Darwin's Children – Greg Bear

Greg Bear - Darwin's ChildrenUndeva sub tonele de teorii despre retrovirusi din Darwin’s Children e o carte misto. Din pacate e cam greu de ajuns la ea.

In primul rand, Children este un sequel – primul roman se numeste Darwin’s Radio si, ghinionul meu, l-am citit acum cativa ani. Bear presupune ca cititorul nu are nevoie de reamintiri asa ca intra direct in actiune… teapa, pentru ca nu mai tineam decat vag minte cine era si ce facea.

In orice caz, ideea foarte de baza este ca, din cauza suprapopularii, specia umana sufera o evolutie brusca. Foarte brusca. Ceea ce initial pare un val de pierderi de sarcini malformate se dovedeste a fi de fapt doar primul pas al aparitiei unor noi Homo Sapiens, totul cu ajutorul unui retrovirus endogen numit SHEVA (Scattered Human Endogenous Retrovirus Activation) (in mitologia hindusa Shiva este zeul distrugerii sau transformarii.)

Greg Bear - Darwin's RadioCea mai interesanta parte a romanelor este de departe noua specie. Numiti “virus children”, “new children” si variatiuni pe aceeasi tema (cu putin “bombe biologice umblatoare” amestecat pe acolo), noii oameni comunica prin miros si printr-un fel de pistrui ce isi pot schimba forma, folosesc alte forme de organizare sociala (“deme” formate din mai multi membri in loc de familii) si sunt mai empatici. Dar, ca orice lucru necunoscut, genereaza panica in societate – mai ales dupa ce cateva femei (mame ale unor copii “noi”) incep sa creeze virusi letali. In ciuda faptului ca nici unul dintre copii/adolescenti nu este periculos, majoritatea sunt inchisi in “tabere” (lagare?) in care sunt strict supravegheati.

Din pacate, accentul romanului nu cade pe asta. Singurul personaj mai important care apartine noii specii este Stella Nova, fiica lui Mitch (paleontologul care a descoperit in primul volum ca si aparitia Homo Sapiens Sapiens a fost determinata tot de un retrovirus) si a lui Kaye (geneticiana care a descoperit SHEVA), numai ca si Stella apare doar episodic, iar Bear pare hotarat sa sara peste cele mai interesante parti ale actiunii. Stella si Will sunt pe cale sa evadeze? Hai sa trecem brusc la “peste 3 ani” si sa ii intalnim intr-o alta ipostaza, fara sa ne batem capul sa explicam exact cum au ajuns acolo.

Partea stiintifica probabil va face deliciul amatorilor de hard sf, cel putin al celor care se pricep la biologie (si la genetica in mod particular). Eu nu ma numar printre ei; e un domeniu fascinant, dar care ma depaseste cu desavarsire. Daca la primul volum am incercat sa inteleg aspectele stiintifice (si am esuat), la al doilea nici n-am mai facut efortul. Cand nu reusesti sa intelegi complet nici glosarul si explicatiile de la sfarsit… e o problema.

Pe langa asta, o parte mare a romanului e ocupata de politica – diversi oameni de stiinta interactioneaza cu diverse institutii ale statului si incearca sa se convinga unii pe altii sa faca diverse chestii. Sunt sigura ca daca tineam minte cine erau personajele ar fi avut mai mult sens toate jocurile politice, dar cum amintirile mele erau extrem de vagi, au fost doar plictisitoare.

Am tot asteptat romanul pe care as fi vrut sa-l citesc: mai mult despre evolutia societatii adolescentilor, in captivitate si in libertate, mai mult despre relatiile dintre personaje (macar Kaye si Mitch), mai multe concluzii la sfarsit (sunt n fire narative lasate complet in aer! hello, domnu’ autor, v-ati plictisit la un moment dat?!).

Si, cu toate astea, mi-a facut placere sa citesc cartea. Se poate sa aiba de-a face cu faptul ca am avut febra 38 pana pe la jumatate, totusi 😛 Dar, serios vorbind, e simplu: macar o chestie i-a reusit lui Bear – noua specie umana e absolut fascinanta. Abia in ultimele pagini din Darwin’s Radio aflam cate ceva despre copiii nou-nascuti, asa ca am sperat ca Children va aduce mai multe detalii. A adus, dar nici pe departe cat de multe mi-as fi dorit. Si totusi Bear a reusit sa presare partile interesante printre cele plictisitoare astfel incat sa ma tina lipita de carte mai strans decat ma asteptam… e si asta ceva.

9 Comments

 1. It sounds interesting. I suppose I should look for the first book first.

 2. @hagelrat
  yes, definitely look for book 1, otherwise it won’t make much sense. there were lots of things i didn’t understand simply because i had forgotten so much, i’m sure it’s a much more enjoyable if you continue straight from ‘darwin’s radio’.

 3. va exista o continuare?

 4. citeva chestii interesante intr-adevar, dar nu ma imbie neaparat sa o citesc din ce detaliezi tu mai sus 😀 desi vorba ta, daca s-ar fi concentrat mai mult pe alte aspecte ar fi putut prezenta mai mult interes…asa, doar cateva idei fugare.. mai bine cautam altceva 😀 este material destul

 5. apropo, daca le vrea cineva, cele doua volume sunt disponibile. nu cred c-o sa le recitesc si decat sa zaca la mine in biblioteca degeaba… cu mentiunea ca sunt foarte lenesa la trimis colete, asa ca daca sunteti din afara bucurestiului nu va asteptati sa le primiti saptamana viitoare 😀

 6. Daca nu ti-e greu sa treci pe la “Unirea” le vreau eu!Sau simbata pot sa vin eu oriunde in B.!

 7. daca nu uit trec maine pe la pranz.

 8. Pingback: Recenzii si articole, 8 - 15 iulie 2009 | Nautilus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu