SuperCostel – Jup

album SuperCostelAlbumul de banda desenata apartinand caricaturistului iesean Jup, “SuperCostel” cuprinde trei povestiri, “Asa a inceput totul“, “SuperCostel si Omul motan” si “Necazurile iepurasului Sile“.

Personajul principal este un om simplu, Costel, care se hotaraste intr-o buna zi, impresionat de starea in care se gasea sa adopte un motan fara stapan. Motan botezat Serioja sub influenta banuielii ca ar avea “origini siberiene” si care preia, pe zi ce trece, apucaturile mai putin ortodoxe ale unei pisici crescut in “cartier”. In general se observa cu usurinta formarea de caricaturist a artistului, mai ales pe partea comicului de limbaj si a situatiilor dezvoltate de-a lungul peripetiilor motanului Serioja si ale stapanului sau.

Prima povestire are si rolul de a ne introduce in lumea bogata a motanului, detaliind diversele metode aplicate pentru a-si astampara foame si a pacali vigilenta stapanului Costel. Pe finalul acestul episod introductiv avem parte si de o prezenta surpriza largind si mai mult galeria personajelor abordate.

In continuare, in “SuperCostel, Omul motan” ne intalnim si cu celalalt personaj pisicesc al benzii desenate, Arnold, aflat pe post de subaltern al lui Serioja. Dupa cum si titlul ne duce cu mintea cadrele dezvolta o intamplare a lui Costel, inoculat la un moment dat, absolut intamplator, cu “impresia” ca are puteri de super-erou. Convins ca intr-adevar a capatat aceste puteri asemeni omului paianjan, Costel este macinat de dilema alegerii costumului, dar si a titulaturii cele mai potrivite pentru super-puterile sale. Si  tot ce-i mai ramane de facut in continuare este sa-i gaseasca pe cei aflati la ananghie si sa ne demonstreze ca poseda eroismul necesar pentru a ajuta celelalte fiinte.

Necazurile iepurasului Sile” mi s-a parut un pic cam lunga si nu ar fi stricat deloc daca s-ar mai fi renuntat la cateva cadre, de fapt pe final parca si motanul imi da dreptate. Serioja si Arnold se vad amenintati de dragalasenia iepurasului Sile si il prigonesc prin orice mijloace. Totul in scopul nobil si pisicesc, desi incearca sa-l ascunda (nu neaparat prea evident), de a-si pacali foamea.

Per total mi s-a parut un volum de banda desenata interesant cu personaje inventive si haioase, cu replici reusite si un fir narativ coerent, exceptand evident lungimea excesiva a ultimului episod dupa cum am amintit mai sus.

Tiparul este unul de calitate (cat o permite culoarea si tipul de coala folosit) si tusurile de negru sunt bine evidentiate.

Si iata si ce zic alti cititori :

Smockie Mai multe pareri gasiti aici (!), de unde se poate si comanda albumul la “extraordinarul” pret de 12 lei plus taxele postale.

De pe site-ul caricaturistului aflam ca aventurile lui Costel, Serioja, Arnold si restul au inceput cu cativa ani buni in urma si anume in 1998. Acesta s-a hotarat, pentru a venit in ajutorul publicului, sa updateze din cand in cand site-ul web cu cite una dintre scenetele sale.

Iata si unele dintre ele :

arhiva-banda-desenata-Costel-68

Faceti cunostinta cu Serioja, Arnold si Costel

arhiva-banda-desenata-Costel-26

Ursitul vietii :))

One Comment

  1. Pingback: Cititor SF » Un nou album de BD SuperCostel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu