Bush, teroristii si thrillerele futuristice

Administratia Bush, pe linga nocivele si evidentele efecte politice, sociale si economice exercitate si resimtite in intreaga lume, a antrenat in cavalcada pentru profit (chestie care paradoxal, ne-a tarat in cea mai grozava criza economica din ulitimii zeci de ani) chiar si lumea literara. Unii au produs volume avertisment gen “Spook Country”, altii, mai inclinati catre marketing si dolarei au produs romane de proslavire a heroismului si desteptaciunii luptatorilor anti-teroristi americani. Printre cei din urma sint si cativa cunoscuti de-ai nostri, precum Ben Bova, Greg Bear sau Bruce Sterling, mai sugubeti de felul lor, care au crezut ca o sa faca bine la buzunar oarece osanale catre viitorii super luptareti anti-tero.

Pornind de la faptul ca “terorist” poate fi oricine sau orice produce teroare (chiar si intunericul sau King), prin analogie, gama de chestii anti-teroriste este foarte larga. Asadar, intreprinzatorii nostri autori (de fapt ai lor) au avut la dispozitie o recuzita impresionanta, numai buna de fi upgradata in nota SF.  Si ei si-au facut meseria cu varf si indesat: sateliti sofisticati, arme biologice selective, robotei, bombite inteligente, hackeri, softuri complicate, etc.

Prima problema e ca de aici lipseste originalitatea si surpriza. Adica Bush i-a cam batut deja pe toti la ploturi cu demolarile alea controlate dublate de avioane de neindentificat, plus o racheta cat se poate de americana (cica avion) trantita intr-o aripa a Pentagonului, “intamplator” pregatita de renovare. Ce sa mai zic de “urmarile” cu armele de distrugere in masa din Irak , sau marii finantari ai terorismului, talibanii cu papuci, kalasnikov si magar care nu au nici dupa ce bea apa (pe vremea cand erau rusii acolo nu se numeau teroristi). Scriitorii in cauza s-au straduit, aplicand celor deja existente o gramada de imbunatatiri sefeistice, insa baza tot aia e. Si aia buni ai bat pe aia rai.

A doua problema e ca cei inclinati spre lectura s-au cam saturat de mult de toata demagogia si fervoarea anti-terorista, fiind preocupati mai mult de pretul petrolului, pretul razboiului, sau de dezastrul economic ramas in urma “eroului”. Probabil ca o astfel de carte nu numai ca nu ar fi cumparata, dar nu cred ca ar fi citita nici daca ar fi primita cadou. Pentru ca nu e chef si nu e timp.

Cam asta se intampla unde piata de carte e mare, este imensa in comparatie cu Romania. Tocmai de aceea nu inteleg de ce unele editurii de la noi sufera de sindromul ochelarilor de cal. In cautarea “lozului cel mare”, ajung sa se indragosteasca de anumite etichete cum ar fi “thriller”, aruncand in acea galeata inclusiv incercari nereusite (comercial vorbind) ale unor cunoscuti si respectati autori de SF, care, in mod evident, si-au construit reputatia si bunastarea (adica vanzarile, bai!) pe alte titluri. Avand in vedere entuziasmul exagerat si sperantele puse in respectivele volume, tare imi e teama ca vor gusta iarasi din cupa amara a dezamagirii.

11 Comments

 1. Ai ceva exemple?
  Eventual din ce urmeaza sa apara?

 2. se refera la quantico de greg bear si zenit de bruce sterling, ambele urmand sa apara la tritonic. aspoiule, sunt de acord cu tine.

 3. acelasi lucru este valabil si ptr ben bova cu powersat.

 4. Tre’ sa fie vorba de Bear cu Quantico si Sterling cu Zenit, amandoi urmand sa fie publicati la Tritonic si deja publicatul Bova cu Powersat la MP.

  Eu ocolesc genul thriller de cand am luat o supradoza acum cativa ani cu cateva Ludlum-uri si Clancy-uri asa ca nu sunt interesat de Quantico sau Zenit. Dar am luat plasa cu Powersat fara sa fie vina cartii ci a lipsei mele de documentare, credeam ca e SF dar m-am ales cu un techno-thriller.

 5. Mi-a luat-o Begk inainte…

  Cum de m-am ales cu bebe-ul ala pe post de avatar? Parca mi se distribuise aleatoriu o dracovenie verde.

 6. :))..pai teoretic, poate ti-ai facut cont pe undeva in reteaua wordpress, ca practic tot alienu` trebuia sa-ti fie repartizat…altfel nu-mi explic…

 7. @omu’ cu o idee – begk si ygg au raspuns deja (in cor). Neoficial, Power Sat s-a vandut slab.

 8. Sint chiar asa de nereusite?
  Intreb pt ca erau deja cu semnul intrebarii pe lista de cumparaturi.

 9. acum depinde de gusturi…nu spune nimeni ca sunt carti proaste, doar ca unele idei nu sunt prea de efect…

  daca iti place thriller-ul cu niscavai teroristi si bombe si alte celea, nu cred ca trebuie sa te sperie articolul 🙂

 10. Ei, eu nu am zis ca sint nereusite.
  Am spus doar ca pentru amatorii de SF pot fi dezamagitoare deoarece elemnetele SF constau in banalele imbunatatiri ale armelor si gadgeturilor din prezent.
  Cat despre amatorii de thrillere, acestia au cam obosit, tema teroristilor fiind super exploatata la toate nivelele, asa incat a devenit cam gaunoasa si lipsita de interes. Daca erau publicate cu cativa ani buni in urma, mai aproape de “evenimente”, poate alta era situatia.
  De aici concluzia mea ca INTERESUL pentru asfel de carti ar putea fi destul de scazut…

 11. “Greg Bear – (multasteptatul!)” – da, asa este, dar nu cu acel volum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu