Death Note, Shueisha (2003-2006)

Death Note este o serie manga ce a avut un success atat de mare incat a aparut un serial de anime si chiar si filme cu mare priza la publicul japonez, seria fiind creată de Tsugumi Ohba şi Takeshi Obata, cel din urma fiind chiar nominalizat în 2008 la “Eisner Awards” in cadrul categoriei “Best artist” pentru munca depusa la Death Note şi Hikaru no Go.

Povestea desi pare simpla, are parte de numeroase rasturnari de situatie si actiune cat cuprinde, satisfacand astfel pina si pe cel mai exigent critic. Yagami Light  este un student cu un viitor promitator care insa se plictiseste teribil. Intr-o zi el se impiedica de un carnetel numit Death note, ce are puterea de a omora oamenii in orice mod doreste el in urma notarii detaliilor mortii in carnetel, la un interval de 40 de secunde distanta, fiind de ajuns o simpla vizualizare a victimei.

Se pare ca acest “Death Note” fusese scapat special in lumea noastra de un Shinigami (Zeu al mortii ) plictisit de viata de dincolo. Dandu-si seama de puterea “notebook”-ului Light se decide sa creeze o lume perfecta in care sa nu existe crime si criminali deopotriva. Totusi faptele sale nu pot ramane nepedepsite chiar daca ucide oameni vinovati de diverse fapte, dupa cum se va putea vedea ulterior, pina la ranirea celor nevinovati nu este decat un pas. In urma actiunilor sale, este chemat in ajutor renumitul detectiv “L” sperandu-se ca se vor afla mai multe despre cel ce sta in spatele faptelor incredibile si ca acesta va fi demascat. In scurt timp, Light este poreclit de public “Kira” si totul capata amploare nationala. Pentru a ne tine in priza, inca de la inceputul actiunii este introdus in scena si stapanul carnetelului, Shinigami-ul Ryuk, un personaj fascinant cu un apetit de neoprit pentru merele pamantene, ce il poate sfatui in mare masura pe Light in legatura cu potentialul carnetelului.

Ceea ce impresioneaza, pe linga povestea suprarealista sunt personajele atent construite, Light este un elev emerit ce nu duce lipsa de nimic in viata de zi cu zi, tatal sau lucrand in cadrul Politiei (rezultand si de aici o serie de situatii conflictuale de mare angajament), inteligent, placut de toti din jur, visand sa modeleze lumea dupa sufletul sau, de cealalta parte a baricadei aflandu-se “L”, un geniu orfan, un pic cam ciudatel, retras si destul de nervos in opozitie cu calmul imperturbabil a lui Light. Daca in prima parte a povestii actiunile lui Light, poreclit acum Kira, nu pot fi condamnate de multi, in a doua jumatate rolul pe care si-l asuma si scopul urmarit nu se mai incadreaza in stereotipul pe care il urmareste cu staruinta, eliberarea lumii de tot ce este rau.

In concluzie, actiunea este halucinanta cu multe rasturnari in intriga povestii, reguli ce nu pot fi incalcate insa pot fi evitate sau situatii care mai de care mai tensionate si mai “critice” cu personaje bine conturate si incadrate in scenariul povestii. Totul este imbinat armonios rezonand spre un final surpriza neconventional.

Death Note a fost  publicata pentru prima oara in revista manga Weekly Shōnen Jump, din decembrie 2003 pina in mai 2006, cu 108 capitole în total. Dupa serialul anime si filme, a fost lansat recent, în Japonia, si un roman bazat pe serie, scris de Nisio Isin.

Manga-ul se poate comanda si de la noi din tara de aici sau pentru strainataturi aici.

5 Comments

  1. Foarte interesanta recenzie 🙂
    Auzisem de serialul anime si de film pana acum, dar nu am reusit sa le vad inca.

  2. filmele nu stiu daca merita…insa poti alege intre manga sau serialul anime…depinde ce te atrage mai mult…oricum se merita, garantez…intriga e mult mai complexa, nu m-am intins eu prea mult sa despic firu`n patru…si,desi la un moment dat poate incepi sa acuzi actiunea rutinata si jocul de-a soarecele si pisica dintre cei doi, creatorii au stiu sa exploateze la maxim portitele din scenariu si situatiile conflictuale…

  3. multumiri pt completare 😉
    nu am cautat indeajuns de bine 🙂

  4. Era pus aiurea pe pagina a doua dupa ce ultimele rezultate de pe prima nu prea iti mai sugerau ca mai e ceva interesant de vazut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu