News flash…Supernove

Intamplarea face ca stirea de mai jos sa elucideze o dilema lansata la intrunirea festiva recenta a cenaclului Quasar din Iasi, de la Planetariul “Universitatii Al. I. Cuza“.

Ei bine, de pe HotNews aflam ca:

o fata de 14 ani din New York a descoperit o supernova. Oamenii de stiinta au denumit supernova SN 2008ha, afirmand ca este vorba despre un nou tip de explozie stelara, printre cele mai “slabe” de acest fel observate pana in prezent.SN 2008ha se afla la 70 de milioane de ani lumina distanta de Pamant si, desi apare extrem de estompata, este de 25 de milioane de ori mai luminoasa decat soarele.Caroline a descoperit supernova folosind un telescop de dimenisuni reduse, insa astronomii au determinat natura exploziei cu ajutorul unor aparate extrem de performante.”

In cadrul intrunirii se ajunsese la concluzia ca sansele sunt minime, ca un simplu amator (adica cineva ce are la dispozitie instrumente mai putin performante) sa descopere o supernova. Si iata ca realitatea bate scenarita! 😀 Mai multe detalii la link-ul de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu