News flash…

concatenation1

The review of science fact and science fiction, a fost in trecut (1987-1997) ziarul (fituica poate, cel putin la inceput) distribuita anual atat la Conventia Nationala din UK cat si la cea Europeana.

Munca celor de la Concatenation a fost recompensata in 1994 cu premiului Eurocon Science Fiction Award for ‘Best Fanzine‘, in 1997 cu Eurocon Award for ‘Best SF Promoter‘ din Comunitatea Europeana de Science Fiction, iar in 2004 au primit distinctia ‘Honorary’ Eurocon Award‘ din partea Societatii Europene de SF.

Update-urile site-ului apar de trei ori pe an si cuprind stiri legate de filme, carti, premii si noutati sc-fi dar si informatii stiintifice. Au si o rubrica separata unde se poate vedea cine a mai trecut pragul dincolo, si printre numele aflate la momentul de fata l-am gasit si pe celebrul oriunde in alta parte, nu mai la el in tara nu, George Palade. Biologist iesean!! mutat dupa razboi in SUA unde si-a si castigat faima in domeniul cercetarii celulare.

Am aflat ca Neil Gaiman a fost ales ca find cel mai popular scriitor sf in China pe 2008. Si m-am ingrozit cand am vazut cate intrari (134 de lucrari de la 95 de scriitori) au fost la premiul Karel Capek [1890-1938] al cehilor, considerat a fi inventatorul cuvantului “robot”.  Si mi-a revenit inima la loc cand am aflat ca premiul se ofera tinerilor sperante, dupa un schelet al premiilor Hugo, la care se pot inscrie doar scrierile relativ de mica intindere cum ar fi nuvelele si nuveletele. De Cornelia Funke castigatoarea a premiului pentru “Cel mai bun Roman Fantastic German“, cu “Tintentod“, parca  am mai auzit pe undeva, dar surpriza cea mai mare a  venit de la “Cea mai buna traducere a anului” trecut in Germania, “Harry Potter and the Deathly Hallows” de binecunoscuta Joanne K. Rowling.

Avem si un top al celor mai bune carti sf din 2008 in viziunea editorilor site-ului si anume:

IncadescenceGreg Egan. Hard sf.
House of SunsAlastair Reynolds. Space opera.
SwiftlyAdam Roberts. O continuare sf la Gulliver’s Travels. – coperta nominalizata cum am vazut mai jos la BSFA

Pe partea de fantasy :
The Kingdom Beyond the WavesStephen Hunt. Science fantasy.
The Steel Remains Richard Morgan.

Cel mai bun debut a fost considerat a fi :
Martin Martin’s on the Other SideMark Wernham.

Cele mai bune filme din 2008:
Batman: Dark Knight
Dante 1. – un horror spatial francez ?
The Day The Earth Stood Still. – plus motivatia pentru care a fost ales sa faca parte din aceasta scurta lista.
Hellboy II: The Golden Army.
Iron Man
Schrodinger’s Girl – probabil in legatura cu pisica
Sleep Dealer – un film cyberpunk mexican – aviz amatorilor!
Time Crimes

Se pare ca se mai intampla si la ei, revista franceza de fantasy si sci-fi Khimaira [Chimera] a inchis portile si se urmareste,  in viitor, o eventuala varianta online.

M-am lovit si de informatii despre vizita lui Jeff si Ann VanderMeer in Romania si despre antologia New Weird tradusa la Millennium Press.

Am mai gasit o stire interesanta despre modul in care privesc diferitele popoare nanotehnologia. Se pare ca cele in care religiozitatea este mai ridicata, Italia si Irlanda sunt mai reticente in ceea ce priveste aplicarea noii tehnologii, pe cand Olanda si Belgia, slab cotate din punctual de vedere al religiei sunt mai deschise pentru a promova si implementa noua tehnologie. De curand fanaticii religiosi din Romania au facut un pic de show si pe la stirile noastre privitoare la aparitia pasapoartelor biometrice, enoriasii dar si unele feţe bisericesti tematori ca le va fi furat harul sfant.

Si lista  continua aici.ionhobana

***

Ieri, conform Evenimentului de Iasi, a fost ziua maestrului  Ion Hobana ce  si-a sărbătorit împlinirea a 78 de ani în orasul care i-a marcat întreaga existenta, după cum afirmă domnia sa, de de fiecare dată cînd revine la Bîrlad. Scriitorul a fost invitat  sa-si prezinte  volumul “Enigme pe cerul istoriei”, reeditat pentru a treia oara in 2008. Primele aparitii au fost în 1993 si 1995, cartea avand un mare succes în rindul iubitorilor acestui gen. Ultima editie este cu mult îmbogatita, continand elemente de noutate privind fenomenul aparitiei extraterestrilor, ilustratii si o bogată bibliografie.

Ii uram si noi  pe aceasta cale un “La multi ani” intarziat! Care sunteti prieteni si inca nu l-ati sunat eu zic sa va grabiti.

2 Comments

  1. Leapsa leapsa, dar noi nu suntem scriitori…unii..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu