceea ce se ofera este destul de credibil, bine documentat, si suficient de antrenant cat sa te tine conectat si sa te faca curios mereu de ce va urma in continuare. Textul este posedat pur si simplu de o incarcatura emotionala care atinge cote alarmante si de o serie de personaje savuroase cum foarte putini reusesc sa construiasca.  Cartea are o pronuntata aroma de prezent, fratele lui Del, Lew este un infocat fan al tehnologiei, asta si prin prisma meseriei, si nu pierde nicio ocazie de a se folosi de dispozitivele sale wireless, de internet, sau de posibilitatea de a comunica video de la laptop sau de pe telefon.

Coperta romanului joaca si ea un rol important in actiunea romanului constituindu-se intr-unul dintre motivele care apar, in diferite forme si adaptari, in operele celor posedati de demonul The Painter.

Totusi, chiar daca twist-ul de care am spus mai sus face tot banii, explicatiile de final si, de fapt povestea debutului acestor posedari si scopul demonilor este cam puerila si cusuta cu ata alba si in mod cert nu va fi pe placul multor cititori.

Analizand, insa per ansamblu romanul am ajuns la concluzia ca mai putin conteaza acest aspect si ramane important faptul ca debutul, deci da, debutul, ati citit bine, a lui Daryl Gregory este unul foarte reusit si de ce nu, chiar entuziasmant. Probabil vor mai trece ani de zile pina va ajunge cartea asta in Romania asa ca imi pare rau ca nu toti se vor putea bucura prea curind de un roman reusit.

De remarcat ca scriitorul este si castigator in 2009 al Crawford Award pentru “an outstanding new fantasy writer whose first book was published the previous year” si  a mai fost  nominalizat la World Fantasy Award 2009 pentru cel mai bun roman.

Primul capitol in format pdf il gasiti aici , scriitorul avand si un site destul de bine pus la punct. Cel de-al doilea roman al sau, The Devil’s Alphabet, este preconizat ca va ajunge pe rafturile librariilor americane marti, 24 noiembrie anul acesta, mai precis maine. Si iata si cateva cuvinte, de bine evident, despre roman:

Believable characters, a multilayered plot and smooth prose define Gregory’s darkly ambitious debut novel.

Publisher’s Weekly (starred review)

…looks to me like a contender for awards from the horror, science fiction or fantasy camps, depending on who stakes their claim first.

The Agony Column

“Wickedly clever entertainment.”

SF Gate (San Francisco Chronicle)

“Daryl Gregory can write like a son-of-a-bitch.”

Chris Roberson

3 Comments

  1. Tehnologie şi posedare? Aoleu, da chiar pare reuşit. Mă-ntreb dacă se găseşte la Nautilus…

  2. este 😀 plus ca eu am mai sarit peste partea cu secta/organizatia de fanatici care mai visau si ei comploturi si extraterestri si se agita si ei un pic prin niscaiva capitole 😀

    din ce am vazut in comentariile de pe Amazon nici oamenii de pe acolo nu erau multumiti de final si le dau dreptate, insa in rest mi s-a parut o lucrare chiar solida.

  3. Chiar mi’ai starnit interesul dar pacat ca e in limba engleza…cunosc engleza dar nu chiar atat de bine incat sa inteleg tot ce scrie acolo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu