Dezmăţ!

Pentru ca nu am mai postat de mult un bookporn, am zis ca ar fi cazul, mai ales ca se apropie targul de vara si poate va deschid apetitul de a ‘arunca’ bani pe carti.

Asadar, sa incepem…

Mass market paperback

Mass market paperback

“Rift” este un volum mai vechi al autoarei seriei “The Entire and The Rose” (care se pare ca va fi quadrilogie), serie din care am inceput primul volum si spre disperarea mea a ramas la stadiul de ‘inceput’. Cel de fata exceleaza la world building si poate fi incadrat fara retineri la space opera.

Am avut norocul sa gasesc “Eternal Light” intr-o editie mai veche, practic neatins, un volum de space opera foarte reusit, aflat pentru multe vreme in ‘out-of-print’ (Gollancz il reediteaza acum in seria limitata “Totally Space Opera”).

Chris Roberson (proaspat nominalizat la Sidewise) este prezent cu doua volume care combina space opera cu istoria alternativa – rasbel interstelar intre coloniile imperiului aztec si cel chinez…

Adam Roberts (nepublicat in RO dar prezent pe site-ul SRSFF cu un eseu despre premiile SF) a produs ceva mai demult “Stone”, un roman space opera de calibru greu, care o sa stea umar la umar cu greii, in aceeasi “Totally Space Opera”

Hmm, sectiunea asta 100% space opera… dar mai urmeaza si altele.

Evident, Octavia E. Butler

Evident, Octavia E. Butler

Aproape-integrala unei autoare ‘high level’, castigatoare a noua premii, printre care Locus, Hugo si Nebula. Doar “Kindred” lipseste de aici, pentru ca nu ma atrage deloc tematica respectivei lucrari.

Trade paperpack

Trade paperback

In top doua colectii semnate Ursula K. Le Guin, una de povestiri, alta care aduna patru nuvele, toate lucrarile insa facand referire la Ekumen. V-am spus ca sint ‘fan’ Ekumen?

Jack Vance cu un roman SF care, desi are un plot mai reusit decat alte scrieri ale sale, nu face decat sa dea ocazia dezvoltarii aspectelor oarecum auxiliare povestii – detaliile fac diferenta.

Black Ships, roman de debut (2008) pentru Jo Graham – Eneida rastalmacita in nota dark fantasy. Daca nu ma insel, ‘sechela’, “Hand of Isis”, e deja pe piata.

Un alt debut insa alta recolta (1977) – “The Ophiuchi Hotline”, primul volum din trilogia “Eight Worlds” ce are un subiect bestial. Vreau si “Gaea”!

Probleme cu Singularitatea, sau altfel spus doua volume ce l-au propulsat pe Vinge in plutonul fruntas – toate romanele sale care urmat au castigat Hugo (astea au fost doar nominalizate).

“Heavy Planet” este un omnibus ce aduna tot ce a scris Hal Clement in legatura cu Mesklin, inclusiv “Mission of Gravity” si “Starlight” – mester mare in Hard SF.

Greg Bear a scris si carti bune, nu doar thrillere cu teroristi – astea doua din poza sint din  cele foarte bune. Inca un mare scriitor de SF (hard ce-i drept) fara titluri semnificative publicate in RO. Inca imi aduc aminte de intiativa Nemirei de acum ceva ani de a publica “Eternity” dupa nu stiu ce proces de gandire executat cu emisferele curului – oricum a fost prima si singura carte publicata din “The Way”. In alta nota, umbla zvonul ca Warner a luat drepturile de ecranizare, inclusiv pentru un al treilea viitor volum… zic de “Forge of God”.

Hardcover

Hardcover

De Scalzi, Buckell si Schroeder nu mai zic decat ca sint continuari in seriile incepute acum 2-3 ani (dar nu ma pot abtine sa nu va spun ca eu ‘votez’ cu Schroeder dintre astia trei, na!)

Paul Melko tocmai a castigat Compton Crook Award pe anul asta cu romanul din poza, roman ce poarta pe coperta o ilustratie semnata de Daniel Dociu (poza mare la capatul postului).

Colectia lui Joe Hill (stiti voi, ala cu ‘pile’)

“The Cleft” este un fantasy ‘in antichitate’, la fel cum este si “Lavinia” – Eneida iar!, insa dintr-un unghi insolit, cel al Laviniei.

Un alt Schroeder, “Lady of Mazes” – Ringworld reciclat si adus la zi, un fir narativ epic si mai ‘soft’ – un fel de prequel pentru “Ventus”.

Larry Niven si Edward Lerner se intorc la Ringworld, mai bine spus se intorc cu 200 de ani inainte de Ringworld – EPIC!

S.M. Stirling vine cu doua volume de ‘retro-SF’, semipulpoase – in anii ’60, in plin razboi rece si cursa pentru cucererirea spatiului, se descopera ca Venus este o jungla luxurianta plina de viata dar si de secrete (“The Sky People”), iar Marte are o clima in range-ul Afganistan-Sahara (“In the Courts of the Crimson Kings”).

Antologii & Colectii

Antologii & Colectii

De data asta o sa incep de jos in sus, cu David G. Hartwell (se stie cine e si ce cravate poarta):

“Dark Descent” – antologie ‘istorica’ de horror

“The Hard SF Renaissance” – titlul spune totul

“Visions of Wonder” – antologie ‘istorica’ care aduna lucrari semnificative pentru perioadele si curentele din SF, plus cateva eseuri semnate de oameni avizati.

Dozois-ul cu numarul 25, un pic intarziat.

Biografia “Tiptree” – am stat de ceva vreme cu ochii pe ea, insa cand am vazut-o in lista de ‘memorabile’ a MDP-ului…

“Redshift” a o antologie cu nume grele editata de Al Sarrantonio – subtitlul “Extreme Tales of Speculative Fiction” spune ceva despre ambitiile proiectului, insa rezultatul final nu prea e pe masura lor (asa mi-a zis ‘un vecin’).

Doua colectii retrospective, completate cu eseuri si alte chestii ‘interne’ despre cariera a doi barosani: Larry Niven – “N-Space”, si Poul Anderson – “Going for Infinity”.

…si ultima “The Chains That You Refuse”, colectia de short works a prolificei Elizabeth Bear (soft SF & fantasy).

Si sa nu uit de ‘poza’ desenata de Dociu. Gata!

24835244

6 Comments

  1. Sunt verde de invidie! Chiar ca esti norocos! 😀

  2. Iti faci casa din carti? 😀 sau se apropie concediul? 😀 ma bagi la balamuc cu hardcoverele tale 🙂 de colectia fiului Joe am citit numai de bine..la Sm Stirling este o imagine care am copiat-o de pe Tor si a stat la loc de cinste cateva luni bune pe desktop…
    Multe carti interesante si promitatoare..

  3. “ma bagi la balamuc cu hardcoverele tale” – asta era si ideea… 😀

  4. Nepasatorule!!! 🙂

  5. calin ne bunu'

    nu-i corect, domne, nu-i corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu