SF dilematic

dilematecaNumărul din iunie al revistei “Dilemateca” ne face surpriza de a dedica rubrica Dosar SF-ului. Şapte pagini ilustrate cu poze în stilul celei de pe copertă, în care Radu Pavel Gheo şi Michael Haulică analizează situaţia actuală a SF-ului la nivel internaţional dar şi a SF-ului românesc.

În articolul “SF-ul, o definiţie”, Radu Pavel Gheo subliniază – şi totodată combate – poziţia marginală acordată de critici SF-ului care, în istoriile literare, este prezentat ca o specie “desprinsă de marile probleme ale fiinţei umane” , fără evoluţie, epoci sau curente, cu scriitori nediferenţiaţi. Şi căreia criticii îi neagă valoarea şi relevanţa tocmai pentru că ar fi literatură “de largă audienţă”  sau pentru că, se consideră, are public compus din adolescenţi şi tineret. Exemplul ce ni se oferă este tocmai “Istoria critică a literaturii române” a lui Nicolae Manolescu, volum de peste o mie cinci sute de pagini, dintre care SF-ului îi este dedicată doar o pagină, sub titlul “Literatura pentru copii şi tineret. Fantasticul. SF-ul”.

O idee interesantă pe care am găsit-o în articol este receptarea diferenţiată a literaturii SF europene faţă de cea americană. Clasici europeni ai SF-ului, cum ar fi Wells , Lem, Kapek sau fraţii Strugaţki au fost mai uşor asimilaţi de istoria literaturii decât Asimov, Zelazny sau Van Vogt, subliniază autorul.

“Literatura SF e despre oameni”, este de părere Michael Haulică. SF-ul, spune el, nu moare dar se transformă. Avem încă hard SF, space opera şi cyberpunk dar are loc şi o translaţie, al cărei principal agent pare să fie genul New Weird, reprezentat de China Mieville. “Spre ce se îndreaptă acest New Weird?. Cine poate şti? Poate, peste vreo zece ani, un curent revoluţionar se va naşte din ceea ce este azi New Weird. Poate, cu ceea ce s-a câştigat ca scriitură, se poate reveni la temele SF-ului clasic”.

Autorul remarcă, de asemenea, apropierea SF-ului contemporan de mainstream. Dacă există un curent care deplânge apropierea scriitorilor de mainstream de literatura SF (şi se teme că SF-ul va sfârşi ca o ramură minoră a acesteia), Michael Haulică priveşte lucrurile de la capătul opus şi cu optimism: SF-ul se apropie şi el de literatura cea de toate zilele, ceea ce “îi nemulţumeşte pe adepţii sefeului ca literatură despre ştiinţă, dar îi apropie pe cititorii care, în general, nu prea sunt tentaţi de poveştile cu nave spaţiale şi roboţi”. Pentru că ” (…)literatura SF este despre oameni. Nu este despre lucruri ci despree ceea ce ne face să fim oameni”.

Sigur, ambele articole sunt mult mai cuprinzătoare, m-am rezumat la câteva idei.

Eu una aş fi vrut mai mult, în acest Dosar SF, poate şi nişte portrete sau câteva cuvinte din partea unora dintre scriitorii noştri de SF, ca să aibă lumea un tablou mai clar despre fenomenul autohton.

Ca bonus pentru iubitorii de literatură fantastică, fie ea şi ne-SF, numărul actual al Dilematecii se încheie cu o povestire de Julio Cortazar, “Scrisoare către o domnişoară din Paris“, scrisoare scrisă de un om care, din când în când, varsă pe gură un iepuraş. E bizară şi fermecătoare, graţie modului în care Cortazar face irealul să pară logic şi firesc, înainte să dărâme toată construcţia atât de serios înălţată.

P.S. Poza am furgăsit-o de la adina b, că eu nu am, la ora asta târzie, posibilitatea de a face o poză decentă coperţii revistei.

14 Comments

 1. Hehe, ai luat strambatura mea de poza 🙂

  Dosarele din Dilemateca sunt rareori cuprinzatoare. Cred ca ar fi fain un numar doar despre SF – eventual anual, cu recenzii si interviuri si whatnot.

 2. Se raspandeste treaba asta cu “varsatul” din scrisoarea catre domnisoara Andree…
  Vomita iepurasi, nu varsa.
  Da, stiu ca Tudora Sandru Mehedinti a scris ca “varsa”, nu stiu de ce a facut alegerea asta. A gresit.

 3. @ adinab
  Chestia cu poza a fost furt cu autodenunţ public.

  @ Abra Gham
  Ei bine, iniţial am scris “vomită” apoi am modificat cu “varsă” cu intenţia să nu îngreţoşez prea tare cititorii şi să nu-i îndepărtez de o poveste altfel mişto.
  De fapt, tehnic vorbind, omul nu îi vomită, ci şi-i extrage din gât, după cum singur descrie.

 4. @dreamingjewel – f bine ca ai luat-o. Eu regret ca e stramba 🙂

 5. New Weird este numai un manierism.

  Şi istoria artei ne arată că manierismele, chiar dacă pot fi în ele însele de mare calitate artistică, nu duc nicăieri. Sunt un drum închis, prin chiar definiţia lor.

 6. Ce dastept esti.

 7. Şi doare, să ştii…

  Prostia-i aia care nu doare. De-aia citeşte orice şi acceptă orice – mai puţin criticile.

 8. La cine te referi cu prostia? Lumineaza-ma!

 9. @Morfoze:Chestia pe care o zisesi e fo’ axioma?Sau e doar parerea lu’ dumitale?Pe urma calculam ce spune “istoria artei” despre manierism!Si la ce raspuns “manierist ” ai dat catre Jeje sint sigur ca nu te doare nimic!

 10. Eu zic ca nu e cazul sa escaladati chestia asta, ca nu are nici un rost.
  Domnu’ Morfoze, ar fi mai interesant daca atunci cand incepeti sa trantiti cu etichete si epitete ati pune pe masa si niste argumente (cum ati facut la Eddings).
  Daca vad eu bine, pina acum ati comentat numai chestii care nu va plac – ar fi EXTREM de interesant sa comentati si la ceva care v-a placut.
  Nu de alta, dar unii ar fi tentati sa creada ca de fapt nu va place sau nu va intereseaza tematica blogului nostru si comentati numai pentru a agata ceva trafic.

 11. Dilemateca 😕 … asta cand apare… nu am auzit niciodata despre ea? Cum sunt aparitiile?

 12. Apare lunar din cate stiu eu…

 13. @Sagy – lunar; in ultima vineri din fiecare luna apare numarul pe luna urmatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu