Revista Helion nr. 3-4/2009

coperta-2-4-2009

LABORATOR
Lucian Merişca : : Sălaşul
Andrei Gaceff : : Strivirea buburuzei de la staţia lui 135
Adrian Buzdugan : : Rotoghila
Lucian-Vasile Szabo :: Pe orbita creierului nostru

Marcel Luca : : Atac cu Spitfire la Bindervaal
Adrian Chifu : : Răsăritul mai mic al domnişoarei Erica
Laurenţiu Nistorescu : : Să-ţi spun eu cum se face
Lucian Sava : : Ziua-celui-care-plânge-că-trăieşte

UMOR
Marcel Luca : : Ghicitorul în tarot
Karinthy Frigyes : : Mai

BANDĂ DESENATĂ
Marian Mirescu : : Ultima confruntare
Valentin Iordache : : Hans, păpuşarul cocoşat
Marian Mirescu : : Bull şi Bill
Marian Mirescu : : Şah

ALTERNATIVE
Costel Baboş : : De la mitologia sumeriană la scenariile SF apocaliptice moderne

MERIDIAN
Gérard Klein : : Memorie vie, memorie moartă
Ambrose Bierce : : Bărbatul şi şarpele
M.R. James : : Blestemul runelor
Stanley G. Weinbaum : : Marginea infinitului

Gustav Meyrink : : Secretul castelului Hathaway

CONTRAPUNCT
Mircea Opriţă : : Rudi Kvala sau Candoarea maculată
Lucian-Vasile Szabo :: Mentaliştii unei Europe schimbate
Lucian-Vasile Szabo :: New weird sau aventura straniului exotic şi neliniştit

8 Comments

 1. Bun, am inteles ca inainte se gasea si pe hirtie, la chioscuri. Dar acest ultim numar, de pilda, este numai virtual (am observat ca este integral pe site-ul lor) ori s-a si tiparit? Care este politica lor actuala?

 2. Costi, nu cred ca a fost inca tiparit. Din ce am vazut pe siteul lor, urmeaza sa apara cat de curand si pe hartie. Numarul de fata nu este postat integral pe site.

 3. @Costi
  La care chioscuri? 😀 Cred ca este distribuita doar la cele din Timisoara (daca o fi si acolo), cu alte cuvinte doar pe plan local. Intr-adevar acum cativa ani am vazut un almanah de la ei in Iasi, dar atat. Nu stiam despre ce-i vorba asa ca am zis pas.

  Pare o revista scoasa mai mult pentru cunostinte si prieteni si ma mir ca inca mai au fonduri sa o tipareasca. Ca eu zic ca “pedaleaza” clar in gol (financiar vorbind). Si ca sa puna capac nici sistemul de distributie prin posta nu e prea bine pus la punct.Aici poate sa confirme exact Voicu ca el e cel mai potrivit barometru 😀 . Primeste revista la timp ori ba.

  Dar deja am mai discutat problema asta. Din punct de vedere grafic arata bine, nu am ce le reprosa. Ca sa-ti faci o idee formatul acum are aceeasi lungime ca si Weird Tales, dar e mai inalta cu 2 degete (am masurat). Continutul in schimb,concentrat mai mult pe scriitorii publicati la Bastion, nu prea mi-a facut cu ochiul.

  Zilele trecute am frunzarit o Anticipatia mai veche de prin `94. Mi se pare ca poate fi un exemplu grozav pentru cum sa faci o revista care sa arate bine, dar sa si economisesti spatiu (si hartie).

 4. Buna, rea, nu uitati ca a ramas singura publicatie de gen (tiparita!) din Romania! Bineinteles, nefiind profitabila, americanii nu ar mai scoate-o!

 5. Florin Leodor Dănilă

  Costi, online se se poate citi integral nr. 1-2/2009. Din numărul următor, 3-4, se află pe sit doar câteva texte, pentru deschiderea apetitului, până va apărea pe hârtie.
  Fiindcă s-a adus în discuţie, formatul este A4, un standard cunoscut şi mai precis decât măsurătoarea cu degetele făcută de Bogdan 😀

  Ca idee generală, cred că întrebările privitoare la Helion ar fi nimerit să se pună la Helion acasă, altfel situaţia seamănă a bârfă pe la colţuri. Am văzut că mai nou se obişnuieşte aşa ceva. Dacă aş avea să cunosc detalii despre activitatea unei reviste, edituri, colecţii, le-aş scrie în primul rând celor în cauză, să mă lămuresc direct de la sursa. Desigur, dacă nimeni nu se învredniceşte să răspundă, atunci e momentul tragerii de urechi. Însă eu nu am întâlnit pe situl arsfan.ro vreuna dintre întrebările respective.

  Bogdane, nicio revistă de sf nu aduce profit în România, de asta şi sunt atât de multe. Iar faptul că Helionul “pedalează” în gol ar trebui să stârnească măcar puţină consideraţie, nu reproşuri că există şi că apare, cum remarc uneori.

  Sunt puţin uimit, nu prea ţi-au făcut cu ochiul scriitorii publicaţi la Bastion? Este vorba de cei ale căror volume le-ai apreciat chiar aici?

 6. Ei, nu a fost un repros, Doamne fereste. Mai mult mirare si o parere personala. A nu se subintelege din comentariul precedent ca am sugerat ca ar fi mai bine sa dispara. Poate si piata e alta si nu mai sunt multi interesati.
  Eu am incercat doar sa ofer o serie de informatii si poate mi-am depasit un pic atributiunile de serviciu.

  Si era birfa pe la colturi daca ne mail-uiam sau o faceam sosotind prin alta parte. Sau cel putin asa consider eu. 😀

  In almanahul 2008 intr-adevar am intalnit din scriitorii publicati la Bastion si normal ca alea mi-au placut din volume si nu le-am mai citit iar, ca le stiam. Insa au fost vreo 3-4 texte care mi-au indus o stare ca nu am mai avut chef sa scriu despre el. Si in fond oricum am vorbit despre unele din povestirile almanahului in volumele de autor.

  Foarte bine ma si pot insela in constatarile personale si recunosc asta. Maine poimine pot reciti numarul si pot descoperi ca mi-a placut. Si nu o sa ascund lucrul asta. Si Asimov`s mi s-a parut slabuta si dupa 4 numere stiu ca nu e asa extraordinara si nu as cheltui banii, insa unii chiar au abonament la ea. De exemplu persoana care mi-a imprumutat-o. Prin urmare e greu la americani sa scoata niste texte bune luna de luna, daramite la noi.

  Ma bucur ca ati trecut si la continut online si sper sa gasesc momentul (ca tot incerc de ceva vreme) sa citesc si primul numar din 2009 de la Helion.

 7. @Florin: multumesc de informatii.

  Consider ca nu m-ai tras de ureche aici, asa ca am sa explic o idee de marketing foarte simpla. Cred ca este in avantajul Helionului sa se vorbeasca despre revista oriunde. Este chiar mai bine sa se vorbeasca si in alte parti decit site-ul revistei, pentru ca astfel atrage atentia si a celor care nu va frecventeaza site-ul. Si cu atit mai bine daca se cer informatii despre revista in alte locuri si astfel devin accesibile unui public mai larg.

  Si ca un raspuns personal: acum aproximativ un an, am trimis vreo 4-5 mesaje revistei Helion, pe email-urile puse la contact pe site-ul revistei, cerind informatii despre revista, la rugamintea unui scriitor canadian, Douglas Smith. Asta dupa ce el a incercat sa va contacteze de citeva ori, ca sa va puna pe lista lui de reviste europene. Nici el, nici eu nu am primit nici un raspuns inapoi.

 8. Florin Leodor Dănilă

  Costi, departe de mine gândul de a te trage de ureche, observaţia mea ţimea de latura practică: nu-i mai simplu de obţinut informaţii despre Helion direct de la sursă decât întrebând în alte locuri? Teoretic, pentru că experienţa ta şi a lui Douglas Smith arată contrariul. O situaţie neplăcută, ca să folosesc un eufemism. Dar faptul că la Helion există acum posibilitatea de a pune întrebări pe sit face ca asemenea întâmplări să fie vizibile şi să oblige redacţia/clubul la îmbunătăţirea modului în care reacţionează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu