Wall-E, Pixar Studios, 2008

Pixar Animation Studios creatoarea filmelor de animatie Finding Nemo, Monster Inc., Toy Story, etc. ne-a pregatit o noua surpriza pentru toamna asta. Acestia au lansat un film “brand new“, cu o poveste inspirata din domeniu sci-fi-ului, si foarte posibil, si din povestile fascinante ale lui Asimov.

Peste sute de ani de-acum incolo cand Pamantul devene o planeta a gunoaielor, oamenii nemaifacand fata acestei situatii, se hotarasc sa plece intr-o croaziera cu o supernava de lux. In spate raman doar robotii special creati pentru a inlatura si a pregati de reciclare gunoiul. Anii trec, si in momentul de fata mai avem ramas un singur robotel debarasator functionabil, pe nume sau, Wall-E.

El isi face munca cu placere insa sufera de singuratate, alungandu-si plictiseala “robotica prin colectarea lucrurilor pe care le considera deosebite, gen un televizor, becuri, brichete, dovedindu-se un adevarat colectionar. De fapt, de-a lungul intregului film se poate observa ca actiunile si gesturile personajelor copie foarte mult elemente si trairi din viata omeneasca, roboteii fiind puternic umanizati si avand personalitati distincte.

Dialogurile nu sunt prea multe, si intriga nu este deosebit de complexa. Totusi, filmul este atragator si nici nu-ti dai seama cum zboara timpul pe linga tine. Producatorii au fost destul de destepti incat sa nu prezinte in trailer prea multe detalii din poveste ci doar din activitatea lui Wall-E pe Pamant, ceea ce se constituie intr-un avantaj pentru noi, spectatorii. As minti daca as spune ca nu este o poveste previzibila de la jumatatea filmului pina la final, insa ramane fascinanta posibilitatea de a ne delecta cu viziunea producatorului asupra acestui univers al viitorului in care robotii ocupa un loc asa de important.

Animatia este una deosebita, impresionand prin noua abordare mult mai diferita fata de filmele animate recente. Cred ca la personaje atrage si o anumita ingenuitate si inocenta, mai ales la Wall-E, curios din fire in legatura cu tot ce misca in jurul sau, si foarte delicat si protector cu un gandac de bucatarie transformat in prieten. Pe internet, la adresa filmului, ne putem delecta cu informatii detaliate despre personajele prezente in film, trailere sau alte filmulete introductive, joculete si cateva wallpapere.

Momentan, “Wall-E“, a fost nominalizat doar la 2 premii si anume, “Teen Choice Award“, la categoria “Summer Movie: Comedy” si la “World Soundtrack Awards”, normal, pentru cea mai buna muzica de coloana de film.

Tinand cont insa ca anul 2008 nu s-a terminat, si in februrie sunt Oscarurile, e posibil sa avem in fata un nou blockbuster.

2 Comments

  1. Probabil cel mai bun film SF al anului…
    Pentru ca restul sint penale.

  2. pai cam da..pina acum, cel putin…filmu`incepe usor cu imaginile si situatiile prezentate si prin trailer…si la partea asta cam “sforaiam de plictiseala” pt ca apoi sa dezvolte o serie de situatii “dragute”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu