Un miliard de sanse – Cory Doctorow

Cory Doctorow prin scrierile sale ramane un personaj controversat, adulat de unii si neinteles de altii. Cert este ca de mic a stiut ce vrea sa faca, adica sa scrie science fiction si si-a urmat visul cu stoicism in ciuda neimplinirilor din primii ani ai carierei. Este sustinatorul ideeii de libera circulatie a informatiilor in format digital, si in special a cartilor in format electronic, in acest sens, multe din nuvelele sale fiind publicate pentru prima oara pe internet.

Dintre premiile castigate amintim, John W. Campbell Award pentru “Best New Writer” ( cel mai bun scriitor debutant ) in anul 2000, Locus Award pentru “Best First Novel” ( cel mai bun roman de debut ) “Down and Out in the Magic Kingdom” in 2003, si Sunburst Award pentru “Canadian Science Fiction Book” pentru antologia de povestiri “A Place So Foreign and Eight More” in 2004. Nuveleta “0wnz0red” din aceasta antologie a fost nominalizata in 2003 la Nebula Award. “Un milliard de sanse” publicat de Millennium Press in 2007 in editie princeps, adica este prima, si se pare si singura publicare in forma tiparita a nuvelei, deschizand ciclu de povestiri reunite sub denumirea “Themepunks” publicata initial  online, plus bonus un interviu in exclusivitate cu Cory Doctorow sub titulatura de “Sunt un scrib liber“. Pentru curiosi povestea poate fi citita si independent insa este continuata de scriitor online, la aceeasi adresa de mai sus.

In principiu in aceasta prima parte elemente sci-fi sunt mai putin predominante, accentul fiind pus pe evolutia unei Companii din Sillicon Valley si modul in care aceasta afecteaza piata si viata angajatilor sai. Scrierea poate fi vazuta de fapt ca un manifest social si economic scotand in evidenta multe dintre bubele cu care se confrunta sistemului american putand aminti, concedierile masive ce au loc in momentul in care diverse companii sunt vandute sau fuzioneaza cu altele sau prezenta oamenilor fara casa si modul in care sunt vazuti si ajutati ei de societate, dar in acelasi timp poate fi considerata si un adevarat tratat de afaceri prin cartografierea si punctarea evolutiei unei idei de afaceri destul de revolutionare.In speta ideea are la baza reciclarea de produse diverse prin folosirea lor in inventii ce ar putea ajuta lumea si ar putea usura anumite sarcini, o idee cat se poate de actuala, vezi concursul lansat recent de Google, cu ocazia implinirii a zece ani de existenta, ce premiaza inventia care va ajuta cel mai mult lumea. Cartea se citeste destul de rapid, numai buna pentru doua – trei plimbari cu metroul, presarata de personaje credibile ale caror stari si emotii sunt puse in plan secund, totul invartindu-se in jurul inventiilor si a aspectelor de ordin economic. Nu pot spune ca este o lectura de neratat insa pentru cei care vor sa se acomodeze cu stilul lui Doctorow este un prim pas inainte.

In cazul meu, primul meu contact cu autorul a fost acum doua luni cand i-am citit nuvela “The things that make me weak and strange” publicata online pe site-ul editurii Tor care mi-a lasat o impresie destul de buna, si despre care am scris un pic si aici, inceputul fiind mai greu, pina am intrat in atmosfera si am reusit sa deslusesc intelesul unor cuvinte insa apoi lectura a fost o placere. Si, dupa cum se poate observa din evolutia literara a lui Doctorow, uneori, in ciuda nereusitelor, perseverenta si timpul poate ajuta foarte mult un scriitor sa-si descopere talentul si drumul spre sufletul cititorilor de pretutindeni.

3 Comments

  1. Bah, sincer, mie nu-mi place cum scrie asta… Si pe apoi nu cred ca volumul asta a fost cea mai inspirata alegere.

  2. adevarul e… ca abia in partea a doua, ce inca nu a publicat-o, elementele sci-fi ar fi mai pregnante…

  3. daca accepti ca si economia este o stiinta, atunci poate ti-ar parea mai sci-fi cartea lui doctorow. ma gindeam ca a cam apus vremea in care sf=literatura politehnico-stiintifica. mie mi-a placut tare mult miliardul de sanse…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu