Ultimul mesaj e veşnicia – Dănuţ Ungureanu

danutungureanu-basmeAm citit acum ceva timp povestirea scriitorului Dănuţ Ungureanu lecturata de acesta in cadrul ultimei sedinte a cenaclului ProspectArt, si m-am gandit sa scriu cateva cuvinte despre ea. Daca tot am mai vorbit si de alte texte ale scriitorilor romani care mi-au placut, m-am gandit ca v-as atrage mai usor atentia si poate v-as si convinge sa-l abordati, eventual sa va lasati si o parere, ca nu strica, mai ales avand in vedere ca exista pe piata si volumul Basme Geostationare (editura Bastion, 2008 -foto dreapta-), in care se afla culese mai multe texte ale autorului, volum pe care si eu mi-am propus sa-l parcurg pina la finele anului in curs.

Ce este evident inca din start in textele lui Dănuţ Ungureanu este ca are abilitatea de a construi un text anticipand in mare masura dorintele unui potential cititor. Si asta in ciuda faptului ca, dupa cum se poate observa si din romanul Asteptand in Ghermana, in care universul descris este unul de factura cyberpunk, autorului ii place sa valorifice si sa abordeze aspecte ale unei lumi virtuale bogate, cu elemente si un vocabular propriu, in dese cazuri, mai dificil de abordat de catre un cititor ocazional de science-fiction.

Avand o experienta literara in spate, scritorul nu mai are dificultati in a construi personaje veridice, dialoguri savuroase si naturale, un fir narativ coerent si o echilibrare bine proportionate a planurilor, reusind sa anuleze din fasa orice impresie de falsitate sau stangacie in discutiile eroilor (aspect foarte important). Totusi, la textul de fata, as putea identifica o mica inadvertenta in limba vorbita de personaje, foarte aproape de cea specifica combinatorilor si manglitorilor din cartier, limbaj ce contrasteaza puternic cu dispozitia naturala a acestora de a filozofa foarte usor pe diverse teme. Situatia poate fi observata treptat, pe masura ce inaintezi in text si personajele abordeaza in mod surprinzator o gama larga de termeni existentiali, mult peste constructia si istoricul individual sugerat. Lasand la o parte acest aspect mie mi s-a parut un text agreabil, ce se citeste nu neaparat  prea usor, dar cu placere, dispunand de o intretinere continua a curiozitatii, de situatii si evolutii ale actiunii, neasteptate.

Dar sa va zic si cate cuvinte despre actiunea povestirii. Hipercubul Paişpe este atins de boala Kron, o cunoscuta devoratoare universala de parseci si urmeaza sa fie evacuat in cateva zile de toti locuitorii sai. Intr-o lume in care MamaMatrice face legea, personajul central al povestirii, Gaepa, planuieste la sugestia unui prieten bun, Moşul Gonflabil, o mutare in Hipercubu’ Nouă. Doar ca Gaepa are un secret bine tainuit care il impiedica sa paraseasca in legalitate granitele Hipercubului Paişpe.

Care este el si cum (dar mai ales daca) va reusi el sa fenteze autoritatile, Controlul Spaţiului mai precis, aflati doar citind povestirea Ultimul mesaj e veşnicia de pe site-ul SRSFF, adica aici. Lectura placuta!

8 Comments

 1. Multumesc mult pentru atentia acordata textului.
  In ce priveste inadvertenta limbaj/gandire filosofica, ingaduie-mi (cu toata jena imensa pe care mi-o provoaca interventia in favoarea povestirii proprii) sa nu fiu de acord. Eu insumi, determinat, motivat, influentat de feluritele meserii pe care le-am prestat, am vorbit limba la care te referi ani in sir. Cu toate astea, imi place sa cred ca am si gandit la ce e viata, ce e omul samd. Si mai mult ca sigur nu sunt un unicat.
  Multumesc inca o data!

 2. placerea a fost de partea mea si va multumesc si eu pt lamuriri.

  si nu vad nicio problema ca scriitorul sa intervina (atunci cind are posibilitatea) si sa explice un aspect al propriei lucrari.

 3. Imi pare tare rau ca nu am reusit sa pun mana pe colectia de fata. Si “…Ghermana” imi lipseste… 🙁

 4. Vi le ofer cu placere, daca-mi sugerati cum sa procedez…

 5. Multumesc tare mult pentru oferta!
  Avand in vedere distantele si costurile, cred ca cea mai buna solutie ar fi varianta electronica, daca exista si daca se poate 😀

 6. “Asteptand in Ghermana” a fost conceputa la masina de scris, asa incat nu exista in forma electronica, decat poate prin catacombele Nemirei. Inca mai visez ca vreo editura va fi tentata sa o reediteze, caz in care ar aparea, fireste, si varianta electronica… 🙂
  Cat priveste “Basmele geostationare”, le am sub forma unui fisier word. Daca va intereseaza si-mi dati o adresa, vi le expediez.

 7. Pe adresa blogului ar fi perfect: cititorsf@gmail.com
  Multumesc inca odata si bafta cu “…Ghermana”.

 8. Fisierul a fost receptionat. Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu