Antologii "proaspete" de "dincolo"!

Recent m-am tot lovit de ceva antologii aparute prin “afara” si m-am gindit sa le aduc la cunostinta, celor ce nu au auzit, sau vazut, sa fim mai precisi.

“The Exquisite Corpuscle”

Frank Wu impreuna cu Jay Lake si-au unit fortele si au editat de-a lungul a 3 ani de zile o antologie intitulata “The Exquisite Corpuscle“, publicata la Fairwood Press. Din ceea ce au afirmat editorii povestirile cuprinse in antologie sunt mai mult decat o insiruire fara vreun sens, ci dimpotriva, avem in fata o versiune literara a jocului “Telefonul fara fir”.

Totul a pornit de la un tablou realizat de Frank Wu si inminat lui Gary Shockley ce a scris o poveste inspirat de catre imaginea respectiva, pentru ca apoi textul (fara tablou) sa ajunga la Tim Pratt (nominalizat la Hugo printre altele) ce a trebuit sa construiasca un poem. Si experimentul a mers mai departe pe acelasi principiu, fiecare scriitor lucrand intr-un mediu cu totul nou fata de persoana dinainte.

Astfel s-a stabilit un lant pe trei ramuri de catre 7 oameni fiecare, la care s-a adaugat apoi Jay Lake ce a scris o poveste pentru a uni toate cele trei ramuri la un loc. O ultima imagine incheie apoi antologia. Cele 22 de persoane prezente sunt : Kenneth Brady, Alan DeNiro, Richard Doyle, Michaela Eaves, M.C.A. Hogarth , Michael J. Jasper, Jay Lake, Aurora Lemieux, Kristin Livdahl, Mary Anne Mohanraj, Tim Pratt, Bruce Holland Rogers, Benjamin Rosenbaum, Nigel Sade, Maia Sanders, Heather Shaw, Diana Sherman, Gary W. Shockley, Christina Sng, Matt Taggart, Greg van Eekhout, Frank Wu.

Mai multe detalii gasiti si aici.

“Fast Ships and Black Sails”

Fast Ships and Black Sails” editata de Jeff si Ann VanderMeer, despre care am avut ocazia sa citesc si in numarul free din Locus, a fost lansata de curind la publisher-ul Night Shade Books. Tema antologiei este pirateria asa ca iubitorii de aventuri pe mare, de vanatori de comori, intrigi, umor de buna calitate, pericole ce insotesc personajele la tot pasul, prazi din cele mai exotice si mai variate se vor delecta in mod sigur cu povestile alese de cei doi editori.

Jeff si Ann VanderMeer promit ca cei ce vor parcurge cartea de fata, dupa ce vor naviga inainte si inapoi in timp alaturi de eroi si vor fi martori la intamplarile lor originale, vor reusi sa mearga si sa vorbeasca (probabil este inclus si cursing-ul specific) intocmai ca un pirat autentic.

Dintre autorii antologiei ii putem numi pe Naomi Novik, Garth Nix, Carrie Vaughn, Dave Freer, Michael Moorcock, Eric Flint, Kage Baker, Sarah Monette, Elizabeth Bear, Steve Aylett, Conrad Williams, si lista nu se sfarseste aici.

Tinand cont ca majoritatea review-urile au fost pozitive, chiar daca nu neaparat in privinta scriitorilor mai renumiti, in mod cert avem in fata o antologie solida si bine construita asa cum ne-a invatat pana acum familia VanderMeer.

“Fast Forward 2”

Antologia “Fast Forward 2” este editata de Lou Anders, cuprinzand povestiri ale scriitorilor Paul Cornell, Kay Kenyon, Chris Nakashima-Brown, Nancy Kress, Jack Skillingstead, Cory Doctorow si Benjamin Rosenbaum, Jack McDevitt, Paul McAuley, Mike Resnick si Pat Cadigan, Ian McDonald, Kristine Kathryn Rusch, Karl Schroeder si Tobias S. Buckell, Jeff Carlson. Textele scriitorilor nu au putut fi clasificate intr-o tema anume astfel incat au fost adunate in  antologia de fata,  iesita de sub tipar la publisher-ul Pyr.

Nuvela lui Cory Doctorow si a lui Paolo Bacigalupi, in care se incearca sa se imagineze cum ar arata razboale intre civilizatiile bazate pe nano-masinarii ce se inmultesc prin replicatie proprie, aflate la ani lumina distanta unele de altele, atunci cand diferiti naniti lupta pentru a vedea care vor reusi sa converteasca primii universul intr-un urias computronium, tocmai a fost lansata sub format de drepturi Creative Commons. Iar fragmente din textele “Catherine Drewe” de Paul Cornell, cel care l-a readus pe Doctor Who in lumina reflectoarelor din nou prin textele sale, si “The Gambler” a lui Paolo Bacigalupi.

Tobias Buckell si Karl Schroeder au colaborat la “Mitigation”, un thriller sci-fi militar ce urmareste problemele geopolitiic globale si a bancilor de date genomice. “Eligible Boy“, a lui Ian McDonald, ce se reintoarce in viitorul fracturat al Indiei, despre care a vorbit in romanul nominalizat la Hugo, River of Gods, exploreaza teme ca genocidul de sexe intr-o era cu probleme demografice.

Mai multe detalii despre scriitorii prezenti si cine si de ce au apreciat antologia, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu