Germania irakizata si abandonata

man_iron_heartNu stiu de ce in ultima vreme constientizez tot mai acut faptul ca timpul este cea mai afurista resursa de care (nu) dispunem. Odata consumat, e dus – nu mai poti recupera nimic, nu-l poti amana, opri in loc sau depozita…

Se pare ca domnul Harry Turtledove (HT) este unul din cei care dispune de timp berechet sau nu prea ai pasa ca trece si nu se mai intoarce.  Spun asta deoarece cartile domniei sale au obiceiul (prost de altfel) de a fi lungi si groase, majoritatea facand parte din serii interminabile. Una din cartile care nu face parte dintr-o astfel de multologie este “The Man with the Iron Heart“. M-a atras aceasta carte deoarece una din perioadele istorice care pentru mine prezinta interes este 1933-1945 iar domnul autor propunea o tema foarte interesanta care ar fi putut sa fie tratata intr-un mod original.  Pe scurt, Heydrich supravietuieste atentatului din iunie 1942, atentat care aprinde ideea organizarii unei rezistente germane in eventualitatea unui sfarsit nefavorabil al razboiului. Aceste pregatiri se desfasoara sub acoperirea lui Himmler, caci Hitler ‘face urat’ numai la sugestia posibilitatii ca Germania sa o ia in bot. Dupa un (nu prea) scurt prolog, actiunea este impinsa in vara lui 1945, dupa capitularea formala.

Dupa o idee patentata de DreamingJewel, o sa-mi impart parerile in doua:

The bad:

– fiecare detaliu, fiecare idee cat de mica in economia cartii, orice  progres cat de mic in evolutia actiunii, eveniment, opinie prilejuieste scrierea unui capitol intreg pentru HT; omu’ asta simte nevoia sa explice orice, dar mai ales chestiile nerelevante.

– o multime de personaje, care tot apar si dispar, toate fiind cel mult schematice (asta in ciuda lungimii cartii); cel mai deranjant este ca presupusul personaj principal (cel cu inima de fier) apare doar sporadic si , desi cred ca alta a fost intentia lui HT, creaza impresia unui tolomac care tot timpul are nevoie de sfaturile soferului.

– ce face rezistenta germana este absolut neoriginal; practic HT ne povesteste cum nemtii descopera tehnicile teroriste folosite cativa ani mai tarziu de arabetzi. Bomberul sinucigas, masina capcana, rapirile cu mesaje filmate cu cereri urmate de executii, recrutarea adolescentilor etc. toate sint in carte, fiecare generand cateva capitole; practic este vorba despre Irak si/sau Afganistan cu nume nemtesti.

– americanii si rusii deopotriva actioneaza in cateva randuri complet impotriva bunului simt, facand greseli  incredibile numai pentru a ridica mingi la fileu nemtilor si a duce cartea mai departe.

– procentajul de clisee (mai ales verbale) este ingrozitor de mare, si in general sint din cele tembele preluate din filme de serie Z; la inceput este ridicol insa pe parcurs devine enervant.

– cartea este foarte lunga, si asta datorita bla-blaului excesiv, scris mult fara sa spuna NIMIC.

– nu am reusit sa o duc la sfarsit 🙁

The good:

– o fraza care suna aproximativ asa: Crezi ca germanilor le pare rau ca au inceput razboiul?! Nu! Le pare rau doar ca l-au pierdut!

– coperta?

– nu am dat bani pe carte 🙂

Concluzia: “The Man with the Iron Heart” ar fi putu fi o carte buna in categoria lecturilor de autobuz daca ar fi avut maxim 250 pg (in loc de 500) si daca actiunea nu ar fi semanat atat de mult cu ce vedem la stiri in fiecare zi de cativa  ani buni (chestii care genereaza o sila tot mai mare).

Opinia lu’ Aspoiu.

5 Comments

 1. Acum vreo trei seri vroiam sa intreb cand termina de citit cartea asta, cine o citi-o, dar nu m-am decis pe unde sa scriu asta. Radeam de fiecare data cand o regaseam inca la “Ce citim acum”, gandindu-ma ce chin e pe cel care o citeste.
  Nici eu n-am reusit sa o citesc. Am abandonat-o foaaaarte repede si abia asteptam sa citesc pe aici o parere.
  HT le comite din ce in ce mai rau. Pe un forum de istorie alternativa, cineva a spus ca Turtledove este cine este, doar pentru ca cititorii nu se opresc din a-si arunca banii pe cartile lui.
  Culmea, omul interzice fan fiction pe seama cartilor lui. Oare constientizeaza ca altora le-ar iesi mai bine?
  Te incumeti si la ultima aparitie – Hitler’s war? Are coperta mai misto! 🙂 A scris si despre noi… n-ar mai fi scris:

  “Romanian stewards replaced the Poles. Romanian cooks must have done the same thing, because the next meal the DPs got was a bowl of cormeal mush. “Mamaliga”, sayed the man who dished out the food. C’est bon.”

  si

  “The romanian customs men who knew another language spoke French. That must have made them very cultured.”

  Eu l-am scos de la inima. Degeaba are doctorat in istorie… Poate ca daca era inginer ii ieseau mai bine “operele”.
  Pe la mine in ograda, am scris recent cate ceva despre Hitler’s war si dezamagirile marca Harry Turtledove, daca ai timp sa vezi.

  Cu cine il inlocuim pe HT? Peter Tsouras? John Birmingham? Robert Conroy?

 2. @iamandi
  Chin nu a fost caci ‘stilul’ lui HT e tras cu rigla. Se citeste usor dar problema e ca nu transmite nimic. Fiind asa de ‘atractiva’, ma luam cu altele si uitam complet ca am inceput o carte.
  Nu e nici o indoiala ca omu’ stie ceva istorie, insa asta nu-l califica drept scriitor.
  De “Hitler’s War” nu ma ating, in schimb o sa mai arunc un ochi pe seria aia mai veche cu invazia extraterestra in timpul WWII. Nu am sperante prea mari, caci termeni precum ‘lordul suprem al flotei’ imi taie din start avantul.
  Parerea mea e ca nu prea ai cum sa te specializezi pe istorie alternativa, sau in orice caz nu doar pe o perioada. Carti bune althis au produs destui scriitori, insa nu sint cunoscuti pentru asa ceva deoarece procentul e mic in opera lor.
  Am exemple cu Silverberg, Keith Roberts, Jo Walton, Chabon, Chris Roberson, Robert Harris, SM Stirling…
  Mie personal Tsouras mi se pare ca e autor de pure scenarii istorice ce nu pot fi calificate drept literatura, iar Birmingham e prea militaros si orientat spre thriller. De Conroy nu am citit nimic dar “1942” pare interesant.

 3. @iamandi

  pai era simplu…daca te duci cu mouse-ul (mausul?!) in zona “Ce citim acum” si il pastrezi nemiscat vreo 2 secunde iti arata la fiecare coperta in parte cine si ce citeste… 😉

 4. Eric Flint ce va spune?

 5. Mie nimic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu