Gânduri de miercuri

Excelente alegeri: Matthew McConaughey şi Idris Elba vor fi Omul în negru, respectiv Roland Deschain, în adaptarea cinematografică a seriei Turnul Întunecat de Stephen King. Filmul va fi realizat pentru Sony de către Ron Howard.

==========

Un extraordinar film, care chiar dacă nu e SF, se simte ca şi cum ar fi:

==========

O listă interesantă realizată de scriitorul Adam Neville cu filme horror mai puţin cunoscute.

==========

Una dintre cele mai aşteptate cărţi ale lunii mai:

Dissidence-by-Ken-MacLeodThey’ve died for the companies more times than they can remember. Now they must fight to live for themselves.

Sentient machines work, fight and die in interstellar exploration and conflict for the benefit of their owners—the competing mining corporations of Earth. But sent over hundreds of light-years, commands are late to arrive and often hard to enforce. The machines must make their own decisions, and make them stick.

With this newfound autonomy come new questions about their masters. The robots want answers. The companies would rather see them dead.

==========

Un plugin Chrome care vă oferă posibilitatea de a căuta şi descărca cărţi electronice Kindle şi audio gratuite.

==========

Excelentă explicaţie pentru undele gravitaţionale:

6 Comments

 1. Fără supărare, dacă spui că Idris Elba=Roland şi McConaughey=Omul în negru sunt alegeri excelente înseamnă că nu ai citit cartea/cărţile. Îmi place la nebunie Idris Elba, aştept cu nerăbdare să văd ce mai face Luther, dar omul nu se potriveşte în rolul lui Roland. Mă întreb însă ce e în capul lui Stephen King, parcă e masochist, îi place să-i fie masacrate creaţiile. După un “Under the dome” penibil şi un “11.22.63” care îi păşeşte cu hotărâre pe urme, să urmeze un Dark Tower la fel de jenant? Sper că nu, oricum cred că Frank Darabont e singurul care a înţeles ceva din King şi care ne-a dat pe ecran măsura scriiturii Regelui…

  • Fara suparare, din punctul meu de vedere, pot sa joace si doua actrite, daca sunt foarte bune si daca prind spiritul personajelor 🙂 Idris Elba e un actor foarte talentat si va face sa i se potriveasca rolul, la fel cum au facut mulți alți actori cu multe alte personaje pentru care nu parea potriviti deloc (vezi si recentul Michael Fassbender – Steve Jobs – nicio asemanare fizica).

   Iar succesul filmelor lui Darabont se datoreaza in mare masura jocului si personajelor facute de Tim Robbins, Morgan Freeman, Tom Hanks sau Michael Clarke Duncan, si prea putin asemanarii cu personajele scrise de King. Sunt sigur ca si Elba si McConaughey vor face roluri cel putin la fel de memorabile.

   • Să înţeleg că The Green Mile ar fi avut acelaşi succes, în opinia ta, dacă Tom Hanks ar fi jucat rolul deţinutului şi Clarke Duncan pe cel al gardianului? Sau că Shawshank Redemption ar fi fost la fel de bun cu Freeman contabil cu dor de ducă şi Robbins escroc de duzină? Da, ai perfectă dreptate…

    • Morgan Freeman a jucat un personaj care in carte e irlandez, ginger si cat se poate de alb, poreclit Red tocmai datorita culorii parului. Nu e acelasi lucru cu ce se intampla si cu Idris Elba?

     • Corectă observaţia, eu am citit cartea destul de demult, când a apărut la editura Trei, mi-au rămas întipărite în minte doar performanţele excepţionale ale lui Robbins şi Freeman. De acord, schimbarea culorii pielii personajului secundar s-a dovedit, în acest caz, benefică. Dar la Dark Tower situaţia este diferită, oarecum la fel cu cea din Green Mile. O bucată bună din carte se bazează pe tensiunea rasială existentă între Roland şi Susannah (bine, între Susannah şi toţi albii, de altfel) care ar dispărea în cazul Roland=Elba. De asemenea, dacă vrem să o luăm ca o adevărată indicaţie regizorală din partea lui King, la un moment dat unul din personaje ajunge la New York, în faţa unui cinematograf în care rula un film cu Clint Eastwood şi spune ceva de genul “Ce cauta poza lui Roland aici?”. Sigur, până la urmă, pentru cei care nu au citit cartea nu contează aceste amănunte, Roland poate fi alb, negru sau galben, bărbat, femeie sau altceva, iar plotul se poate schimba oricând (vezi “Under the dome”). Actorii sunt deosebiţi, să vedem cum va fi filmul…

    • Exact. Freeman si Robbins puteau schimba cu usurinta personajele jucate si filmul ar fi fost la fel de bun, pentru ca amandoi sunt actori foarte buni. Cat priveste Green Mile, povestea este si un comentariu despre albul dominator si negrul dominat, si despre dicriminare rasiala, deci mai greu ca Hanks sa joace rolul detinutului si Duncan pe cel al gardianului.

     Sa tinem ca arta cinematografica, chiar conceputa dupa o carte, este cu totul diferita fata de literatura si, de multe ori, este realizata de un artist la fel de artist ca si scriitorul, deci nu e deloc anormal sa existe diferente majore intre o carte si un film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu