"Dosarele SF" la debut

In fapt este vorba de inaugurarea unei noi rubrici. M-am gandit, adaptand un model preluat de pe blogul FantasyBookCritic, ca nu ar fi o idee rea ca personalitatile apartinand lumii science fiction-ului autohton, de la editori, scriitori si pina la traducatori, sa ne ofere anumite recomandari, sau pur si simplu sa enumere cu ce lecturi s-au mai delectat recent. Si, profitand de aceasta ocazie, putem afla si ce planuri de viitor mai exista. Acolo unde se poate divulga, desigur.

Tinand cont ca s-au adunat ceva raspunsuri este clar ca va fi vorba de o rubrica saptamanala. Le multumesc inca o data celor care au raspuns pozitiv la aceasta initiativa si au reusit sa trimita raspunsurile pina la momentul de fata. Lansez inca o data invitatia pentru cei care nu au facut-o inca. Mai am inca multe mail-uri de trimis, insa as vrea sa anunt ca orice scriitor care ne viziteaza, inclusiv cei aflati la momentul debutului, pot prelua modelul si trimite raspunsurile pe mail-ul blogului. Pina acum am primit feedback si detaliat, dar si telegrafic, cum am specificat eu, din motive evidente. Depinde de fiecare, nimic nu este batut in cuie. Aveti mai jos un exemplu, de unde se pot prelua efectiv intrebarile, pentru cine este interesat. Multumesc si colegilor pentru sprijin si idei.

Pentru a sparge gheata, si sperand sa nu se interpreteze in niciun fel, am hotarat ca in debutul acestei rubrici sa ne bucuram de raspunsurile domnului Mihai-Dan Pavelescu, coordonatorul colectiei Nautilus, la editura Nemira. Mi-am permis sa adaug si comentariile pentru a avea o mai buna imagine de ansamblu.

————————————————————————————————————————————-

Nume si prenume* : Mihai-Dan Pavelescu

Data si locul nasterii : 18.07.1956, Bucuresti

Studii : Absolvent al Facultatii de Mecanica, Institutul Politehnic Bucuresti

Ocupatii : Traducator, Redactor SF, Coordonator colectie Nautilus

Debut : 1983, in revista Vatra cu o traducere din Roger Zelazny

Edituri si Reviste din portofoliu : Vatra, Anticipatia, Magazin International, Stiinta & Tehnica, Teora, Pygmalyon, Nemira

Premii : Cel mai bun traducator, RomCon, 1993, 1994

———————————————————————————————————————————

1.Romane memorabile citite recent:

“Recent” va insemna “ultimii 2 ani”, iar “memorabil” — “care m-a surprins si determinat sa termin cartea”; lista nu-i o retrospectie deliberata, ci o combinatie ad-hoc intre cartile pe care le vad in sufragerie si pe PDA:

Neal Stephenson — Anathem
Stephane Audeguy — Teoria norilor
Tatiana Tolstaia — Zatul
Audrey Niffenegger — The Time Traveler’s Wife
R. C. Wilson — Spin
Julie PhillipJames Tiptree, Jr: The Double Life of Alice B. Sheldon (nu-i roman, dar e… memorabila)

2.Ati recomanda autorii romani de sf & f si urmatoarele lor romane :

Costi Gurgu
Liviu Radu
Danut Ungureanu
Silviu Genescu

3.Sperati sa apara publicat in Romania intr-un viitor apropiat:

James Tiptree, Jr.
Harlan Ellison (scriitor & editor)

4.Reeditari sf & f pe care le considerati necesare:

Cordwainer Smith

5.Proiecte de viitor:

Prea multe

———————————————————————————————————————————–

*Conform Wiki SF

10 Comments

 1. @md: Gata! S-a marcat – multumim! 🙂

 2. @aspoiu: Multumesc si felicitari pentru initiativa cu “Dosarele SF”.

 3. Imi place aceasta rubrica! foarte interesanta si sper sa aiba succes! bravos!

 4. Bravo, bravo!

 5. Wow! Harlan Ellison?!!!cred ca este cel mai bun autor de sf in proza scurta,este genial si are o scriere maiastra! Este de neuitat inegalabila nuvela “The boy and his dog”,finalul este -cred ca nu am cuvinte ca sa-l pot descrie-superb si nerecomandabil celor cu afectiuni cardiace!
  @MDP-daca se va publica vreodata Harlan Ellison in Romania(sunt fan pe viata al acestui scriitor) va jur ca am sa cumpar toate cartile lui!

 6. Proza scurta=Sheckley=bijuterii/dupa care urmeaza ceilalti

 7. @proza (nu chiar asa de) scurta, pentru mine, inseamna lucius shepard. si da, ellison si tiptree. si bradbury si ballard. sheckley imi pare cam… datat?

 8. Ok, citesc “Teoria Norilor”. Nu pot sa spun decat: hope you have a great story to tell (iar la final sa ma dai pe spate), ca stilu’ tau nu-mi spune prea multe. Si nici nu inteleg inca niste chestii pe care le fac personajele (by default fetisul e bizar, dar faza cu punga nu poate fi procesata nici macar de partea perversa a creierului meu- in primul rand, n-am priceput ce se intampla de fapt, cum se intampla, iar asta ma apasa). Mi-a placut cum a inceput.. povestind despre ciudatul de Howard, si pasiunea lui pentru nori. A doua zi vanam cirusi si stratusi pe cer, simtindu-ma foarte inteligenta si informata. Dar cand a dat-o cu Akira, explicandu-mi pe “cinci” pagini cat de obsedat era el de prostituate in tinerete, in felul ala telegrafic si pur verbal (vreau imagini, nu simple cuvinte), cam sunand a gol si-a tinichea, deja ma cam plictisise. Iar tanti Virginie nu-mi place deloc, da’ deloc. Inca.
  Oricum, nu o las, pentru ca e faina partea aia despre Howard. Sper sa se lumineze pe parcurs si sa merite timpul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu