The Family Trade – Charles Stross

The Family Trade - Charles StrossDescrierea de pe coperta primului volum din The Merchant Prices spune: “Blending the creativity and humor of Roger Zelazny, the adventure of H. Beam Piper and Philip Jose Farmer, and the rigor and scope of a science-fiction writer on the grandest scale, Charles Stross has set a new standard for fantasy epics.” Ca sa scapam de o grija de la inceput: The Family Trade n-are nimic in comun cu Amber in afara de existenta unui univers paralel. Umorul e aproape absent (nu ca ar fi ceva rau), iar, oricat de laudat ar fi Stross, nu se apropie de Zelazny in materie de creativitate sau talent (dar sunteti liberi sa imi ignorati parerea, pentru ca nu sunt tocmai obiectiva cand e vorba de Zelazny). Din fericire, desi am cumparat-o tocmai din cauza acestei comparatii, nici nu ma asteptam sa semene a Amber, asa ca n-am avut nici o dezamagire.

The Family Trade e o carte micuta si totusi mi-a luat mult sa ma hotarasc daca mi-a placut sau nu. De fapt, mi-a luat foarte mult – inca nu stiu. Se poate sa fie din cauza ca am citit-o cand eram bolnava, iar febra nu e tocmai propice pentru receptatul literaturii; se poate sa fie din cauza ca pur si simplu nu ofera nimic impresionant, cu toate ca bucatelele luate separat suna bine.

Miriam este jurnalista si cam la 5 pagini de la inceputul cartii e concediata pentru ca descopera o operatiune de spalare de bani in care, din pacate, e implicata si compania pentru care lucreaza. Cateva pagini mai incolo, primeste o cutie cu obiecte apartinand mamei ei naturale, care fusese gasita moarta cand Miriam era doar un bebelus, si face greseala sa se uite cu atentie la un pandantiv… dupa care se trezeste intr-o padure in care niste tipi prietenosi calare, inarmati cu mitraliere, vor s-o salute.

Ceva mai incolo, situatia se lamureste: Miriam este de fapt originara dintr-un univers paralel cu al nostru, iar mama ei a fost ucisa pe Pamant in timp ce incerca sa fuga din mijlocul razboiului civil din Gruinmarkt. Tara e guvernata de un rege, numai ca liderii de facto sunt Clanul – o familie de calatori intre lumi care fac bani transportand diverse lucruri intre Gruinmarkt si SUA… mai exact, droguri si tehnologie. Cand plimbi heroina printr-o lume medievala nu ai probleme cu brigada antidrog, iar televizoarele de import din New York se vand pe bani buni catre seniorii plictisiti din castele de piatra stil secol 16. Iar cand in mijlocul masinatiilor apare o mostenitoare pierduta in urma cu 30 si ceva de ani multi oameni se enerveaza…

Miriam e un personaj interesant si, cu cat trece mai multa vreme de cand am citit cartea, incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult. O americanca moderna si independenta nu se integreaza prea bine intr-o lume in care doamnele poarta rochii cu crinolina, se ocupa cu balurile si receptiile si se marita dupa cum le indica familia… dar asta se dovedeste a fi un avantaj atunci cand incep tentativele de asasinat. Atitudinea ei face toti banii: daca nu poti sa iesi din sistem, bate-i cu armele lor (desi “batalia” propriu-zisa va fi abia intr-un volum urmator).

Personajele secundare sunt ok, dar nu tocmai impresionante. Barbatii nu stau prea bine la capitolul caracterizare: ducele Angbard e il capo di tutti capi, capul familiei Lofstrom (din care face parte si Miriam) si practic Donul mafiei locale a drogurilor, dar nu reuseste sa para prea credibil ca personaj dur; Roland e un fost rebel, scolit la Harvard si cu tentative de reformare a sistemului politic si de afaceri din Gruinmarkt, potolit intre timp de familie, dar suspiciunile lui initiale privind nou-venita dispar putin prea repede.

Femeile sunt ceva mai bine conturate: Olga pare o gasculita care asteapta sa prinda o partida buna la maritis, dar nu e chiar asa, Kara, una dintre doamnele de companie a lui Miriam, este o adolescenta care se comporta corespunzator, ca o fata de 17 ani implicata in evenimente care o depasesc, iar Brilliana (cealalta doamna de companie) este chiar mai si simpatica din cauza varstei putin mai inaintate si a faptului ca, neobisnuit pentru o femeie din Gruinmarkt, isi doreste o viata pe Pamant. Avand in vedere ca e o carte scrisa de un barbat, e si mai de apreciat faptul ca personajele feminine au iesit atat de bine.

Surpriza mea a fost ca, dupa ce aproape ma decisesem sa nu-mi bat capul cu volumele urmatoare… povestea a inceput sa devina promitatoare. Ignorand o poveste de dragoste care porneste prea repede si putin credibil, finalul cartii aduce surprize placute: Miriam vede sistemul politic de secol 16 intr-o maniera surprinzator de moderna si planurile ei de one-woman-revolution suna demne de urmarit, iar Brill a devenit incet-incet personajul meu preferat, iar viitorul ei de tanara cu educatie medievala in mijlocul New York-ului pare al dracului de interesant.

Stross a scris pana acum 5 din cele 6 carti din serie, dar inca nu m-am convins ca merita banii, asa ca o sa o iau usor-usor. La comanda urmatoare, doar volumul 2.

In orice caz, cu ceva tot m-am ales de pe urma documentarii privind cartea de fata: Charles Stross pare un tip foarte simpatic. Nu e cel mai bun motiv pentru a citi cartile unui autor… dar e motivul meu si tin la el, asa ca data viitoare cand scot e-book readerul de la naftalina o sa caut si Accelerando pe hard. Cine stie, poate o sa am o surpriza placuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu