Boston Dynamics Big Dog

In ziarul Ziua m-am lovit de o stire interesanta. Armata americana se poate folosi in zona teatrelor de razboi de niste roboti cu patru picioare, alimentati cu petrol, construiti pentru a ajuta militarii americani la caratul echipamentelor acolo unde terenul instabil nu permite folosirea vehiculelor cu roti, stirea fiind preluata dupa ziarul Daily Mail. Picioarele sunt construite dupa cele ale cainilor prezentand posibilitatea de a pastra energia absorbita in urma socului cind acestia ating pamantul.

Acestia au o inaltime de aproximativ 70 de centrimetri si lungi de aproape un metru, “cainii” sunt echipati cu gadgeturi performante, inclusiv giroscoape cu laser, un sistem de senzori video si un sofisticat computer de bord. Ca un fapt inedit este situatia in care “cainii” raman in picioare chiar daca sunt loviti puternic din lateral si au un echilibru foarte bun dupa cum se va putea vedea si din film.

Constructorul sau, compania Boston Dynamics spune ca pot atinge deocamdata doar viteza de 1,8 metri pe secunda, insa se spera sa se construiasca o versiune mult mai rapida, care sa atinga 10  metri pe secunda. ”

Proiectul a costat peste 14 milioane de lire sterline, iar robotii prezentand asemanari cu cei din seria Star Wars se spune ca sunt folositi deja de trupele militare marine ale SUA. Aveti aici link-ul in care-i vedeti la lucru, sincer mi s-a parut destul de fascinant, mai ales cand reusesc sa-si mentina echilibrul in orice situatie prezentata, cel putin in videoclip, in realitate cine stie.

13 Comments

 1. Seamana cu Metal Gears din seria Metal Gear (Solid).

 2. nu am apucat sa joc …
  oricum trebuie diminuat si zgomotul ca prea face galagie…mai e de lucru…

 3. Interesant,se pare ca era robotilor vine mai devreme,cred ca nu mai are mult nici IA-ul.

 4. 4 metri pe ora?

 5. versiunea in engleza era asta : 4mph – although researchers are hoping to create a much faster version capable of travelling at 22mph

  si pe ziua era 1,8 metri pe secunda…si 10 metri pe secunda…poate am gresit eu la traducere…o sa corectez

 6. sa caut sacu cu cenusa:D…nu mi-am dat seama 🙂 eram asa de convins ca sunt metri…

 7. Viteza nu e rea, insa in poza pare cam fragil si instabil, mai ales pentru teren accidentat, unde nu merge pe roti…
  Baga un google la “titan robot” 😉

 8. pai da..dar ai vazut si videoclipul? e doar aparenta fragilitatea lui…pe mine asta m-a impresionat…cum reuseste sa-si mentina echilibrul..pe gheata, la lovituri, pe dealuri..

 9. ce sa zic, sint impresionat
  vreau si eu unul

 10. ce misto ar fi unul din asta la carat rucsacu’ pe munte 🙂

 11. Yep, rucsacul cu beri, mititei si carnitza de gratar… ca de restul ne putem lipsi.
  off-topic – Nea Horia, zii bre si mie ceva de Ben Bova, ca n-am citit nimic de el si nu stiu daca sa ma apuc… ma cam descurajeaza volumul…

 12. mie-mi place. good old-fashioned, dar facut temeinic. give it a try.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu