Fantasy… nu prea

M-am convins ca genul Fantasy nu prea ma prinde… Poate cu exceptia lui George RR Martin. Cred totusi ca o sa termin seria Chalion (mi-a placut stilul usor desi ma enerveaza Bujold cu obsesia ei de a imperechea fecioare minore cu babalaci viteji) si o sa incep candva si Temeraire al lui Novik (tocmai am cumparat pachetul cu cele 4 volume la un super pret – $2.00 bucata – nu am putut rezista!).

Daca ati observat ca titlul blogului e un pic mai scurt acum, iata si explicatia. Probabil o sa fie mai putine posturi referitoare la Fantasy. Imi pare rau dar asta sint eu…

4 Comments

 1. De curiozitate … cam ce fantasy ai citit pana acum si ce citeai cand ti-ai dat seama ca fantasy-ul nu te prinde?

 2. Am citit ceva din George R R Martin, si “Blestemul…” lui Bujold. Am incercat si Scott Bakker – “Prince of Nothing” insa l-am lasat balta rapid cand mi-am dat seama de unde se trage si automat, unde se duce.
  Desi stilul primilor doi mi-a placut, trebuie sa spun ca chestiile astea pur si simplu nu ma “prind”. Cand am de ales, Fantasy o sa fie intotdeauna in urma SF-ului, undeva pe aceeasi treapta cu Adventure…

 3. Mai fa o incercare cu seria care l-a inspirat pe Erikson, The Black Company a lui Glen Cook (dark fantasy + military/mercenary fantasy).

  Nu iti spun ce contine dar iti spun ce nu contine:
  – proza siropoasa
  – fiul de fermier care salveaza, regatul, lumea, sistemul solar
  – descrieri de locuri, orase, catarame de curea care se intind pe N pagini
  – istorii ale lumii gen Silmarillion care se intind pe 2xN pagini
  – nume imposibil de pronuntat
  – sistem de magie complicat
  – elfi, orci, dwarfi etc.

  Seria e alcatuita din 3 miniserii (3, 2 si 4 volume) si un volum spin-off legat de prima serie. Prima serie, The Books of the North, e si cea mai importanta si dupa standardele actuale e de dimensiuni modeste, cele 3 volume fac cat un volum din A Song of Ice and Fire. Personajul principal e cinic si sarcastic, nararea e facuta la persoana intai iar stilul folosit de Cook e unul spartan, o combinatie interesanta ce sare in ochi de la primele pagini, o alternanta de fraze de lungime mica sau medie cu propozitii de 5-6 cuvinte.

  Prima serie a fost reeditata de catre Tor Books in noiembrie 2007 intr-un omnibus cu titlul Chronicles of the Black Company. Daca reusesti sa treci de primele 50 pagini – nu ca ar fi plictisitoare dar nu se intampla nimic epic in ele – o sa ai parte de un alt fel de fantasy.

 4. Acum chiar ca sint curios. O sa caut omnibus-ul ala. Multumesc de pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu