Concurs cu amintiri de la Nemira

Imi plac concursurile amuzante, care nu se reduc la “pune-mi un link de forma asta ca poate castigi o bomboana”, asa ca nu particip la concursul Nemira pentru premii, doar ma joc pe o tema data. Aparatul meu foto e oricum mai bun, asa ca daca e sa castig ceva, prefer premiul 2 😛

Povestea nu e tocmai despre cartea din poza, de fapt. Sau este, dar indirect. Pentru cine nu stie, seria Pandora/Destination Void are 3 volume (sau 4, depinde cum o iei): Destination Void (nepublicata in romana – de ce? nu ma intrebati pe mine), The Jesus Incident/Incidentul Iisus, The Lazarus Effect/Efectul Lazar si The Ascension Factor/Factorul Inaltare. In vremea cand au aparut respectivele volume, pe la jumatea anilor ’90, eu eram in scoala generala si nu stiam mare lucru despre SF sau despre literatura in general, dar invatasem lectia “coperta neagra=bun”. Ai mei cumparau de cativa ani fiecare Dune si Fundatie imediat ce apareau, asa ca presupun ca tot de la ei a venit si Factorul Inaltare.

Frank Herbert & Bill Ransom - Pandora Factorul Inaltare

Vedem problema, nu? Eu am inceput cu volumul 3 si, timp de multi ani, n-a fost chip sa pun mana pe celalalte nici macar in anticariatele ale caror clienta fidela eram, ce sa mai vorbim de librarii. Asa ca am facut ce puteam: am citit cartea de cateva ori si am ghicit. Probabil ca si de aici se vede talentul unui scriitor: din aluziile la trecut dintr-un singur volum am reusit sa reconstitui (destul de corect, s-a dovedit) actiunea din cele anterioare.

Peste cativa ani, am descoperit ca langa liceu se afla o biblioteca publica… si am avut supriza sa vad ca printre cele 9-10 carti SF de pe raft se numara si o Pandora. Nu mai stiu ce volum era, nu mai e asa important; in orice caz, era unul singur iar de restul nici nu putea fi vorba.

Ca si multe alte aventuri literare de-ale mele, povestea se termina cu bine in epoca internetului: dupa ce am descoperit minunile dial-upului pe un modem de 14k, un prieten mi-a facut cunostinta cu IRC-ul si canalul #bookz… the rest is history. Am petrecut o iarna intreaga plina de entuziasm descarcand tot ce nu putusem gasi in librarii, tot ce auzisem laudat si nu fusese tradus inca, tot ce ocupa primele locuri in topurile de gen, si am citit cu ochii lipiti de monitor multe (muuuulte) ore. Printre “capturi”, seria Destination Void cu toate cele 4 volume.

Si cartea din poza? Am reusit s-o gasesc intr-un anticariat acum cativa ani si am luat-o pentru reintregirea colectiei. De fapt ilustratia pentru articol ar fi trebuit sa fie Factorul Inaltare dar… nu o gasesc. Am obiceiul prost de a imprumuta carti care nu se mai intorc si niciodata nu tin minte cui i le dau. Sper ca noul posesor se bucura de ea.

P.S. Daca aveti impresia ca Frank Herbert incepe si se termina cu Dune, faceti o mare greseala. Seria Pandora s-a reeditat recent, asa ca (sper ca) n-o sa mai aveti problemele mele in a gasi toate cele 3 carti in ordine.

Mai multe detalii despre concurs la sursa.

9 Comments

 1. Deci chiar nu stiam de nuvela Destination Void. Seria Pandora mi-a fost una din cele mai dragi serii de romane din liceu, la fel ca Dune sau Saga lui Ender. Fundatia a venit ceva mai tarziu ce-i drept. Totusi acum vreau neaparat sa citesc prima din seria Pandora. Zici ca in romana nu e… Poate o gasesc on line in english.

 2. Nu stiu de ce insa seria asta pe mine m-a lasat complet rece la vremea aparitie. Am inceput primul volum de cateva ori si tot de atatea ori l-am lasat balta… acum 10 ani?!
  Se pare ca se cere o noua tentativa… 😀

 3. primul volum (cel neaparut in romana) nici pe mine nu m-a dat pe spate, din cate imi aduc aminte. cele de pe planeta sunt mai interesante, mie seria mi-a placut super mult. mi-a venit cheful sa o recitesc dupa ce am scris despre ea…

 4. E una din cele mai frumoase serii ale lui Herbert! Copertile pe care Nemira le-a propus la editarea seriei erau atit de inovatoare incit depasea cu douazeci de ani vremurile de atunci! Imi este atit de draga incit cred caeste citita de vreo sase-sapte ori!
  @Jen-O recenzie se poate la Destination: Void?
  @Vlad Puescu-Se poate ca Nemira sa publice si primul volum din serie?adica Destination:Void?

 5. momentan nu se poate, pentru ca nu mai tin minte nimic din el 😛 daca il recitesc, candva…

 6. @jen -esti rea! 😀

 7. @Vlad Puescu- Nemira va publica cumva,cindva Destination Void?

 8. nu stiu, n-am citit, n-am auzit nimic. Daca nu e la fel de buna ca celelalte, mai bine s-ar face altele…

 9. #bookz ma face fericit de ani de zile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu