Salman Rushdie in Romania…

salman rushdie si monica bProbabil ca multi au aflat deja si din alte surse , insa conform unui articol din Buna Ziua Iasi reputatul scriitor Salman Rushdie (foto cu Monica Birladeanu), care a starnit destul controverse de-a lungul carierei sale prin subiectele abordate in romanele sale, apogeul fiind atins cu romanul “Versetele satanice“,  (daca gresesc ma puteti corecta), condamnat pina si de Biserica Ortodoxa Romana,  soseste in Romania.

Vizita va avea loc in perioada 23 – 26 noiembrie conform declaratiilor oferite de reprezentantii editurii Polirom, cei care se ocupa de organizarea evenimentului.  Se pare ca programul include vizite in Bucuresti (conferinte, intalniri cu cititorii si presa, ceai cu scriitorii romani), precum si o scurta excursie in Transilvania.

In prezent, editura Polirom lucreaza in vederea realizarii programului final al vizitei celebrului scriitor indian.

Daca nu stiati (lucru care chiar ca m-ar mira) editura Polirom i-a dedicat lui Salman Rushdie o serie intreaga, romanul “Seducatoarea din Florenta“, in traducerea Danei Craciun, fiind cea mai recenta lucrare a scriitorului publicata la Polirom. Romanul de altfel si el de data recenta, a fost publicat in Marea Britanie in urma cu un an, se pare ca este cartea pentru care Salman Rushdie s-a documentat cel mai mult – peste sapte ani.

seducatoarea.din f

Subiectul romanului are in centru figura misterioasa si seducatoare a unei femei care este printesa, vrajitoare si sclava in acelasi timp, in timp ce povestea imbina epoci istorice si spatii culturale diametral opuse, purtand cititorul din Florenta lui Machiavelli si a familiei De Medici in opulenta Indie a mogulilor din perioada de glorie marcata de domnia lui Akbar.

3 Comments

  1. Interesant. Inseamna ca e foarte citit pe la noi. Biserica nu s-a sesizat sa-l astepte cu ceva apa sfintita? Lasand gluma la o parte, sunt f curios de Versetele Satanice, le-as citi cu mult interea da inca n-am avut sansa. Oricum mi-a fost recomandat de cineva, cum ca ar fi pe gustul meu sau asa ceva. La timpul potrivit…

  2. Nici eu nu am citit-o desi o am 😀 si mai degraba as fi atras de povestea din “Copiii din miez de noapte”. Am discutat acum citeva zile cind am aflat de stire cu cineva mult mai evlavios ca mine si foarte bun cunoscatoar in tainele ortodoxiei si mi-a spus cum ca in “Versetele Satanice” Rushdie ar afirma ca mortilor nu le trebuie slujbe si nici nu trebuie condusi la groapa.Si asta ar fi doar un exemplu. Asta ca sa-mi fac o idee de ce a fost condamnata si de ortodoxie. Desi eu stiam ca Rushdie critica islamismul.

    In ciuda argumentului eu mi-am mentinut punctul de vedere. Cartile sunt fictiune si trebuie luate ca atare.

  3. Ce poza de cosmar! De fapt nu ma mira chiar asa de tare – indefinitiv toti tzaranii si fufele cu disponibil in cont sufera sa-si cumpere si statut ‘coltoral’.
    Imi amintesc si acum cum s-a intalnit ‘razboinicul luminii’ cu Coelho…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu