Cand sysadminii conduceau pamantul – Cory Doctorow

Cand sysadminii conduceau pamantul - When Sysadmins Ruled the Earth - Cory DoctorowDe cand scriem recenzii la nuvele? De azi, pentru ca ce voiam eu sa zic depasea spatiul unei recenzii de volum (o sa vina si ea in curand).

Am citit When Sysadmins Ruled the Earth in Wastelands, acum un an si ceva, si in Millennium Fantasy & Science Fiction, astazi, si cred ca m-am entuziasmat mai tare a doua oara. Ce e asa misto la poveste cu geeks si sfarsitul lumii? Probabil faptul ca trebuie sa fi trait o parte din viata pe internet ca sa iti placa atat de mult. Cory Doctorow scrie pe BoingBoing, isi ofera cartile gratis pe internet si militeaza pentru libertatea webului, asa ca stie ce zice.

Povestea incepe normal, cu un admin de sistem care e trezit in miezul noptii pentru ca a cazut un server. Prima parte o sa ii sune foarte familiar oricui are prieteni in IT – tricouri cu zaruri de D&D sau cu logo-uri ale firmelor de software, poante de oameni care au avut de-a face cu foarte multi useri incompetenti de-a lungul vremii (da, de cele mai multe ori chiar este o problema intre keyboard si scaun) si calculatoare numite dupa personaje din Star Wars. Prietenul meu se incadreaza la toate 3; amicii mei au impreuna jumatate din catalogul ThinkGeek in dulapuri; calculatorul meu se numeste Logrus iar reteaua wireless e ThePattern… intelegeti ideea 🙂 Pentru un anumit segment al populatiei sa-ti numesti copilul ‘Beta Test’ si apoi ‘2.0’ si sa descrii vomitatul ca ‘intins o lista de erori pe halat’ sunt doar dragalasenii de cuplu, nu ciudatenii.

Si in lumea lor linistita, deranjata in miez de noapte de un obisnuit atac DoS, vine apocalipsa. Razboi, accident, picatura care a umplut paharul… nu se stie si nu conteaza. Important e ca povestea lui Doctorow nu se concentreaza pe obisnuitele incercari ale umanitatii de a isi reveni, fugit in munti si reconstruit civilizatia si asa mai departe. Nu, ce fac Felix si cei ramasi inca in viata in cladirea plina de servere e sa se dea pe net.

Pare putin incredibil ca la sfarsitul lumii internetul sa nu-si dea duhul dar… devine plauzibil. In definitiv, cine poate sa omoare Google? [As fi zis “Google din viitor” (sediu pe arcuri?!), dar Declaratia Independetei Cyberspatiului e scrisa in 1996 iar textul zice ca au trecut 12 ani de atunci. Sa zicem un univers paralel, dar foarte asemanator cu al nostru 🙂 ]

In orice caz, computerele protejate din cladiri cu generatoare continua sa ruteze pachete, supravietuitorii reusesc sa se contacteze, Usenetul revine la gloria trecuta si isi gaseste noi utilizari, IRC-ul e noua sursa de stiri dupa ce retelele telefonice cad, iar intre timp un grup de oameni complet nepregatiti pentru asa ceva incearca sa isi dea seama ce pot face ei. O varianta ar fi sa se foloseasca de reteaua care a supravietuit ca sa aleaga un nou guvern si sa mearga mai departe de acolo; o alta varianta este oprirea completa a internetului, pentru ca este cel mai la indemana mijloc pentru teroristii care vor sa-si coordoneze atacurile.

Care e solutia? Aflam la sfarsit si mie nu-mi plac spoilerele; o sa spun doar ca sunt de acord cu concluzia lui Doctorow si ca evenimentele care o preced par si ele reale. Pe bune, voi nu ii credeti pe cei de la Google in stare sa schimbe logo-ul intr-unul cu ciuperci nucleare?

Daca s-ar fi limitat la a descrie ce face un grup de sysadmini la sfarsitul lumii, povestirea tot ar fi fost interesanta. Ce o face chiar memorabila este numarul imens de aluzii de inteles numai pentru cei din domeniu, genul de chestii care te fac sa ai impresia ca tocmai tu sau prietenii tai ati putea fi acolo. Empatie++. Si cum sa nu-ti pese de soarta unor geeks atat de loviti de soarta? Baietii duri cu bocanci si corturi in spate stiu sa supravietuiasca, nu bautorii de Mountain Dew care vad lumea in 1 si 0.

Nu stiu daca aveam nevoie de una, dar Cory Doctorow a scris povestea apocaliptica a inceputului de secol 21. Si cred ca e bine ca doar o parte a populatiei poate simti o legatura cu ea. Geeks are special 🙂

Note de lectura:
* Nuvela se gaseste – gratis si ilustrata – aici.

* Bastard Operator from Hell e un personaj al dracului de amuzant inventat de Simon Travaglia. Arhiva BOFH e aici, dar necesita macar cunostinte medii de IT pentru intelegerea poantelor.

* Tricoul cu Hello Cthulu exista. Port M si ziua mea e in februarie. Si celelalte se gasesc online: Choose your weapon, Talk Nerdy to Me (in n variante). [Tricourile de la Jinx sunt testate de mine si merita banii.]

P.S. Se poate totusi si prea geeky: pe fiica lui Doctorow o cheama Poesy Emmeline Fibonacci Nautilus Taylor Doctorow.

8 Comments

 1. The Things that Make Me Weak and Strange Get Engineered Away ai citit-o?

  Scurta si buna. Daca ti-a placut nuveleta de fata, la care eu am gasit interesant doar debutul si cadrul in care se petrece actiunea, probabil o sa te prinda si cealalta.

  Cateva cuvinte am zis si eu aici.

  E online. Dar merita 😀

 2. nici nu stiu daca am mai citit altceva de doctorow… deci nici aia. tura viitoare cand imi umplu e-book readerul o sa le incarc si pe ale lui.

 3. am mai updatat un pic comentariul 😀

 4. Un miliard de sanse, publicat la Millennium Press in 2007. a scris si kyo despre, aici : http://cititorsf.wordpress.com/2008/09/30/un-miliard-de-sanse-cory-doctorow-millennium-press-2007/

 5. am avut doua carti de doctorow (un miliard de sanse si someone comes to town) si ambele au disparut fara urma. presupun ca le-am imprumutat cuiva si am uitat, ca de obicei… sau poate am noroc si le regasesc la urmatoarea curatenie in biblioteca, dar nu cred.

 6. Pingback: Recenzii, articole, interviuri (16 - 23 iulie 2009) | Nautilus

 7. Pingback: Cititor SF » Millennium Fantasy & Science Fiction

 8. Pingback: Cititor SF » Makers – Cory Doctorow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu