Nebula Awards 2009

Aseara, in cadrul unei ceremonii la Los Angeles, au fost decernate premiile Nebula 2009. Castigatorii sunt :

 • Cel mai bun roman

Ursula K. Le Guin – Powers (Annals of the Western Shore) – Harcourt, Sep07  – Este vorba de cel de-al treilea roman YA din seria Annals of the Western Shore.

powers

Starred Review. Grade 7 Up—Gavir, a 14-year-old slave in a noble household in Etra, one of the city-states in Le Guin’s vividly imagined country, the Western Shore, is troubled by visions that may or may not foretell future events. Kidnapped in early childhood from the northern Marshes, set apart by his darker skin and hooked nose, endowed with a prodigious memory, Gavir is educated to become the scholar who will teach the family’s children and their slaves. Protected by his elder sister, Gavir accepts his lot, unable to imagine any other life. Trusting his masters implicitly, he is blind to the danger that enslavement poses to his beautiful sister. When she is raped and killed by the second son of the household, Gavir walks away from the city, crazed with grief. He continues to walk for three years, passing through a wild forest into the Marshlands where he was born. He meets a variety of people along the way, some protective, some threatening, each one contributing to his quest to discover who he is and where he belongs. Hunted by an old enemy from Etra, Gavir returns to the forest to rescue a small girl he met there. In a thrilling escape sequence, he carries her to freedom. He finds a home with Orrec, Gry, and Memer, heroes of Gifts (2004) and Voices (2006, both Harcourt).

Ceilalti nominalizati au fost :

Little Brother – Cory Doctorow
Cauldron – Jack McDevitt
Brasyl – Ian McDonald
Making Money – Terry Pratchett
Superpowers – David J. Schwartz

 • Nuvela

The Spacetime Pool” – Catherine Asaro (Analog, Mar`08)

 • Nuveleta

Pride and Prometheus” – John Kessel (F&SF, Ian`08)

 • Povestire

Trophy Wives” – Nina Kiriki Hoffman (Fellowship Fantastic, ed. Greenberg and Hughes, Daw Jan08)

 • Scenariu

“WALL-E” Screenplay by Andrew Stanton, Jim Reardon, Original story by Andrew Stanton, Pete Docter (Walt Disney June 2008)

Au mai fost acordate si o serie de premii anuntate cu ceva timp inainte:

Damon Knight Memorial Grand Master Award: Harry Harrison
SFWA Author Emerita: MJ Engh
Bradbury Award: Joss Whedon
SFWA Service Award: Victoria Strauss
Solstice Award: Kate Wilhelm, Martin H Greenberg, AJ Budrys

20 Comments

 1. Cam “conservatoare” alegerile la primele doua categorii…

 2. Tot bunicuta,tot ai nostrii{oldboys}!!

 3. @bebe – pai daca bunicuta-i cea mai tare…

 4. Gaina batrina…face sf-ul bun!

 5. daca alegeau Lavinia dintre romanele senioarei, as fi inteles. asa, cu un YA… cam dezamagitor.

 6. A, si “Trophy Wives” e gratis? Fain asa. Am shutit linkul de la voi, just so you know 😉

  @hnu – am avut si eu o stangere de inima cand am vazut prezentarea de la “Powers”. Eu tineam cu Pratchett (mai degraba din simpatie pt el, “Making Money” nu mi-a placut chiar asa de mult).

 7. Pai si eu l-am gasit, deci e binevenita preluarea 😉 Vreau sa le printez, ca la pc momentan nu am tragere de inima sa le lecturez..

  Eu sincer sunt un pic uimit de faptul ca la Nebula a castigat un YA, de asta am si subliniat. Oricat de buna ar fi cartea, totusi inclin sa cred ca si McDonald a facut treaba buna cu Brasyl.

  Dar cum spuneam, daca merge pe acelasi schelet ca si la Necroville probabil nu mai este chiar ceva fresh si uluitor…

 8. Eu am cautat in graba ieri versiunile free si am sarit peste Penguin, nu m-am gandit ca-s asa de generosi.

  Mi-e mai ciuda ca a aparut un reader gratis cu tot ce s-a nominalizat la Hugo si ca se da doar la cei care s-au inscris sa voteze. Ii urasc 🙂

  M-am mirat si eu de alegerea de la Nebula, dar trebuie citita cartea. Poate a fost pusa la YA din motive nebuloase sau poate ca-i de-aia pt 9-99 ani.

 9. Mihai-Dan Pavelescu

  @HNU, @bebe: JP Kelly are un articol interesant despre asta http://www.asimovs.com/_issue_0904_05/onthenet.shtml

 10. Foarte interesant articolul, multe semne de intrebare.
  In opinia mea, dupa 2000 Nebula a mers tot anapoda, iar Hugo a avut si el partea lui de ‘ciudatenii’.
  Consider ca momentan Locus tine steagul sus, iar lista lor de ‘recommended readings’ mi se pare cea mai echilibrata si cu categoriile cele mai clare.
  BTW, LeGuin este nominalizata la premiul Locus, categoria roman Fantasy, insa cu ‘Lavinia’.

 11. Da, am citit si eu. Sunt o serie de fapte care a trebui sa-i puna pe cei din afara pe ganduri…Bine, si noua ne da de gandit, doar ca noi ne facem datoria si-i citim pe toti: tanar, batran, roman, strain 😀

  Si ar mai trebui amintit ca trei din finalistele la categoria Hugo de anul acesta, The Graveyard Book de Neil Gaiman, Little Brother de Cory Doctorow si Zoe’s Tale de John Scalzi sunt in topul YA de la Locus. Prin urmare cred ca topurile de la Locus sunt cele mai bine puse la punct. Si chiar daca la sectiunea antologilor am anumite indoieli imi mentin parerea .

 12. @mdp: thanks for pointing. 🙂 excelent articol! si, dupa parerea mea umila, cit se poate de adevarat.

 13. Poate ca aia care aveau atunci 30 si acum au… sint in continuare cei mai buni!Cit despre cantitatea de femei pe metru patrat publicate…totusi… o femeie a luat Nebula![sau se lucreaza la kg.?}

 14. Mihai-Dan Pavelescu

  @aspoiu, kyodnb: Corect pentru Locus. SFWA ma dezamageste din anii 1980, cind s-a “institutionalizat”.
  @hnu, bebe: Problema este ca nici unul dintre scriitorii young and-oh-so-very-gifted n-a reusit un breakthrough la categoria roman.

 15. @mdp: asta e o opinie subiectiva, imho. eu cred ca aceeasi generatie de “oh-so-gifted” people a dat pina acum cel putin o jumatate de duzina de romane remarcabile. pina la urma, it’s a matter of taste.

 16. Mihai-Dan Pavelescu

  @hnu: Te pretuiesc pentru ca cunosti valoarea opiniilor subiective 😉 Nu-mi este clar la care generatie de “oh-so-gifted” people te referi; eu vorbeam despre cea din articolul lui JPK (care ii amintea pe Benjamin Rosenbaum, David Moles si Yoon Ha Lee), asadar scriitori trecuti de 30 de ani care n-au “comis” romane despre care sa se vorbeasca noaptea in soapta in jurul focului.

 17. @mdp: jay lake? cory doctorow? ekaterina sedia? david louis edelman? daniel abraham? want me to go on? 🙂 e vorba de aceeasi generatie (eu i-as spune mai degraba promotie) cu a lui rosenbaum si moles. autori care-au debutat cu povesti prin zine de genul strange horizons, au trecut la asimov’s sau f&sf si apoi au explodat in lumea editoriala. e mult, mult potential acolo, cel putin la fel de mult ca-n vremea lui silverberg & leguin & al. doar ca-i altfel de potential. pina la urma, poate ca-i vorba intr-adevar de “generation gap”. sau poate ca si intre ceea ce te misca pe tine si ceea ce ma misca pe mine e un pic de generation gap. ceea ce nu-i rau. ca doar… il faut de tout pour faire un monde. 🙂

 18. Mihai-Dan Pavelescu

  @hnu: Cuvintul-cheie este “potential”, ca in “muntii nostri aur poarta”… Ca ar fi “altfel” de potential… hmmm… Anyhow, closed thread for me; altadata, la o bere.

 19. @mdp: mda, generation gap all the way and back 🙂

 20. Hmm, am citit prezentarea la Powers, dar nu stiu parca nu ma inghesuie sa o caut. De altfel imi tot aduce aminte ca prin anii ’90 am inceput de vreo trei ori “Mana stanga a intunericului” si tot n-am reusit sa o termin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu