Tritonic = scandal, again…

Hmm, chiar ma gandeam cat o sa dureze pina la o noua gafa, marca Tritonic…

De data asta “eroul” este Andrei Ruse, proaspatul autor al romanului “Soni”, intens promovat in mediul virtual, insa nu de editura ci de catre scriitor. Se pare tanarul debutant in ale romanului este suparat pe faptul ca la Tritonic se vorbeste o limba romana precara care si-a facut loc si in cartea lui (si in multe alte carti), iar in comunicare sensul cuvitelor este deturnat (se pare ca la editura Marti inseamna Joi de ex). Povestea este cam aceeasi: carte cu o gramada de greseli, termene incalcate, bani ioc, promovare ioc, respect ioc. Inca o victima pe lista. Situatia a escaladat insa foarte rapid si se pare ca “avocati”, acest cuvint blestemat, a fost mentionat de ambele parti. Desi Ruse este departe de a fi unul dintre preferatii mei in materie de atitudine (este unul din cei care fac urat la critica publica, sau “se amuza” la parerile celor care nu le-a placut opera), sint convins ca a adunat destule  dezamagiri pina la inflamarea de fata.

DAR, domnul Ruse uita ca a lucrat la Tritonic si a facut si el ceva victime, unele chiar notorii intre cartile aparute cu ceva vreme in urma. Ba chiar a avut si ceva atitudini “hribistice” la adresa unora care si-au luat jucariile si au plecat din editura. Uita si de mladioasele limbi plimbate peste “obrajii” sefului, atunci cand interesul o cerea…

Totusi Andrei Ruse nu ar trebui sa fie asa de suparat. In fond si la urma urmei, Tritonic la adus in compania selecta a altor scriitori neplatiti, precum Marian Coman, Costi Gurgu, sau Mitoceanu, si cati or mai fi…

In alta ordine de idei, bossul Tritonic a fost intr-un glorios turneu de promovare, turneu declansat, se pare, tot la auzul magicului “avocat”. Intre timp drepturile/titlurile achizitionate de Michael Haulica cu ceva vreme in urma si nepuplicate inca au inceput sa expire… Poate se va gasi o alta editura interesata.

Update 1: Oana zice ca nu-i adevarat ce am scris eu, ci ca turneul a fost de placere. Si mai zice ca se intelege bine cu Bogdan Hrib si ca nu-l pupa niciunde.  Asa sa fie.

Update 2: Si mai zice Oana ca sint curat nesimtit. Aceasta remarca, venind de la ea, ma flateaza (pardon, era sa zic “ma flatuleaza”). Multumesc. In definitiv, cine se aseamana, se aduna (uneori in turnee).

46 Comments

 1. spune-mi, te rog, numele victimelor mele si exemplele concrete cand am dat limbi sefului meu.

  inteleg ca nu ma agreezi prea tare, insa nu-mi pune mie in carca lucruri pe care nu le-am facut. cat despre greseli, facem toti destule.

  cat am lucrat la editura Tritonic am cautat cat am putut de mult sa-mi fac treaba cum trebuie si sa-mi apar oamenii pe care ii angajasem atunci, de multe ori din pacate primeam informatii false chiar din interior.

  tot de multe ori am preferat sa fac pe “raul” sau pe “nesimtitul” cu oameni cu care nu am nimic de impartit, tot ca sa-mi apar colegii. oricine ar fi facut acelasi lucru in locul meu.

  dar intr-un autor nu am lovit niciodata, sunt inainte de toate un autor! sper sa nu am amnezie, dar cat eu am lucrat acolo m-am abtinut de la comentarii publice si de la unii autori care n-ar merita sa fie publicati nicaieri.

  iti multumesc oricum ca ai preluat informatia, indiferent de parerile tale despre mine.

 2. ps. daca te referi la cazul Lorena Lupu, am intrat in “conflict” cu acea persoana dupa ce am lucrat la Tritonic, nu o agreez pentru ca nu o consider sincer foarte sanatoasa mental, as vrea sa-mi schimb parerea asta oricand si sper sa ma ajute in loc sa ma jigneasca pe unde ma prinde, eu am incheiat demult orice socoteli cu ea.

 3. 1. Malazan, Ash…
  2. In perioada lansarii ai dat din coada destul… nu vreau sa umblu dupa citate acum.
  3. Nu am treaba cu Lorena sau cu “suferintele” ei, insa atitudinea ta a fost de cacao; se puteau gasi metode simple de finalizare a relatiei, schimbul de replici nu a facut decat sa creeze “noroi”.

  Informatia este despre Tritonic, nu despre tine sau cartea ta…
  Insa, asteptam cu interes romanul SF la care te gandeai mai de mult 🙂

 4. vreau sa spun doar atat: de multe ori cand vine o carte la redactat, oricat de bine intentionat ar fi redactorul sau chiar redactorul sef, cand ti se spune ca in doua ore trebuie ajunga in tipar, nu ai ce sa faci.

  mi-am exprimat clar dorinta de a nu trimite Ash in tipar (si stiu si ce a patit Sorin cu Malazan), imi amintesc bine asta. mai mult nu a depins de mine. si nu e vorba numai de Ash. iti pot da inca cel putin 10 titluri unde nu am fost lasat nici eu sau alti redactori sa le redactam. evident, ca apoi noroiul se arunca spre noi, nu spre cei care au decis daca acea carte trebuie sau nu sa intre in tipar.

  Ash este o carte care trebuia trimisa la retradus, eu am facut tot ce mi-a stat in putinta, zi si noapte (4 la rand) sa scot ce-am putut, stiind ca nu am cale de intoarcere.

  principiul la multe edituri este: cartea asta trebuie sa ajunga in tipar ieri. si nu ma refer la mine, sunt multi redactori care iti pot confirma aceste probleme grave. Tritonic este una din aceste edituri, eu am tacut mult timp nu ca sa ling pe cineva, ci pentru ca am crezut ca lucrurile se pot schimba. acum insa m-am convins a n-a oara cu cine am de-a face.

  cu asta am incheiat, sunt multe probleme unde poti analiza unde e vina mea, ca angajat, si unde e vina altora. am si eu partile mele si mi le asum. la Ash am gresit traducatorul (eu l-am ales…) si traducatorul fata de mine pentru ca nu mi-a spus ca nu e in stare sa o traduca. dincolo de asta, o respect pe Andra Rotatu pentru multe, a facut o gafa. am cerut penalizarea ei, am cerut retraducerea cartii… doar penalizarea a fost masura luata, eu insa n-am avut niciodata puterea de a decide ce intra in tipar sau nu.

  pe Sorin Staicu nu vreau sa-l implic, pentru ca nu e treaba mea. el a avut carti de peste 500 de pagini de redactat intr-o noapte. in afara de a-l ruga sa nu demisioneze cand de multe ori a vrut s-o faca (pentru ca la fel, credeam ca in timp, putem schimba politica asta) si sa-i dau drumul acasa sa faca tot ce poate… n-am putut.

  cu asta am incheiat si iti respect opiniile. 🙂

 5. Multumesc Andrei.
  Opiniile tale confirma cele scrise de mine despre managementul editurii Tritonic in acest articol (undeva spre sfarsit).
  http://cititorsf.wordpress.com/2008/12/08/valeu-iar-moare-sefeul/

 6. Se ascut sabiile,oare miroase a razboi?uneori adevarul doare,dar piine trebuie sa mincam in fiecare zi!pina cind minciuna ne va indurera? unele lucruri nicicind nu ar trebui spuse dar musai sa fie date cartile pe fata!

 7. Aspoiu ce iti place sa te bagi in scandal…

 8. “In alta ordine de idei, bossul Tritonic a fost intr-un glorios turneu de promovare, turneu declansat, se pare, tot la auzul magicului “avocat”. ” What? Stai o clipa. Turneul asta magic, asa cum ii spui tu, a fost organizat de Crina pentru mine si Bogdan. Am fost invitatii ei amandoi. Si nici Crina, nici eu, n-am pomenit de vreun “avocat”. Bogdan putea sa refuze frumos. Si n-am luat nici un avocat cu noi ca sa ne amenintam. Ce ai cu Andrei e treaba ta, dar nu baga fitile inexistente care ma vizeaza direct. Daca Horia a vazut vineri dimineata vreun avocat, la micul dejun, ar trebui sa te informeze si pe tine, dar nu cred ca l-a vazut. Decat daca unul dintre cei doi Sorin nu si-au schimbat meseria intre timp.

 9. Am taiat. Merci de precizare.

 10. Iar eu m-am inflamat. Deja ma scoateti din sarite cu anumite lucruri. De unde le stiti voi atat de bine pe toate? Din momentul asta cred ca legaturile noastre si asa precare se rup definitiv

 11. @ Andrei Ruse: “Ash” este “Cartea lui Ash”, vol.1? O am, dar inca n-am citit-o. E mai bine sa nici nu incerc? 🙂

 12. – Eu nu sunt violent, zise Gigi către privitori, în timp ce fractura expert, dintr-o lovitură de pumn, maxilarul lui Jean, care tocmai trecea pe acolo. Eu vreau să mă înţeleg bine cu Jean, să mor io de nu, da el nuş ce are cu mine, cred că e dement şi tot sare la bătaie, completă el în timp ce îi înfigea numitului Jean o directă în burtă.
  Jean îşi reveni din uluire, îşi adună dinţii de pe jos, apoi îi trânti şi el un pumn în nas lui Gigi şi i-l storci ca pe o roşie.
  – Auuuu, criminaluleeeee, de ce dai măăăăă, când eu voiam să mă împac cu tineeeee!!!!!!!!!!! N-ai auzit că vreau să mă împac cu tine idiotu dreacuuuuu?!!!!!urlă Gigi stropind cu scuipat şi sânge.

  Andrei Ruse, dacă mai treci pe aici, Gigi ăla îţi cam seamănă. Adică întâi zici că tu nu te-ai luat de scriitori, apoi insulţi public o colegă de generaţie, scriitoare, zicând că după părerea ta persoana nu e întreagă la cap şi, după ce ai jignit-o, o pofteşti să îţi demonstreze că nu e aşa. Iar dacă în mod îndreptăţit ea ţi-ar riposta cu aceeaşi măsură ca şi tine, ai zice: păi vedeţi? v-am zis eu!
  Mi se pare nedelicat să recurgi la calificative care frizează calomnia şi încă legat de o persoană care nu este prezentă în discuţie şi care nu te-a atacat în acest moment. Asta arată mai degrabă ceva despre tine decât despre ea.

  Altfel, legat de subiectul mai general al condiţiei tinerilor autori în România – că asta este de fapt problema – nu pot decât să repet ce am zis şi la tine pe blog: uniţi-vă şi apăraţi-vă drepturile! Dar dacă începem cu d-astea, că ăla e nu ştiu cum şi ăla nu are ce căuta în clubul nostru distins, degeaba…

 13. @vero
  Ba poţi citi Ash, dacă vrei să vezi cum poate o carte să devină efectiv de necitit, ca urmare a unei… eu nu pot numi chestia aia traducere, că şi dacă traduceai cu funcţia de traducere a Google şi tot ieşea mai clar.
  (Bine, mie Ash mi se pare oricum o carte proastă aşa cum a scris-o autoarea dar asta e o percepţie subiectivă. Traducerea este, însă, obiectiv vorbind, jalnică).

 14. Corect! Lorena Lupu a dat o mare dovadă de lipsă de sănătate mentală, acceptând să trimită articole gratuite pentru Rocultura – pe atunci a lui Andrei Ruse -, promovând site-ul respectiv şi trimiţându-le materialele cu o punctualitate de-a dreptul aberantă, şi fiind singura care îşi respecta termenele de predare. Regretă acest puseu de nebunie, – şi se angajează solemn să nu îl repete niciodată.

  În rest, domnule Ruse, aş aprecia dacă v-aţi susţine enunţurile cu argumente sau dovezi. Deocamdată, nu cred că aveţi calificarea pentru a-mi întocmi un diagnostic – de orice natură ar fi acela. Iar dacă Tritonicul va porni vreodată un litigiu împotriva dumneavoastră, va fi mai mult decât fericită să depună mărturie pentru editura ai cărei reprezentanţi nu au insultat-o niciodată în mod public, aşa cum aţi făcut dumneavoastră un om care vă servea gratuit şi dezinteresat.

 15. Marturie ca ce ?! Despre ce? 😐

 16. Calomnie, nu? În fond, junele autor a făcut nenumărate afirmaţii pe care nu le poate demonstra.

  Eu chiar nu intenţionam să intervin în această problemă, pentru că m-am detaşat de mult atât de o parte, cât şi de cealaltă; dar când am descoperit evaluările psihologice fără autoritate ale domnului Ruse, pe această pagină, am ajuns la concluzia că junele persistă în obiceiul de a face afirmaţii deplasate şi nelalocul lor, şi că ar merita o astfel de lecţie din partea editurii. Şi de aceea aş susţine Tritonic-ul.

  Şi în fond, care e acuzaţia lui la adresa editurii? că nu a ieşit cartea din tipografie marţi, ci joi? Într-o tipografie din România? Hai să fim serioşi! Nici o altă editură – şi am tradus pentru vreo şapte! – nu ar admite asemenea pretenţii de la un autor. Mai ales un debutant.

 17. cristina ispas cred ca o cheama pe doamna/domnisoara care a ‘tradus’ elantris (care altminteri e o carte foarte misto). diferenta a fost ca eu am avut timp sa corectez cartea comparand pagina cu pagina cu originalul… si nu, nu e tocmai distractiv 😛 mai ales cand remarci ca din traducere lipsesc 2 pagini intregi… intamplator alea in care se explica tot schepsisul cartii.

 18. Draga Lorena, se pare ca la faza asta ti-ai tras niste ochelari de cal convenabili si vezi numai ce vrei sa vezi…
  Cred ca intr-o viata anterioara ati fost suflete pereche, poate chiar iubiti 😀 .

 19. @Jen, Oare paginilea alea lipsa iti pot altera perceptia incat sa o vezi ca o carte slaba?! Vorbesc de cazul meu 😀

 20. Nu, Aspoiule, ţi-am explicat că văd lucrurile cu o mare detaşare. Au trecut doi ani de la experienţa cu Tritonic, şi unul de la experienţa cu Rocultura – şi am avut timp să mă desprind de ambele.

  Experienţa cu Tritonic a fost şi dulce, şi amară, dar partea amară s-a consumat între patru ochi, aşa cum e elegant. Dar dacă e să trag o concluzie obiectivă, aceasta e editura care mi-a publicat primele două cărţi, şi – de bine, de rău – mi-a recompensat toate serviciile. Că alţii mi le recompensează mai bine – şi mai prompt? Fiecare cum poate – dar important e că au făcut-o.

  Experienţa Rocultura a fost cel mai umilitor episod cu care mi-a fost dat să mă confrunt. Am oferit muncă benevolă şi de calitate – am fost recompensată printr-un mare prejudiciu de imagine. Cea mai recentă insultă e aceasta de mai sus, pe propriul tău blog. Şi de ce am primit aceste insulte?

  Ca şi în cazul editurii care, în concepţia debutantului Ruse, e vinovată pentru problemele tipografiei, eu mă făcusem vinovată de rugămintea – adresată unui comentator – de a-şi susţine părerea prin argumente, dat fiind că se afla pe un site cultural, nu pe un maidan. Mi se părea că această cerere era normală pentru statutul şi ţinuta unui site cultural.
  Bineînţeles că atitudinea stimabilului administrator Ruse mi-a confirmat că aşteptările mele erau eronate – şi în viziunea domniei-sale, nu există diferenţe de comunicare între un site cultural şi un maidan.

  Şi un alt lucru pe care nu îl înţeleg: pe când colaboram la Rocultura, citeam că munca de corector este îndeplinită de Cosmin Dragomir. De ce blamul junelui cade asupra Mirelei Neculcea, dacă nu e cu supărare că întreb?

 21. kyo, pai am tradus eu paginile alea, n-a aparut fara 😛 si dupa ce am dat eu o tura pe ea a mers la un alt redactor, deci sper ca n-au scapat multe tampenii in varianta finala.

  nu stiu de ce nu ti-a placut cartea… e scrisa simplut, n-are tipul cine stie ce stil, dar sistemul de magie mi s-a parut foarte tare, si problemele de religie idem (mai ales avand in vedere ca tipul e mormon).

 22. aaa, eu intelesesem altceva :D.pai nu neaparat am urat-o 🙂 doar ca nu nu mi s-au parut multe lucruri cu adevarat noi.

  si in plus am ramas mai impresionat de unele romane fantasy scrise de romani, citite in preajma, unde cu adevarat observi modul original de abordare si folosirea din plin a imaginatiei. 😉

 23. @aspoiu
  Schimbă-ţi, omule, avatarul, că mi-a provocat coşmaruri toată noaptea şi acu mă gândesc dacă nu e cazul să fac psihoterapie! Deja aici nu mai e vorba de estetica urâtului, ci de inestetica hidosului.
  Sau ăla e alter-egoul tău când “cauţi scandal”, ca să citez din clasici?

 24. @jewel: nope, ala e aspoiu insusi, iar bani de operatii estetice n-are. si mai e si negru in cerul gurii! asa ca… get used to it. 🙂

 25. @aspoiu: precum a spus si oana, depun marturie ca la micul dejun n-au fost nici un fel de avocati. si o fi avind hrib pacatele lui, da’ nici o amenintare cu avocati n-o sa il determine sa se urneasca din bucuresti… mai ales pe o vreme cum a fost!

 26. @kyo: Si mie mi-a placut “Elantris”. Intr-adevar nu este cea mai buna lucrare fantasy, dar sistemul de magie este logic si interesant. Stilul este simplu dar placut.
  Astept sa-mi soseasca cat de curand “The Hero of Ages” si apoi voi citi si seria sa “Mistborn”. Si sunt foarte curios sa vad cum termina Sanderson “The Wheel of Time” 🙂

 27. Eu nici nu am inceput seria, asa ca de ce sa mint, nu sunt curios 😀
  Oricum o sa-ti urmaresc cu interes recenziile sa vedem daca a evoluat de la placut la impresionant, sau tot bate pasul pe loc 😀

 28. @horia: “ala e aspoiu insusi, iar bani de operatii estetice n-are”
  Pai hai sa punem mana de la mana sa-i cumparam macar o masca, saracu’ de el!

 29. @Vero, sau sa-l izolam intr-un loc “caldut”, ca de la atata frig si complexare de felu cum arata, vedem cum a ajuns sa se manifeste 😀 “frustratul“!

 30. L-am schimbat.
  Intentia mea a fost sa sperii dusmanii…
  Scuze. 😀

  @Ursu: tre’ sa recunosc ca informatia/zvonul nu a putut fi verificat/a (d-aia am zis “se pare”). Si dateaza de pe vremea cand Oana se plangea pe blogul personal ca ce i-a facut si dres editura minunatei ei carti/serii/ciclu etc. Am pus update-urile cu info direct de la sursa. …Si asa au trait fericiti pina la sfarsitul seriei de 9/10 romane/volume. Amin.

 31. Dupa ce am dormit FOARTE bine azi noapte, cred ca acest post a fost oarecum o greseala, chiar daca intr-un fel imi confirma ce am scris in urma cu ceva vreme in “Valeu, iar moare Sefeul!”.
  Adica cred ca toata lumea e satula de subiectul “Tritonic” pina peste cap, iar Andrei si Lorena nu aveau nevoie de inca un teren de paruiala… Sau aveau, dar asta e problema lor.
  Despre alte personaje “fentezy”… tot asa.

 32. aspoiu: să citez din mine însămi, încă o dată?
  uite că citez:

  “Eu chiar nu intenţionam să intervin în această problemă, pentru că m-am detaşat de mult atât de o parte, cât şi de cealaltă” etc. etc.

  Dar nici nu te poţi aştepta din partea mea să stau ca un mieluşel şi să mă las jignită, nu?

  —–

  Să ne amintim că nici cu prima ocazie nu am început sporturile cu nămol decât DUPĂ ce s-a publicat ditamai povestea denigratoare pe site-ul literar pe care îl slujisem pro bono?

  —–

  Nu pot decât să îţi cer scuze dacă ceea ce am scris pe pagina ta te-a deranjat – deşi nu am folosit nici un termen insultător la adresa nimănui – şi poate ar trebui să îţi revizuieşti şi tu părerea “că văd lucrurile cu ochelari de cal.” Obiectiv vorbind: vreau să văd editura care o să vrea să publice un autor căruia i se va duce vestea în lung şi în lat că are obiceiul să-şi “ceară cartea înapoi” la câteva luni după semnarea contractului 😀

 33. Mai, omule, eu nu m-am plans niciunde ca editura mi-a facut ceva, tot voi v-ati plans, daca imi aduc eu bine aminte, acum vrei sa ma citez pe mine, acolo unde spun ca e normal sa le scape si lor greseli, si acolo unde spun ca nu dau vina pe editura si imi asum? Daca ai o problema cu Tritonicul, du-te si te cearta cu ei, nu ma baga pe mine in rahaturile pe care le creezi. Cred ca ma confunzi. Cand o sa vreau sa ma plang, o sa ma plang direct la editura, nu pe blog, nu la voi si nici in alta parte. De acum in colo vreau sa-ti iasa din minte numele meu si sa nu ma mai legi pe mine de ce ti se nazare tie. Ciao!

 34. Bai, si io care chiar speram ca ai rupt legaturile definitiv 😀
  Da, sa stergi posturile care nu-ti convin este o politica foarte inteligenta. O sa ramai cu blogul gol cind o sa vrei sa le stergi pe alea “de prietenie”, e doar o chestiune de timp.
  Si poate imi spui si mie cand iti apare volumul doi, ala in “stare perfecta si fara nicio greseala”… Oops! Am uitat ca ai rupt legaturile…

 35. bueeeey, iar avataru’ ăsta?

 36. 1 N-as fi intrat aici daca nu mi-ar fi spus cineva ca iar ma pomenesti.
  2 N-am sa-ti dau tie nici o explicatie, nici nu-mi editezi, nici nu ma platesti si nici altceva. Atata vreau, sa nu ma mai pomenesti. Si ambii vom trai fericiti.

 37. Sint convins ca esti fericita si vei fi in continuare, cu duhul e un pic mai greu…
  Sa-ti editez??!!! Stai sa scuip in san!

 38. Pingback: Salată de linkuri « Ugly Bad Bear’s Blog

 39. Oki.. unde se schimba avatarul, sau cum se face (pt mine vreau asta, se subintelege 😛 )

 40. pai trebuie sa ai blog pe wordpress, si apoi il poti schimba din profil..dar daca nu ai blog, primesti la noi o imagine aleatorie, care nu se schimba daca folosesti acelasi nick…

 41. thesilverchurch

  lorena iar citesti asa cum scrii? pe rocultura citeai ca eu sunt redactorul acelei carti nu corector.

 42. thesilverchurch: si cat de agramat trebuie sa fii ca redactor, sa lasi in urma o gramada de greseli?

 43. Pingback: Autori, redactori, corectori « La Nouvelle Sappho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu