Alte statistici…

books

O sa incep prin a semnala un articol aparut in varianta online a BZI, un ziar local din Iasi. Se pare ca dupa un studiu desfasurat de GfK Omnibus pe un esantion de 1.098 de persoane din zona urbana si rurala,  in perioada 2 – 20 iunie 2009, 39% dintre romani nu citesc niciodata carti, in timp ce 41% dintre ei desfasoara aceasta activitate cel mult o data pe luna. Mai multe statistici culturale, culinare sau de divertisment gasiti la articolul de mai sus.

*

In revista Cultura am identificat un alt articol referitor la modul in care sunt priviti cititorii de fantasy din Marea Britanie. Articolul este preluat din The Guardian si mai abordeaza printre altele si situatia cititorilor englezi ce refuza in general sa citeasca traduceri din alte limbi, pe piata britanica, traducerile ocupand doar 2 sau 3 procente din totalul cartilor editate. In ciuda acestei realitati se pare ca editura Gollancz si-ar fi marit proportia traducerilor în ultimii doi ani, de la 1 la 5 %, si procentajul continua sa creasca. Informatii detaliate gasiti la adresa articolului semnat de Catalin Sturza.

12 Comments

 1. Da, foarte tare: 40% nu citesc NICIODATA carti. Chestia e ca 40% locuiesc in mediul rural, unde NU EXISTA distributie de carte si nici biblioteci. Sunt sigur ca si jumatate din populatia urbana nu citeste niciodata carti, dar din ratiuni de self-esteem au declarat ca mai citesc si ei cand si cand. Dar, noroc ca avem cablu sau “ligheane” absolut peste tot. Cooool

 2. E nedrept sa spui/crezi ca toti cei din mediul rural nu citesc carti!

 3. Crezi? Bine, hai 99% dintre cei din mediul rural ajunsi la varsta maturitatii nu citesc carti. Din mediul rural exclud suburbiile marelor orase. Dar vezi ca in comentariul meu nu am spus decat ca nu exista distributie de carte si nici biblioteci (exista exceptii, dar sunt extrem de putine si sunt din alea care confirma regula).

 4. Van Vogt e cea mai mare surpriza pt. mine pe tot anul ! {Puteti sa ma omoriti} ! 😀

 5. multumesc md…vesti chiar grozave…numai carti interesante

  @bebe..mai ramai cu noi ca cine stie ce bunatati mai pierzi 😀

 6. Tare ma tem ca multi romani din mediul urban citesc o carte pe an, si aia daca-i anul norocos. Am avut si eu discutii suprarealiste, cu oameni deloc prosti, dar care se mirau ca mai citesc. Si inca Bulgakov. Cica dupa 30 de ani e rusinos sa mai stai cu o carte-n mana. Fara comentarii. Daca mai urmarim si perlele de la examenele nationale, ne intrebam pentru cine scriem.

 7. Presupunerea ta e corecta. Un studiu european a aratat ca in Romania se cumpara in medie o carte pe cap de locuitor pe an. Media pentru celelalte tari din UE variaza intre 6 si 10 carti pe cap de locuitor cumparate pe an.

 8. valeu! atunci sa mai reduc si eu cumparaturile la carti sa ma aliniez la media europeana 😀

 9. @kyo – Las’ asa, mai cresti statistica pe Ro 🙂

  @Vlad Puescu – Presupun ca nu e vorba doar de literatura – ci orice fel de carte, cea de bucate included.

 10. hahaha!

  sint de-a dreptul avantajoase statisticile alea!

  puse alaturi de consumul national de sapun, sau de numarul de doctoranzi creationisti (52%), faptul ca 40% din romani citesc o data pe luna e o stire magulitoare.

 11. @Adina: orice carte included

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu