News Flash…

Ieri dimineata cind am vazut stirea ma gindeam s-o mai lipesc cu alta noutatea dar din moment ce nu a mai aparut nimic interesant, si au luat si altii atitudine, then here I go, too .

Valva mare duminica pe bloguri din pricina anuntului ca Studiourile Columbia au castigat drepturile de filmare ale cartii lui Isaac Asimov, “The foundation” ( pe care by the way nu am citit-o – desi am niste volume pe casa, insa un amic al unui coleg, venit acum citiva ani in vizita la camin, entuziasmat la maxim de roman mi-a povestit cat de detaliat a putut el care e “miscarea” si am ajuns la concluzia ca nu e pe gustul meu).

Dar sa revenim. Directorul fimului a fost numit Roland Emmerich, alaturi de un vechi partener de munca, Michael Wimer. Emerich este “vinovat” pentru succese ca Independence Day, The Day After Tomorrow ( desi se pare ca nu a fost chiar asa de bine primit) Stargate, Godzilla si recentul “slabut” 10,000 BC.  In ciuda unor lovituri de box office cu unele din filmele sale, circotasii au adus in discutie ca nu este o alegere prea fericita, din moment ce majoritatea filmelor regizate de el stau bine la capitolul efecte speciale si sunt foarte subtiri in ceea ce priveste dezvoltarea unei povesti relativ complexe.

Se pare si ca acelasi Emmerich este asociat tot pe Imdb cu un remake in 2010 al filmului din 1966, Fantastic Voyage. Filmul a fost scris de scriitorul Jerome Bixby (“It’s a GOOD Life”) si apoi preluat  si nuvelizat de Isaac Asimov ( creditat deseori cu ideea filmului, deoarece romanul a aparut inainte de turnarea filmului ).

“Fundatia” a fost publicata ca o serie de opt povestiri scurte in revista “Astounding Magazine” incepand cu anul 1942, fiind o saga complexa despre oamenii raspanditi de-a lungul galaxiei, traind sub dominatia unui Imperiu Galactic. Un psiho-istoric ce poate citi stiintific viitorul vede o cadere iminenta a imperiului si se porneste sa salveze cunostintele omenirii.

10 Comments

 1. O veste buna – “Foundation” va fi ecranizat, anulata de o veste proasta – vai mama lui regizor. Deci, per total 0.

 2. o varza o sa iasa… cum a iesit si din “I, Robot”… pacat! asta era una dintre cartile pe care nu mi le doream ecranizate.

 3. Pentru mine, “Dune” si “Fundatia” erau cele doua MARI. Foarte diferite, dar avind, amindoua anvergura. Dupa ele, eu, personal, nu am mai intilnit scrieri care sa se apropie.
  Din cite stiu eu, au existat deja doua incercari de a ecraniza “Dune” si dupa umila-mi parere, amindoua au fost esecuri.
  Speram sa nu se grabeasca cu ecranizarea Fundatiei. Ca sa iasa ceva bun ar trebui o echipa care sa aiba viziune, anvergura, curaj, si care sa fi inteles cartea, dincolo de efectele speciale si peisaje.

 4. Esti Cititor SF si n-ai citit Fundatia. Sunt f dezamagit :). Pune mana pe ea ca sigur te prinde, nu te baza pe ce ti-a povestit un amic, ca e superficial. Stiu ca ai multe altele de citit da asta e un “clasic”, fa-i un loc.
  Legat de film, nu pot decat sa sper ca nu ma va dezamagi prea tare.

 5. Pai nu prea m-a atras subiectul, si in plus ar trebui sa alerg si dupa volume un pic.

 6. o veste super buna, dar uitandu-ma la ce a realizat Emerich in domeniu, ma intristeaza putin… who knows
  speranta ramane 😀

 7. Cred ca “I,Robot” a fost cea mai buna incercare de pina acum a lui nea regizoru’ asta…

 8. Cit din profunzimea si esenta unei carti surprinde filmul? dar oricum,sa fie binevenit.

 9. O sa avem o Fundatie de o sa ne luam campii. Chiar daca am anuntat aparitia filmului, nu cred c-o sa rezist sa vad filmul, asa cum n-am rezistat sa vad “I, Robot” pana la capat. In clipa in care Will Smith a coborat in mijlocul robotilor ucigasi, l-am bagat in …… de film si l-am oprit. Era prima carte SF pe care am citit-o, odata, demult, pe la varsta de 10 ani, exceptandu-l pe Jules Verne, si nu puteam suporta bataia aia de joc.

  Asa si cu Fundatia. Mai bine o lasa asa, neecranizata.

 10. Da… chiar ma gandeam ca voi regiza eu Fundatia punandu-l pe Patrick Stewart in rolul lui Seldon.. dar nah…
  Intr-adevar, Dune si Fundatia.. mai punem Vorbitor in numele mortilor… dar sa ne limitam doar la primele doua, sunt genul de romane care cu greu pot fi ecranizate, dar sa nu uitam totusi ca filmul este o arta de sine statatoare, si reprezinta o alta viziune, de cele mai multe ori diferita de carte (vezi Cel mai iubit dintre pamanteni).
  Chiar as dori sa vad filmul… ce o sa fie, vorbim-vom dupa 😉
  Sic cogito… nu dati cu rosii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu